Hurtig hjertebankem

brevkassespørgsmål

Hurtig hjertebankem

brevkassespørgsmål af
Maja
13 år
Oprettet 7 år 1 måned siden

Hej. 

Jeg er bekymret for om jeg har hjerteproblemer. Mit hjerte slår generalt bare hurtigt. Min normalpuls er omkring 80 men hvis jeg dyrker sport, kan den kommer helt op på 150-190. Mit hjerte begynder også at slå meget hurtigt, hvis jeg fx bare løber op ad en trappe med 12 trin.

Er der noget jeg selv kan gøre?

Og Er det normalt?

Svar: 

Kære Maja,

Tak for dit spørgsmål.
Det er ikke rart at være bange for, der er noget galt med hjertet. Og hvis først man har fået tanken, kan den være svær at slippe af med igen. Man bliver let overopmærksom på alle symptomer, der kan have med hjertet at gøre.

Så det er godt, du skrev. Det lyder nemlig helt normalt, det du beskriver.
En hvilepuls mellem 50-90 slag pr. minut anses som normalt for voksne. Ved hvilepuls forstås pulsen, når man ligger i sin seng om morgenen og er allermest afslappet. Hvis man fx. måler sin puls efter morgenmaden eller senere, vil denne naturligt være højere.
Hvilepulsen falder gennem barndommen/ungdommen. Et spædbarn har en hvilepuls på 130-150 slag pr. minut. Man må forvente, at din hvilepuls vil falde yderligere, indtil du er voksen.

Når man anstrenger sig fysisk, skal kroppen bruge mere blod og ilt til musklerne. Derved skal hjertet levere mere blod og et højere blodtryk. Det gør hjertet ved at pumpe hurtigere, dvs. ved at øge pulsen. 
Man siger, at éns maksimale puls er 220 minus alder (i dit tilfælde 220 - 13 = 207 slag pr. minut). Så 150-190 slag pr. minut under sport lyder helt og aldeles normalt.

Det er ligeledes normalt, at pulsen stiger og bliver kraftig ved fx. trappegang.
Det er også helt normalt, at man af og til kan mærke sin egen puls i brystkassen eller hovedet eller høre den som susen, selv når man sidder/ligger helt stille.

Jeg håber, mit svar beroliger dig. Jeg er i al fald ikke bekymret for dig.
Hvis du stadig er bekymret, kan du altid bestille en tid hos din læge, som let kan undersøge dig og dit hjerte.

Venligst,
Kasper, læge.

KasperAs billede
Kasper har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program