Er jeg gravid?

brevkassespørgsmål

Er jeg gravid?

brevkassespørgsmål af
18 årig pige
18 år
Oprettet 6 år 7 måneder siden

Hej. Jeg var sammen med en fyr her for nogle dage siden....vi havde samleje og han kom lidt i mig men resten var på mig, så mit spørgsmål er: kan jeg blive gravid selvom det ikke var alt sæden der kom i mig? Det skal siges jeg er på P piller og min mens skal snart komme...hilsen en pige på 18 der ikke vil være mor endnu

Svar: 

Kære du.

Tak, fordi du skriver, det er ikke rart at gå og bekymre sig om sådan noget.

For at blive gravid, skal en sædcelle fra manden befrugte et æg i kvinden. Det fungerer ikke sådan, at der altid sidder et æg klar til at blive befrugtet, der er højst sandsynlighed ved ægløsning, hvor ægget frigives og bevæger sig ned gennem æggelederen. Der er mindst sandsynlighed omkring menstruationen, hvor det ubefrugtede æg "skylles ud". Når manden får udløsning (kommer), indeholder sæden faktisk ca. 300 millioner sædceller, og kun én er nødvendig for at befrugte ægget. Derfor er det altså heller ikke nødvendigt at alt sæden kommer op i skeden. Sædceller er utrolig aktive og kan også "svømme" langt, for eksempel helt fra åbningen af skeden. Dog er der stadig kun ca. 30% chance for at blive gravid omkring ægløsningen, så det kan faktisk for mange være svært og tage tid at blive gravid. Derfor skal man selvfølgelig stadig beskytte sig mod graviditet, hvis man ikke ønsker dette.

Når det så er sagt, så skriver du, at du er på p-piller. P-piller fungerer sådan, at ægløsningen forhindres, der er altså ikke noget æg for sædcellerne at befrugte, og man bliver dermed ikke gravid. De fleste, der bruger p-piller, gør det netop for at kunne have sex med deres partner uden at skulle bekymre sig om kondom. Er man begge sikre på, at man ikke har nogle kønssygdomme, kan man endda have sex uden kondom uden at skulle bekymre sig så meget. Så hvis du er på p-piller og husker at tage dem hver dag, er der meget lille risiko for, at du er gravid. Hvis du er meget bekymret, kan du jo vente og se, om din menstruation kommer som den skal, og tage en test efter, hvis ikke den gør. Men igen, hvis du tager p-pillerne rigtigt, er du beskyttet mod graviditet og kan derfor ikke blive gravid af sex uden kondom. Hvis I gerne vil have sex uden kondom er det vigtigt, at I er sikre på, at ingen af jer har nogle kønssygdomme, da p-piller ikke beskytter mod dette.

Jeg håber mit svar beroliger dig lidt og at det hele løser sig.

Sophie

SophieBs billede
Sophie fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program