Sex problemer!!

brevkassespørgsmål

Sex problemer!!

brevkassespørgsmål af
Mille
15 år
Oprettet 7 år 5 måneder siden

Hej, jeg er en pige på 15 et halv, og har de sidste 6 uger været udsat for en del med mit underliv..

 

det startede på gost 6 uger siden hvor jeg fik en rift i mit underliv, så en god uge efter fik jeg blærebetændelse, og set gik aå videre til, at ugen efter havde jeg svamp. 

Min kæreste og jeg har ikke haft sex sådan "rigtig" i ca. 6 uger pga af alt det, og vi har været syge, og min svamp vr kommet tilbage. 

Mit spørgsmål går på, hvorfor jeg har ondt i min skede efter sammeleg. Kan det være fordi jeg stadig kan havde svamp, (som jeg tager crem for) eller fordi vi ikke har gjordet det i lang tid, eller fordi vi måske har gjordt det for "vildt" nu hvor vi første lige er startet ud. det et også lige så stille begyndt på, gøre ondt når jeg tisser, og jeg er bare bange og tænker det værste pga, alt det der har været. Plz hjælp, det ikke sjovt mere! 

Svar: 

Kære 15-årige pige, 

Jeg kan godt forstå, at du er frustreret og ikke synes, at det er sjovt mere. Det lyder som et langt og anstrengende forløb, der har fyldt meget og nu stadigvæk volder dig problemer på trods af behandling i flere omgange.

Det fleste kvinder oplever på et tidspunkt at få en svampeinfektion i skeden.

Svamp er normalt tilstede i skeden, men det sure miljø holder dem på et niveau, hvor de ikke resulterer i en infektion. I skeden er der også mælkesyrebakterier, der danner mælkesyre og på den måde skaber et surt miljø med lav pH, som holder væksten af svamp nede. Mange oplever at få en svampeinfektion i skeden, efter at de har haft blærebetændelse. Det skyldes, at den antibiotika der behandler blærebetændelsen også kan dræbe mælkesyrebakterierne, og så bliver miljøet mindre surt, og svampen får bedre mulighed for at formere sig og lave en infektion.

Under en svampeinfektion i skeden er slimhinden mere sårbar, så man lettere får revner og det kan også være ubehageligt at have samleje som du skriver.  Slimhinden bliver mindre sårbar i takt med at infektionen behandles, og så holder det igen op med at gøre ondt. Så vær tålmodig, det skal nok blive bedre, selvom det er anstrengende, mens det står på. Man kan behandle en svampeinfektion i skeden med creme og stikpiller til lokalt brug eller ved sværere tilfælde kan man få behov for receptpligtig medicin. Du skriver at du allerede bruger creme, men ikke synes at dine symptomer bliver bedre. Det kan være en fordel samtidig at bruge stikpiller, som kan købes i håndkøb på apoteket. Hvis kombinationsbehandling med både creme og stikpiller ikke har effekt på dine symptomer, vil jeg anbefale, at du kontakter din egen læge og får lavet en gynækologisk undersøgelse. Da det kan være, at dine symptomer skyldes en anden type infektion i skeden, eller at du har brug for receptpligtig medicin mod svamp. 

Blærebetændelse er også meget hyppigt hos kvinder, specielt hvis man er seksuelt aktiv. Hos kvinden er urinrøret meget kortere end hos manden, og der kan nemt vandre bakterier op i blæren. Særligt efter samleje vil der ofte være flere bakterier i området, og det er derfor en god ide, at gå på toilettet kort tid efter at man har haft samleje for at skylle urinrøret. Du skriver, at det gør ondt når du tisser, det lyder som om du har fået blærebetændelse igen, eller at din tidligere blærebetændelse ikke var behandlet helt i bund. Jeg vil anbefale, at du tager forbi din praktiserende læge og afleverer en urinprøve. Udfra urinprøven kan din læge med det samme se, om der er tegn på bakterier og ved at sende den ind til undersøgelse finde ud af, hvilke bakterier det drejer sig om, så du kan få den korrekte antibiotika.

Jeg håber, at du kan bruge svaret.

Mvh. Emilie

 

Emilie har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program