Hormoner

brevkassespørgsmål

Hormoner

brevkassespørgsmål af
Anonyme
17 år
Oprettet 7 år 2 måneder siden

Hej brevkasse! Jeg fik min menstruation for godt to år siden, hvor den har været meget uregelmæssig, men nu de sidste 3 gange er har været mere regelmæssig.

Jeg har også i denne tid været meget usikker på hvordan brysterne vokser, da jeg nærmest ser ud som jeg gjorde i 7. Klasse. Jeg har haft problemer med mit selvværdi, da jeg har svært ved at se skønheden ved min krop og føler mig ikke rigtig som at være en pige på 17 år. Jeg ved godt, at det i bund og grund ikke er ens udseende, der burde påvirke ens selvværd, men jeg føler mig så anderledes. Jeg kan ikke bruge kjoler til min alder, og bruger kun en slags sportstop, da jeg ikke har størrelse nok til at bruge en bh. Jeg føler at mange piger på min alder stirrer på mig, og tænker hvor lidt udviklet jeg er i forhold til dem, da vi engang var meget mere ens. Jeg er normalvægtig, og føler mig på andre områder at være helt normal.

Jeg har læst at man tit arver pubertets"cyklusen" . Min mor og hendes søster kom i puberteten meget tidligt, og mine fastre omkring 13 års alderen, og de fik deres bryster tidligt.  Jeg forstår ikke helt hvorfor jeg er så anderledes, og jeg ved ikke om jeg bare skal give op på at tingene ændrer sig, eller om jeg skal blive ved med at håbe.

Tak på forhånd,

hilsen den anonyme

 

Svar: 

Kære du,

Det kan være rigtig svært når man føler at man ser anderledes ud end andre på samme alder. Du har fuldstandig ret i at vi udvikler os forskelligt. Jeg håber det hjælper lidt nårjeg fortæller dig at det du oplever er indenfor det normale. Hvis din menstruation først nu er ved at blive regelmæssig er det tegn på at din krop stadig er i gang med at udvikle sig. Der er nogle unge kvinder der oplever at brysterne først vokser i 18-19 års alderen. Pubertet påvirkes at andre ting end det arvelige - for eksempel, kost og motion kan have en stor påvirkning. Hvis du er bekymret for at der er noget galt kan du altid tage en snak med din egen læge.

Med venlig hilsen

Lise, læge

LiseJs billede
Lise har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program