Strækmærker?

brevkassespørgsmål

Strækmærker?

brevkassespørgsmål af
Anonym
12 år
Oprettet 7 år 8 måneder siden

Er en pige på 12 år som har spekuleret på noget i et stykke tid.. Jeg har lige været ude at prøve en ny bikini, da jeg opdagede nogle mærker på min mave.
Jeg blev med det samme nervøs, da jeg tænkte at det måske var strækmærker. Men når jeg tænker mere over det, skyldtes det måske bare de bukser jeg havde haft på.
Men er stadig nervøs for at få dem. Har altid været overvægtig, men er igang med at tabe mig. Får man dem så? Har læst på nettet, at man kan få dem med et ekstremt vægttab. 
Hvad er "ekstremt"? Er det noget hvor man taber sig hurtigt, eller taber sig meget? 
Og er der noget jeg kan gøre for at sikre mig at jeg ikke får dem? Har nemlig læst om mange teenagere der har dem, så de ikke tør gå i bikini eller i croptop. 
Så kan jeg gøre noget?

Svar: 

Kære du,

Jeg kan godt forstå du blev nervøs da du fandt nogle mærker på din mave, som du ikke havde opdaget før. Det er dog faktisk helt normalt at man kan få strækmærker på mave, balder, lår og hofter som pige. Det kan ske fordi der sker en relativ hurtig udvikling med kroppen når man kommer i puberteten. Fordi det går så hurtigt, kan huden nogle gange ikke helt følge med og så får man strækmærker. Det er som sagt helt normal og ikke noget man kan gøre noget ved. Faktisk kan drenge også godt få strækmærker, når de begynder at vokse, deres er bare andre steder, fordi de ikke vokser så meget lige omkring hofter og lår, men mere vokser i højden og omkring skuldrene. Når det er sagt, så kan det sagten være, at det er dine bukser der har lavet mærkerne. Hvis man har haft lidt stramme bukser på hele dagen, så kan det ikke undgås at de laver mærker på huden. Det er dog mærker som går væk, når man tager buskerne af igen.

Du har ret i at der er rigtig mange unge, som er nervøse for at skulle vise deres kroppe i bikini eller badetøj generelt, blandt andet på grund af strækmærker. Det kan være svært at vænne sig til at kroppen ser anderledes ud og forandrer sig så meget. Det er nok meget godt at huske på, at det er helt normalt at få strækmærker og derfor noget som mange unge oplever. Man er ikke alene om det.
Der er rigtig mange mennesker som gerne vil ligne de smukke piger og drenge man ser i bladene og på tv, men man skal huske på at de billeder kan være manipuleret. De smukke mennesker man ser i bladene og på tv har også deres små skønhedsfejl. Ingen er perfekte. Måske skal vi lære at være stolte af at være helt unikke og dejlige sådan som vi er? :-)

Du spørger i dit brev om der er noget du kan gøre. Jeg synes det lyder til, at du lever sundt og endda er igang med at tabe dig. Det får man ikke strækmærker af. Strækmærker er oftest et tegn på at man vokser (tager på i vægt, eller i forbindelse med puberteten) og man får dem derfor ikke i forbindelse med at tabe sig. Derudover er strækmærker også noget der kan ligge i generne. Nogle mennesker får flere, mens andre ikke får så mange - og det hænger ikke altid sammen med størrelse. Det kan man desværre ikke selv gøre noget ved.

Nogle synes det gør strækmærkerne mindre tydeligt hvis de bruger en bestemt olie. Hvis du er meget ked af ar og strækmærker på din krop, kan du måske snakke med din mor om at få sådan en olie at smøre kroppen ind i?

Det er vigtigt at man snakker med nogle om de bekymringer man gør sig, så man ikke går selv rundt og er ked af det. Måske har du nogle gode veninder, som du kan snakke med om det? Det kan være de ogs har nogle spørgsmål eller undrer sig over noget ved deres krop. Der kommer til at ske en masse med jeres kroppe i den kommende tid og måske er det allerede gået i gang. I sådan en tid er det ekstra godt at have hinanden, så man kan hjælpe og støtte hinanden.
Hvis ikke du har mod på at snakke med veninderne om det, er du også meget velkommen til at logge på 1-1chatten og snakke med vores dygtige rådgivere i stedet for. Du finder chatten her.

De bedste hilsner,

Astrid

Astrids billede
Astrid har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program