Angst

brevkassespørgsmål

Angst

brevkassespørgsmål af
Anonym
13 år
Oprettet 5 år 10 måneder siden

Kære cyberhuset Jeg er rigtig bange for læger og har Altid været det. Jeg skriver nu her ind fordi jeg er blevet 13 og har ikke fået mine 12 års stik og jeg er rigtig bange for at mine forældre siger jeg skal til læge og have de stik. Hver gang jeg skal til læge græder jeg og er MEGA bange og kan slet ikke have det HJÆLP!!!

Svar: 

Kære dig, 

Det lyder ikke rart for dig, at du er så bange for at skulle til lægen. Det er slet ikke sjovt, når man skal noget, man frygter meget. 

Min første tanke er - hvad er det præcist, du er bange for? Du skriver ikke i brevet, hvad det er omkring læger, du er meget bange for, og det tænker jeg er vigtigt at finde ud af. 

Læger i sig selv, er mennesker ligesom du og jeg. Deres job går ud på at hjælpe alle os andre med at holde os raske og friske. Kan det være, at det er selve det at skulle vaccineres og dermed stikkes, du er bange for? Det er meget almindeligt at være bange for nåle og synes, det er ubehageligt at skulles stikkes. Det kan også være, at du er bange, fordi du ikke ved, hvad der skal ske og, hvorfor du skal vaccineres. 

Uanset hvad, så tænker jeg, det er en god idé, at du får tænkt over, hvad det er, der gør, at du er bange for at skulle til læge. Hvilken del af det at skulle til læge er det, du er bange for. Du kan prøve at forestille dig situationen, fra du træder ind i venteværelse, hvor du sidder og venter, til dit navn bliver kaldt, og du skal ind til lægen. Hvornår bliver du bange og hvad gør dig bange? Hvilke tanker får du?

I forhold til om det er uvidenhed, der gør dig bange, så er det heller ikke ualmindeligt at have det sådan. Mange mennesker bryder sig ikke om, hvis de i en situation ikke ved, hvad der skal ske. Man kan nemt føle sig utryg, når man ikke ved, hvad der kommer til at ske og hvorfor. Derfor tænker jeg, at du først og fremmest kan fortælle lægen/sygeplejersken, at du er bange. Og derefter kan du spørge, om han/hun vil fortælle dig, hvad der skal ske og hvorfor det er, du skal vaccineres. Jeg er helt sikker på, at lægen/sygeplejersken gerne vil fortælle dig, hvad der skal ske og hvorfor. Ofte kan du også få valget mellem at se nålen eller lade være, hvis ikke du synes, det er rart. Nogle gange kan det være rart at se, hvad det egentlig er, der skal ske og få fortalt, hvordan det sker. Lægen/sygeplejersken vil gerne have, du er tryg, og hvis de ved, at du er lidt bange, så kan de garanteret også finde en måde, hvorpå det bliver rart for dig at stå/sidde, når du skal vaccineres.

En ting du også kan gøre er at tage din mor med ind, når du skal vaccineres. Hun kan helt sikkert få lov til at holde dig i hånden, når du bliver vaccineret. Det er der intet pinligt eller flovt i - tværtimod kan det være en rar tryghed, og hun kan også fortælle dig bagefter, hvor sej du var. 

Det er forståeligt, at du kan være bange for at skulle til lægen og vaccineres; det er du ikke den eneste, der er. Vaccinationer kan dog være rigtig vigtige at få, da de beskytter dig mod sygdomme, der ikke er rare at have, og som kan være alvorlige, hvis man får dem. 

Jeg kan læse mig frem til, at hvis ikke du har fået det første af to 12-års stik, inden du fylder 14 år, så kommer du formentlig til at skulle have tre. Det er ikke for at skræmme dig, men blot for at sige, at jeg håber, du vil arbejde med din frygt og gøre de ting du kan, så du kan få det overstået hurtigst muligt. 

Jeg håber, du kunne bruge svaret. 

De venligste hilsner

Kathrine.

 

KathrineBs billede
Kathrine fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program