Strækmærker

brevkassespørgsmål

Strækmærker

brevkassespørgsmål af
Anonym
13 år
Oprettet 7 år 8 måneder siden

Hej! Jeg er en pige på 13. Først og fremmest vil jeg sige at jeg er meget udviklet. Altså har fået mens, hår, akne og også bryster. Dog kun str A. Nu er mit problem at jeg på siderne at ballerne har fået Strækmærker! Altså hvis man står med siden til, så er det der mellem benene og maven. Det er mest i højre side, men også venstre. Og jeg synes det er ret meget! De er helt rød-lillae! Og det bliver bare mere og mere. Jeg forstår ikke hvorfor jeg har dem, da jeg er normalvægtig, og faktisk er tættere på undwrvægtig end overvægtig. Jeg ved ikke om de er kommet pga at jeg er ved at få former? Jeg synes nemlig at jeg er smal omkring ribbenene, men så buler det ud, som den klasiske timeglas? Er det min det? Hvorfor kommer de? Og hvad kan jeg gøre? Knus!

Svar: 

Hej med dig,

Jeg kan godt forstå at du undrer dig over at du har fået strækmærker på siderne når du på ingen måde er overvægtig. Det er dog helt normalt at piger får strækmærker når de kommer i puberteten og kroppen begynder at vokse og ændre sig. Det er bestemt ikke sjovt at finde tydelige strækmærker på sin krop, og mange bliver rigtig kede af at deres krop begynder at se anderledes ud og få strækmærker. Det er dog, som sagt, helt normalt og noget rigtig mange piger/kvinder oplever.

Man kan sagtens få strækmærker uden at det har noget som helst at gøre med din vægt. Når man få strækmærker når man er på din alder, så skyldes det oftest at kroppen forandrer sig rigtig hurtigt. Når kroppen begynder at vokse og få en anden form, så sker det så hurtigt, at huden ikke altid kan følge med. Det har således intet at gøre med dig eller din vægt, men er en helt naturlig udvikling, der sker i din krop.

Strækmærker kan se forskellige ud. Nogle er lyse, andre er rødlige, og som du beskriver, kan de også være rød-lilla. Det er helt normalt! Når man får strækmærker, så er de til at starte med ret tydelige. Ofte vil farven dog aftage med tiden og blive mindre synlige.  Selvfølgelig er der forskel på hvor mange man får og hvor tydelige de er, men jeg tror du vil opleve at mange af dine veninder også begynder at få strækmærker på deres kroppe. Ofte vil det være på baller, hofte og lår at der kommer strækmærker når man er pige. Faktisk er der også nogle drenge, der får strækmærker når de begynder at vokse (ofte lidt senere end pigerne). Drengenes strækmærker vil ofte være andre steder, da drenge vokser hurtigt andre steder end piger gør. Drenge vil ofte få strækmærker omkring skuldre og ryg.

Det er således helt normalt at have strækmærker og slet ikke farligt!

I forhold til hvad du kan gøre ved det, så er der desværre ikke så meget man kan gøre ved strækmærker, da de ikke går væk igen. Mit bedste råd er derfor at slutte fred med din krop og acceptere dens nye udseende - med strækmærker og alt andet det indebærer. Jeg ved godt at det kan være rigtig svært. Det kan være så svært at vænne sig til at ens krop er forandret og ser helt anderledes ud, men det er helt normalt det du oplever.
Jeg tænker på, om det er noget du snakker med dine veninder om? Nogle gange kan det være hjælpsomt at vide at man ikke er alene om at gå igennem sådan nogle forandringer og at det virkelig er helt normalt at opleve at få strækmærker. Det kan være rart at have nogle at dele sine frustrationer, sorger og glæder med. Det tror jeg også dine veninder har brug for. Det kan gøre det lidt nemmere at håndtere alt det der sker i puberteten, hvis man har nogle gode venner og veninder at dele det med! Nu skriver du selv, at du er megete udviklet og jeg vil derfor også huske dig på, at det godt kan være du oplever de her ting før dine veninder. Du må derfor heller ikke blive ked af det hvis dine veninder endnu ikke har fået strækmærker - det betyder ikke at du er den eneste i verden der får dem. Måske er dine veninder bare ikke helt så langt fremme i deres udvikling som du er?

Der findes nogle olier, som kan bruges til at mindske strækmærker, så de ikke er så tydelige. Der er dog delte meninger om hvorvidt det virker. Hvis det er noget du har lyst til at prøve kan du finde sådan nogle olier i Matas eller lignende butikker. Faktisk kan de sikkert findes i de fleste større supermarkeder. Det er dog ofte et lidt dyrt produkt.

Jeg håber du kan bruge mit svar!

De varmeste hilsner,

Astrid

Astrids billede
Astrid har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program