Bryster

brevkassespørgsmål

Bryster

brevkassespørgsmål af
Caroline
12 år
Oprettet 6 år 2 måneder siden

Hej jeg er en 12 årig pige, og har ingen bryster som den eneste pige i klassen. Men en dag da jeg var i bad kunne jeg mærke en lille knude som jeg ville kalde det men jeg kunne ikke mærke det på det andet bryst er det normalt eller er det et “tegn” på at man er ved at få bryster? Men så vil jeg også spøger om alle piger får bryster og menstruation?

Svar: 

Hej!

Ja, det er fuldstændigt normalt og et tegn på at du er ved at udvikle bryster. Brysterne vokser ofte i lidt forskellig hastighed og i perioder kan det ene bryst se større ud end det andet, men når de er færdigudvokset, vil de være omtrent lige store.

Hos piger starter puberteten oftest i 11-16-års alderen. Hos nogle lidt tidligere, hos andre lidt senere. Puberteten starter, når hjernen udsender signaler, som får din krop til at producere det kvindelige kønshormon østrogen. Dine bryster begynder at vokse, du får hår under armene og omkring kønsorganet, sveder mere, får måske bumser, du bliver højere, tager på og får mere kvindelige former og humøret kan svinge.

Herudover vokser og modnes æggestokkene, æggelederen, livmoderen og dit kønsorgan. Det er normalt at få udflåd. Dette er en mælkeagtig væske, som kommer fra din skede, og som smører slimhinden i skeden.

Den første menstruation kommer oftest 1,5-2 år efter, at dine bryster er begyndt at vokse. De første par år er det meget almindeligt at menstruationerne er uregelmæssige. I puberteten ændrer sig balancen af kvindelig kønshormon, og når kroppen har vænnet sig til det, ændrer sig hormonerne på nogenlunde samme vis hver måned og menstruationerne bliver regelmæssige, det vil sige kommer med stort set det samme antal dages mellemrum. Her får en kvinde ægløsning typisk cirka hver 4. uge og typisk 2 uger efter ægløsning kommer menstruationen. Og hvad er menstruation egentlig? Det er en slags indre foring i livmoderen af blod og væv, som kroppen skiller sig af med når ægget fra ægløsningen ikke er blevet befrugtet med en sædcelle.

Håber ovenstående besvarer dine spørgsmål :-)

Mvh

Normal
0

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Table Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:JA;}

Rebecka

Rebeckas billede
Rebecka har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program