Stresset

brevkassespørgsmål

Stresset

brevkassespørgsmål af
Selma
15 år
Oprettet 7 år 5 måneder siden

hej

jeg er en pige, jeg er 15 år gammel, og jeg går i 9. klasse. Jeg har altid haft meget nemt ved skole og fået gode karakterer. Her for tiden føler jeg dog, at der er alt for mange krav, og jeg føler hele tiden, at jeg skal præstere og være den bedste. Det er svært for mig, at vi hele tiden har forakellige slags 'projektopgaver' igang, og det gør mig kun mere stresset, at vi nu selv skal sørge for gruppedannelse. Nogle gange kan jeg godt, hvis det hele altså bliver alt for meget, bare ligge i min seng og græde. Jeg har også flere gange været så presset, at jeg har kastet op. Der er så mange meget sjovere ting, jeg gerne vil nå(fester, venner og veninder, fritidsinteresser osv.), men da jeg samtidig arbejder rigtig meget, føler jeg ikke altid, at der er tid til dem. Og slet ikke tid til bare at være mig og slappe af. Jeg ved virkeli ikke, hvad jeg skal gøre, for jeg føler slet ikke, at det fungerer nu.

hilsen Selma

Svar: 

Hej Selma

Tak for din henvendelse, jeg vil gøre mit bedste for at give dig nogle forskellige perspektiver på din situation, som måske kan hjælpe dig i din situation.

Du skriver at du føler der er mange krav, som du skal leve op til. Du kan have helt ret i, at man som ung kan føle, at man skal nå en helt masse. Selvom det føles sådan, kan det måske hjælpe dig lidt, hvis husker på, at du slet ikke er alene med den følelse. Jeg tror der er rigtig mange på din alder, der har de samme tanker. Derudover tror jeg, at det kan hjælpe dig, hvis du accepterer, at det altså er helt iorden at man synes det er svært i din alder. Det kan ofte fremtilles som om at hele ungdommen bare er super fed, men sandheden er måske at det både er sjovt men også hårdt at være ung nogle gange?

Det kan være du kan snakke med dine forældre, en god veninde eller en lærer om det? uanset hvad så husk på, at det er normalt at føle et pres nogle gange, men at det også er rigtig vigtigt at du passer på dig selv, minder dig selv om, at du gør hvad du kan samt at du snakker med nogle, når du bliver ked af det. Måske går en veninde og har det på samme måde uden at I har talt om det? Du skriver også, at du kan få det så dårligt, at du kaster op over det. Alt efter om du stadig har det sådan og føler dig meget ked af det, tænker jeg det er vigtigt, at du får snakket med en voksen om dine følelser og tanker. Du skriver også du bruger meget af din tid på arbejde. Kunne det være en mulighed at skære lidt ned på den tid du bruger på det, så du kan få lidt mere luft i dine hverdage eventuelt? 

Ift. skolen og karakterer tænker jeg, at det er en kæmpe fordel for dig, at du har forholdvis nemt ved at gå i skole, som du skriver. Det er super dejligt for dig, og en "gave" som du kan være taknemmelig for at have. Du skriver også, at du på det sidste har følt et pres for at være den bedste og præstere. For det første vil jeg pointere hvilke gode ting, som der også er ved den måde du reagerer på. For det lyder til, at det giver dig et drive, som gør at du forbedrer dig og virkelig får noget ud af din skolegang. På den anden side kan det også være lidt hårdt, hvis du hele tiden føler, du skal være den bedste. Men en god ting er, at du er bevidst om det, som du udtrykker i beskeden. Det kan gøre at du husker at passe på dig selv og minder dig selv om alt det, du faktisk allerede kan klare i hverdagen.

Hvis man ikke lige er opmærksom kan man have en tendens til huske på det, som man ikke når, mens det måske ofte også er vigtig at klappe sig selv på skulderen for det man faktisk kan og har klaret? Det kan være for den gode karakter man nu fik sidste uge eller huske på en god tid man havde med nogle veninder. For der vil næsten lige meget hvor man leder altid være én, som er bedre end en selv. Det kan være hårdt at indse, men vi går alle op i forskellige ting og har forskellige evner, så derfor vil der inden for sport, karakterer og andre situationer altid være én som lige er lidt bedre end en selv. Derfor tænker jeg du måske vil have gavn i at øve dig lidt på at minde dig selv om alt det, som du faktisk er rigtig god til. Det behøver slet ikke være en god karakter eller en præstation, men kan lige så vel være noget du er stolt over ved din personlighed. Det kan være du er en god veninde, god til at tage initiativ eller elsker at være sammen med din familie. På den måde kan du stille og roligt opbygge dit selvværd og vil med tiden måske ikke være så optaget af at præstere, fordi du husker på at du er god, som den person du er. Du skriver også, at du rigtig gerne vil bruge tid på venner, fester og fritidsinteresser. Jeg tænker det er rigtig sundt, at du ikke kun har fokus på skolearbejdet, men at det kunne være en god ide hvis du øver dig at at nyde den situation du er i. Eksempelvis kan dine fritidsinteresser bruges som et pusterum, hvor du bare nyder den aktivitet du er i gang med. Når vi virkelig er opslugt af noget, er det faktisk ofte de ting vi husker på som gode tider senere hen. 

Så først og fremmest husk på at du slet ikke er alene om dine følelser, men at i er rigtig mange unge i samme båd. Det kan både være hårdt at ville "følge" med og nå det hele, men det er også en tid med mange gode muligheder for at finde det du bedst kan lide at bruge tiden på. Når det bliver svært en gang i mellem, så husk at tal med nogle fortrolige om dine tanker, da det er rart ikke at gå helt alene med tankerne i hovedet.  

Jeg håber du kunne bruge mit svar, ellers er du selvfølgelig altid velkommen til at henvende dig igen!

De bedste hilsner Maria 

MariaFPs billede
Maria har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program