sex

brevkassespørgsmål

sex

brevkassespørgsmål af
julie
13 år
Oprettet 6 år 2 måneder siden

jeg har et meget vigtigt spørgsmål... håber i kan hjælpe mig med et her svar.. det fordi jeg havde på en måde sex med en dreng uden kondom.. men vi havde sex i 1 min ca pga jeg ikke rigtig gad mere... men mit spørgsmål er kan man godt blive gravid hvis har ikke var helt oppe i en og han ikke kom i en? eller bare slet ikke kom? håber i svare på det her.. det går mig virkleig på tror nemlig jeg er gravid pga jeg er hele tiden sulten men kan ikke rigtig tage en test fordi jeg er "lille" men har ikke rigtig andre tegn på gravid end jeg hele tiden er sulten..

 

 

 

 

Svar: 

Kære dig. 

Tak for dit brev. 
Jeg kan forstå, du har haft sex med en dreng uden at bruge kondom, og nu er du nervøs for, om du er blevet gravid. 
Jeg kan godt forstå, du er nervøs. Det må fylde meget i dit hovede lige nu. 

For at man kan blive gravid, skal sæd befrugte et af kvindens æg. Det er dog ikke altid, der sådan bare lige er et æg klar til at blive befrugtet, der er derfor størst chance for at blive gravid omkring ægløsning og mindst omkring menstruationen. Når man får menstruation bliver det ubefrugtede æg ligesom "skyllet ud". Så hvis man får sin menstruation efter man har haft ubeskyttet sex, er man højst sandsynligt ikke gravid. Omkring puberteten begynder kroppen at gøre klar til at kunne blive gravid, og lige så snart man får sin første menstruation, kan man altså blive gravid. Det er meget forskelligt, hvornår man får sin første menstruation, det ligger for det meste mellem 9 og 14 år. Du skriver ikke, om du har fået din første menstruation endnu. Hvis ikke du har haft menstruation endnu, er der meget lav chance for, at du er gravid.

Hvis du har en menstruationscyklus, er der dog en lille sandsynlighed for, at du godt kan være gravid. Selvom I kun havde sex ganske kort, så kan der på fyrens penis være præsperm, som stadig vil kunne gøre dig gravid. Jeg vil derfor råde dig til at tage en graviditetstest, så kan du finde ud af, om du er gravid. Ellers kan du ringe og lave en aftale ved din læge. Da du er under 15, har din læge pligt til at inddrage dine forældre. Generalt er det en god idé at snakke med enten sin mor eller far, når man er i tvivl om sådan nogle ting. 
Du skriver også, at du er sulten hele tiden. Det kan være et tegn på graviditet, men det kan meget vel være noget helt andet. Måske det er noget psykisk, fordi du går rundt og er bange for, om du er gravid eller ej. Det kan også være pubetenten, som spiller ind, fordi man vokser meget og har brug for mere energi. 

Til allersidst vil råde dig til altid at bruge beskyttelse, når du har sex. Kondomer beskytter både mod graviditet og sexsygdomme, og kan købes i alle supermarkeder. 

Held og lykke med det hele. 

Knus, 
Anna

AnnaIMs billede
Anna fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program