Menstruation

brevkassespørgsmål

Menstruation

brevkassespørgsmål af
Josse
16 år
Oprettet 6 år 10 måneder siden

Hej jeg er en pige på 16 år, jeg fik forførste gang mn menstruation for et halvt år siden. Jeg har ikke haft min menstruation siden, er det normalt? eller er der noget jeg kan gøre for at fremkalde den? 

Svar: 

Hej med dig

Du er 16 år og har haft een menstruation. Nu har der ikke været menstruation i et halvt år efter. Du spørger til om det er normalt, og om du kan gøre noget for at fremkalde den.

Til dit første spørgsmål: Det er normalt for kvinder/piger at have uregelmæssige menstruationer med vekslende styrke de første år de har menstruation. Herefter bliver menstruationerne normalt regelmæssige, når blødningscyklus (samspillet mellem hjernen, hypofysen og æggestokkene) er modnet.

Nu har du ikke blødt i et halvt år efter din første menstruation, og derfor er du i en anden kategori: nemlig 'udebleven menstruation'. Netop derfor vil jeg anbefale dig at gå til din læge og blive undersøgt. Den mest sandsynlige årsag til, at du ikke har blødt mere end den ene gang er, at modningen af din blødningscyklus er forsinket. Men der findes også andre årsager og din læge kan hjælpe dig med at blive klogere på det, samt udelukke de andre og sjældnere årsager til udebleven menstruation.

Til din andet spørgsmål: Du skal ikke gøre noget for at fremkalde med din menstruation. Din læge kan, når du er grundigt undersøgt, vælge at opstarte dig i hormonbehandling (ligesom p-piller) for at fremkalde menstruationerne.

Jeg vil bede dig om at tænke over nogle spørgsmål inden du går til lægen:

Er der andre ting i din pubertetsudvikling, som ikke har været normalt (bryster, kropsbehåring, hud)? Har du ondt nederst i maven en gang om måneden, som om der kommer menstruation om lidt? Er din vægt normal? Spiser du normalt eller for lidt? Hvor meget sport/idræt dyrker du? Er du sexuelt aktiv eller jomfru? Er din mor og eller søstre også kendt med at få menstruationer sent eller udeblevne menstruationer? Kunne du være gravid (tag evt. en test)?

Lægen vil formegentlig have glæde af at vide mere om ovenstående spørgsmål, samt han/hun vil stille flere spørgsmål og vil undersøge dig for om du udvikler dig normalt. Dette ved en almindelig undersøgelse og evt. en gynækologisk undersøgelse, hvis dette skønnes relevant. Sidstnævnte afhænger af om du er jomfru eller ej, samt nødvendigheden af om denne undersøgelse. Din læge er professionel og vil kun lave undersøgelsen, hvis det er nødvendigt. Han/hun ved at det kan være svært, når man ikke har prøvet undersøgelsen før. Ved en eventuel gynækologisk undersøgelse kommer kvinden op at ligge i et leje med benene hævet og spredt. Lægen undersøger skamlæberne og skeden og bruger nogle instrumenter til at føre ind i skeden for at undersøge dybt i skeden og kigge ind på livmoderhalsen.  Lægen kan vælge at henvise dig videre til børnelæge eller gynækolog (kvindelæge), hvis dette skønnes nødvendigt. Overvej at tage din mor eller evt. en veninde med til lægen.

Jeg håber, at du har fået svar på spørgsmålene og går til lægen og bliver klogere på den udeblevne menstruation.

Mvh. Jens

 

 

 

 

Jenss billede
Jens har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program