Uren hud

brevkassespørgsmål

Uren hud

brevkassespørgsmål af
Rikke
19 år
Oprettet 6 år 1 måned siden

Hej Cyberhus. Jeg er en pige på 19 år, der nu går i 2.g. Jeg har døjet med uren hud nu i rigtig lang tid! Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skal gøre ved det længere.. Det startede i omkring 7 klasse hvor jeg begyndte, at få uren hud i panden, og på den forreste del af kinderne (altså det meste af t-zonen). Jeg tog til lægen, som gav mig cremen Clindoxyl og anbefalede en ansigtscreme. Efter lidt tid forsvandt det helt, og min hud var fri for urenheder (udover hudorme). I 10. klasse fik jeg en kæreste, og startede derfor på mini-piller i februar 2016. Jeg havde på det tidspunkt aldrig haft en eneste bums på siden af kinderne/siden af hovedet, men der begyndte så småt, at komme nogle. Jeg tænkte ikke rigtigt over det, og tænkte de ville gå væk, men det blev kun værre og værre. I februar måneder 2017 var det blevet SÅ slemt, at begge mine kinder var fyldt af store røde bumser. Jeg vidste slet ikke hvad jeg skulle stille op, og prøvede, at købe milde renseprodukter osv. men det blev kun værre. Jeg stoppede så på mini-pillerne i sidst i februar, da jeg havde mistanke til, at det var dem. MEGET langsomt begyndte der, at komme færre store røde bumser. Problemet er så, at der åbenbart forbliver en kæmpe rød plet/ar, der hvor bumsen har været. Den dag i dag får jeg ikke de der kæmpe røde bumser, så meget som jeg gjorde dengang. Der kommer nogle i ny og næ, men nu er det mest lidt mindre knopper/bumser. Dog er mine kinder fyldt med de røde år/pletter, og selv de små knopper/bumser jeg får nu, efterlader sådan en plet. Min hud er så grim, og ved simpelt ikke hvad jeg skal gøre. Der er forresten også kommet små knopper i min pande igen. Jeg har prøvet, at starte på clindoxyl og basiron, men disse har tørret min hud ud på kinderne, så det faktisk næsten kun blev værre. Jeg synes jeg har prøvet en masse forskelligt, men føler intet virker. Det gør mig så ked af det, fordi jeg ikke kan gå uden for døren uden make-up, da det gør mig usikker og jeg føler mig grim uden. Det er specielt begyndt, at fylde meget for mig nu her, da jeg er begyndt, at ses med en ny fyr. Vi har ikke sovet sammen endnu, men det gør mig usikker fordi jeg ikke har lyst til, at være foran ham uden make-up. Jeg ved godt, at alle altid siger, at en fyr der kan lide en, vil acceptere en med eller uden uren hud, men selvom det måske er rigtigt, gør det virkelig ikke nogen forskel på, at det gør mig usikker. Det gør mig, så ked af det når jeg ser billeder fra den tid hvor jeg havde den flotteste hud.. og er bange for, at det aldrig vil blive pænt igen.. Derfor er mit spørgsmål, om du kunne have nogen forslag til noget jeg kan prøve? Jeg tør nemlig næsten ikke selv, at eksperimentere mere med, bare at gøre et eller andet.. Venlig hilsen

Svar: 

Kære Rikke

Det kan være meget frusterende og indvaliderende som ung at have uren hud. Desværre har man tendens til at synes urenhederne skæmmer ansigtet meget mere end hvad andre synes. Jeg er sikker på at andre ikke finder dine urenheder/ar ligeså "grimme" som du gør. Det er dog meget naturligt og almindeligt at man selv er sin hårdeste dommer. 

Det lyder mest af alt som om din hud ikke har været glad for mini-pillerne, dette er en kendt bivirkning selvom det dog er sjældent det bliver så slemt som du beskriver. Man kan få nogle typer p-piller som normalt kan afhjælpe uren hud. Hvis du har haft god effekt af Clindoxyl, kan du jo evt bruge dette i panden og udelade det på resten af ansigtet. 

Jeg synes det vil være en god ide at gå til lægen og forhøre om du kan blive henvist til en hudlæge. De har stor forstand på akne og har mange muligheder for at behandle både aktiv akne samt ar efter akne. Dine ar samt hud skal nok blive pænere med tiden af sig selv, men det kan godt tage noget tid. Det er vigtigt du ikke kradser/trykker dine urenheder, da dette vil resultere i sår som kan blive til ar. 

Jeg håber disse forslag er brugbare for dig, og så håber jeg du husker at urenheder er helt normalt i puberteten og at det sjældet er ligeså skæmmende som man selv tror det er. 

De bedste hilsner Christine, Læge. 

ChristineRs billede
Christine har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program