Inden du selv stiller et spørgsmål

 

Tandlægebrevkassen svarer kun på udvalgte spørgsmål

OBS: Tandlægebrevkassen modtager så mange spørgsmål, at vi ikke kan give alle svar. Du kan derfor ikke være sikker på at få svar, hvis du stiller et spørgsmål til tandlægen. 

For at så mange som muligt alligevel kan få hjælp, har vi fundet frem til de spørgsmål vi oftest modtager omkring tænder, og samlet dem i en oversigt, som du kan finde her

Bøjle

brevkassespørgsmål

Bøjle

brevkassespørgsmål af
Anonym
16 år
Oprettet 6 år 2 måneder siden

Hej er en 16 årige pige. Jeg har en problem med min venstre fortand. Den er sindsyg skæv. Den rammer min mund når jeg har min mund lukket, og det værste er når jeg skal sove så er den rigtig irretene. Sidste gang jeg var til en bøjletjekning da jeg var 12 år. Både min tandlæge og og bøjlemanden sagde, at de ville ikke mig bøjle, fordi det er en skønheds fejl. Og de sagde også min mund og hoved kan blive større, så de ville heller ikke give mig. De ville ikke gøre det de er bange for det bliver færre end det allerede er. I dag er det 4 år siden jeg blev sidst tjekkede, og jeg ville gernehave bøjle enden jeg bliver 18 år. Men jeg var forbi i dag i min skoletandlæge, og de sagde de ikke ville betale for min bøjle. Jeg blev rigtig ked af det. Og jeg haft min skæve tand siden 1 klasse. Det har jo rette sig lidt, men det er blevet værre med årene. Jeg har en onkel som er tandlæge, og ville spørge ham om jeg er klar til bøjle og jeg skal betale for det eller ikke. Og så ville jeg ville også gå forbi i en anden tandlæge, hvor de kan hjælpe mig hvilken bøjle jeg skal have, og de kan give mig en tilskud. Jeg ville også høre om i/dig kender en rigtig god tandlæge i nordsjælland, Hvor priserne er ikke over 10.000 kr.

Svar: 

Hej

Tak for dit spørgsmål bøjler og tænder.

Sundhedsstyrelsen har lavet regler for, hvad der skal være i vejen med tænderne for at du kan få rettet dine tænder gratis, mens du hører til børne- og ungdomstandplejen. I alle kommuner er det sådan, at der er en specialtandlæge (du kalder det nok en bøjletandlæge), der vurderer, om dine tænder er skæve på en måde, så du kan få tilbudt bøjler. Kort fortalt kan du kun få gratis bøjlebehandling, hvis dine tænder eller kæber er skæve på sådan en måde, at du kan tage skade af det som voksen.

Hvis det kun er een tand, der sidder skævt, så er det mest sandsynligt, at du ikke kan få tilbudt en gratis behandling - også selv om det generer dig.

Jeg vil foreslå dig at booke en tid til en samtale hos bøjletandlægen. Det kan din almindelige tandklinik godt hjælpe dig med. Inden du gør det, bør du snakke det godt igennem med dine forældre og høre, om de vil hjælpe dig. Hvis de vil det, så tage mindst een af dem med til samtalen.

Til samtalen skal du have forberedt dig på først at fortælle om, hvordan din tandstilling generer dig. Og dernæst bede bøjletandlægen undersøge din tandstilling - og forklare dig og dine forældre, hvordan tandstillingen er og om kommunen kan tilbyde dig behandling. Nogen gange er det noget i munden eller i kæberne, der har ændret sig. Og så kan det godt være, at du nu kan få tilbudt bøjle. Men den eneste, der kan bestemme det, er bøjletandlægen.

Hvis du ikke kan få tilbudt behandling kan du bede bøjletandlægen forklare, hvilken slags bøjlebehandling, der kan løse det problem du har. Og hvad det vil koste at få det rettet hos en privat bøjlespecialist. Og så må du vurdere - sammen med dine forældre - om du / I har råd til at betale for det. Jeg kan ikke hjælpe dig med et navn på en billig bøjletandlæge, desværre. Men du skal nok være forberedt på, at en bøjlebehandling meget sjældent vil kunne laves for mindre end kr. 10.000.

Der er en sidste mulighed: hvis du bor i nærheden af Aarhus eller København, kan du henvende dig på tandlægeskolen og spørge om du kan få rettet dine tænder der. Det koster meget mindre end hos en privat bøjlespecialist. Bøjlespecialisten i din kommune kan også hjælpe dig med at undersøge dette.

Held og lykke med at finde ud af det.

Niels Hansen, tandlæge

 

 

 

 

 

nielshansens billede
Niels fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program