Er det ok?

brevkassespørgsmål

Er det ok?

brevkassespørgsmål af
Anonym
17 år
Oprettet 7 år 1 måned siden

Jeg oplever nogle ting med min bror ( og mor) som jeg ikke er tryg ved.Når jeg siger fra, så får jeg at vide, at jeg skal have professionel hjælp til at se mildere på andre mennesker og at min måde at opfatte ting på er forkert!??! Jeg føler det ikke er ok men det siger de jo at det er. 

Min bror kigger på mig når jeg går i bad, belurer mig. Min mor har jeg bedt om hjkælp til at få det stoppet, men så siger hun: Så bliver han jo sur på mig" Det vil sige, at hun bekymrer sig mere for, at han så vil blive sur på hende fordi hun beder ham om at stoppe end at hun lytter på, at det føles krænkende for mig!??! Jeg tænker, at min mor på mange måder ikke er sund. Hun smider tingene i hovedet på mig og siger, at det er mig den er gal med. Jeg føler mig væriløs fordi hun ikke beskytter mig. Han truer mig også og kalder mig "det" hvilket jeg også føler udmygende. 

Svar: 

Hej med dig

Jeg kan jo starte med at svare helt kort. Nej...det er ikke okay. Og så bliver jeg selvfølgelig nødt til at knytte lidt flere ord på. 

Jeg kan godt forstå hvis du føler dig at dine grænser bliver overskredet. Og jeg kan godt forstå, hvis du bliver frustreret over at din mor ikke vil hjælpe. 

Der er selvfølgelig stor forskel på hvordan man opfatter en situation. Jeg ved ikke om det at være nøgen foran andre, føles mere naturligt for din bror og din mor. Måske er det derfor de synes du overreagerer? Jeg ved heller ikke om din bror og mor synes at det er normalt at tale "grimt" til hinanden. Men det er egentlig heller ikke så afgørende. Det afgørende er at du føler at det overskrider dine grænser og det skal de selvfølgelig respektere.
Og når det så er sagt så synes jeg det lyder som om at du har helt samme grænser som de fleste mennesker ville have. Selvfølgelig er det ikke rart at føle sig beluret når man er i bad, og selvfølgelig er det ikke fedt at blive kaldt grimme ting.

Det lyder som om du allerede har prøvet at forklare din mor at dine grænser bliver overskredet, og det er rigtig ærgerligt at din mor ikke rigtig lytter til hvad du siger, men blot siger at det er dig der er "forkert". Det passer ikke...du er IKKE forkert. Har du mon mod på at prøve én gang mere? Kunne du forestille dig at skrive et brev til din mor, hvor du forklarer de her ting.
Nogle gange kan det godt være svært at få sagt alt det man gerne vil have sagt, når man står overfor hinanden. Og det kan faktisk være endnu sværere at "lytte", når man står overfor et menneske som siger nogle rigtig svære ting. Ting som man ikke ved hvordan man skal håndtere.

Måske kunne det hjælpe din mor hvis du skriver et brev til hende og forklarer hvordan du oplever de her episoder. Måske også hvordan du oplever jeres forhold. Det kunne også være en mulighed for at fortælle din mor hvad du kunne ønske dig. Jeg tænker at du selvfølgelig gerne vil have at din bror ændrer opførsel, men måske kunne du også fortælle din mor mere om hvordan du ønsker jeres forhold skal være. Hvad der kunne gøre det bedre.
Måske, kan det blive lettere at snakke med din mor om de her ting, hvis hun har haft mulighed for, i ro og fred, at læse sådan et brev. Hvad tænker du om det?

Hvis du ikke kan se at I selv kan løse problemet derhjemme, synes jeg du skal overveje at kontakte din kommunes åbne anonyme rådgivning. Det er et tilbud som alle kommuner har. Her kan du til en start henvende dig (helt anonymt) og fortælle hvad det er du oplever derhjemme. Måske kan de give dig flere konkrete råd, til hvordan du og din familie kan få noget mere hjælp til at løse den her situation. For det er som sagt ikke okay, og ikke holdbart. Prøv at google dit by- eller kommunenavn og anonym rådgivning. Så skulle du gerne kunne finde et tilbud. 

Jeg vil gerne slutte af med, igen at sige at det på ingen måder er dig der er forkert. Du er ikke værdiløs, selv om din mor får dig til at føle dig sådan. Du har ret til at føle som du gør, og det er din bror og mor, der må lære at forstå og respektere dine grænser. Lige meget hvad de måtte synes om dem. 

Mange hilsner
Niels-Christian

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program