vejer jeg for lidt.....??

brevkassespørgsmål

vejer jeg for lidt.....??

brevkassespørgsmål af
Line
16 år
Oprettet 7 år 4 måneder siden

Hej jeg spiser næsten ikke noget på en dag, jeg spiser en gulerod,en skive rugbrød, og 5 skiver agurker, og dyrker rigtig meget motion.... men såden har jeg haft det med mad i 3 måneder.., og jeg har tabt mig over 37 kilo på 3 måneder., før vejede jeg  70 kilo, og nu vejer jeg 35 kilo ere det for lidt..? jeg er 167cm høj... og den måde jeg spiser på er blevet til såden en stor vane at jeg ikke kan gå udenom den vane..., for så føler jeg at jeg overspiser..! og jeg blevet mobbet rigtig meget i mit liv, og det er også en af ...grundene til at jeg har det sådan med mad......., men vejer jeg for lidt...???

jeg håber virkelig meget på et svar... og nogle gode råd.... hilsen Line.!!!

 

 

 

 

Svar: 

Kære Line

Mange tak for dit brev.Det er godt, du har gjort dig nogle tanker omkring din vægt...
For regner man dit BMI tal ud fra de oplysninger, du har givet mig om din vægt og højde, så er det 12,55, hvilket vil sige, at du er meget undervægtigt. Faktisk burde dit BMI tal ligge på omkring 21 for at passe til dig og din højde. Hvis du ikke er kendt med BMI-testen, så er det en test, der sætter ens højde og vægt op mod hinanden og giver et billede af, om ens vægt passer til ens højde.

 

Ud fra hvad du skriver i forhold til, hvor meget mad, du indtager i løbet af en dag, så er det bestemt ikke meget for en pige i den alder. Du har brug for masser af næring og energi, især her i puberteten, hvor kroppen er ved at udvikle sig. Du har nok set det som en god måde at tabe dig på i starten (tænker det er derfor du ikke har spist så meget?), og nu har din krop vænnet sig til ikke at skulle indtage sig så meget mad i løbet af dagen. Derfor oplever du en følelse af, at du overspiser, når du så spiser mere mad end, du plejer at gøre. Det lyder også til, at du dyrker meget motion, hvilket er en rigtig fin ting. Men når man dyrker meget motion, så har kroppen også brug for ekstra energi for at kunne fungere. Det er derfor vigtigt, at du får indtaget mad efter dit aktivitetsniveau.

Du skriver, du gerne vil have nogle gode råd. Du skriver ikke i forhold til hvad, men jeg tænker, at det gælder dine spisevaner?
For lige nu, vil jeg mene, det er vigtigt, at du prøver at finde tilbage til en normal spisevane og begynder at spise mere og gerne flere måltider om dagen. Det kan godt virke helt vildt svært og uoverskueligt lige nu, især fordi kroppen nu har vænnet sig til de små mængder mad, du indtager. Det vil tage lidt tid inden du kan begynde at spise lige så meget, som du gjorde før. 

Gode spisevaner kommer af at spise ofte, men ikke at proppe sig med mad hver gang, man skal spise. 
Det er vigtig at få en god portion morgenmad, da maven er helt tom efter en god natsøvn, og derfor har brug for ekstra energi til at starte dagen på.
Imellem morgenmad og frokost er det godt med et lille mellemmåltid. Det kan evt. være et stykke frugt, nogle nødder eller en muslibar. 
Til frokost er det også godt at få fyldt maven op igen, så den er klar til eftermiddagen. Det kab være et stykke rugbrød med pålæg og nogle grønsager. 
Imellem frokost og aftensmad er det igen meget rart med et mellemmåltid. Det kunne være nogle kiks og et stykke frugt. 
Til aftensmad er det en god ide ikke at spise alt for sent og ikke alt for meget, som i at man ikke skal proppe sig med mad, men det er godt at få fyldt depoterne op igen, så kroppen kan holde sig til næste dag. 

Jeg er ked af at høre, du er blevet udsat for mobning i en stor del af dit liv, og det er en af grundene til, at du har en anstrengt forhold til mad. Jeg har skrevet nogle råd til gode spisevane, men jeg kan godt forstå, hvis du synes, det virker uoverskueligt at skulle give sig i kast med lige nu. Jeg synes derfor, det måske vil være en god idé, hvis du fik dine forældre med ind over, eller eventuelt en lærer fra din klasse? De kunne være med til at lægge en madplan for dig og hjælpe dig tilbage på rette spor til en sund spisevane. Derudover vil også være en mulighed for dig, at åbne op omkring de tanker og følelser, du går rundt med omkring det, at blive mobbet. 

Jeg håber, du kan bruge mit svar, og det har sat lidt tanker igang. Hvis du får brug for at snakke mere, er du velkommen til at skrive igen, eller logge på vores 1-1 chat.

Kærlig hilsen Anna

AnnaIMs billede
Anna fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program