Inden du selv stiller et spørgsmål

 

Tandlægebrevkassen svarer kun på udvalgte spørgsmål

OBS: Tandlægebrevkassen modtager så mange spørgsmål, at vi ikke kan give alle svar. Du kan derfor ikke være sikker på at få svar, hvis du stiller et spørgsmål til tandlægen. 

For at så mange som muligt alligevel kan få hjælp, har vi fundet frem til de spørgsmål vi oftest modtager omkring tænder, og samlet dem i en oversigt, som du kan finde her

Bøjle

brevkassespørgsmål

Bøjle

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 7 år 11 måneder siden

Hej jeg er en dreng på 15, Der har et Overbid på 10 Millimeter, Hvilken behandling tror du jeg får?. Hilsen dreng på 15.

Svar: 

Hej dreng 15 år

Tak for dit spørgsmål. Jeg går ud fra, at du har fået tilbud om bøjlebehandling og nu venter spændt på, hvilken slags bøjle. Der findes ikke en "standardbøjle til et overbid på 10 mm. Hvilken slags bøjle - eller kombination af bøjler - du vil blive tilbudt, kommer for eksempel an på, om dine tænder er meget skæve, om du mangler plads i kæberne og hvordan dine kæber vokser og hvor langt du er i din vækst. Alle bøjler kan gøre flere forskellige ting, men ingen bøjler kan løse alle problemer.

Et godt bud er dog noget med togskinner, kombineret med elastikker eller en såkaldt "Herbst" til at føre underkæben frem. Men nogle gange kan man også være nødt til at starte med en ganeplade først. Eller at fjerne to nye tænder. Togskinner bliver en del af det på eet eller andet tidspunkt, gætter jeg på. Simpelthen fordi at de fleste med større overbid bliver behandlet med togskinner.

Jeg tænker, at det vil være en god ide for dig, om du snakker med nogen, der har haft bøjler på og spørger dem om, hvordan de har haft det med det. Måske kan du være heldig og møde nogen, der har haft flere forskellige slags bøjler.

Jeg tænker i det hele taget, at det er en god ide, at du forbereder dig selv på, hvad du vil være med til. Og at du forbereder dig på at kunne spørge specialisten, om der er andre muligheder end den, specialisten foreslår. Derfor er det også en god ide at have talt det igennem med dine forældre og at tage dem med til samtalen om behandling. Så er I flere til at kunne spørge og flere til at kunne lytte og gå hjem og snakke om det bagefter. Skriv alle dine spørgsmål ned, så du kan huske, hvad du vil spørge om. Og har I flere spørgsmål efter snakken hjemme, så ring eller gå hen til tandlægen og stil spørgsmålene.

Det er dig, der skal gå med bøjlerne og derfor tænker jeg, at det er ret vigtigt, at du har gjort dig klart, hvad du vil være med til det.

Uanset overbiddets størrelse, så er overbid ikke en dødelig sygdom. Du kan risikere at få problemer med tænderne som voksen, men det er slet ikke sikkert. Så husk på, at specialistens tilbud netop er - et tilbud. Altså noget du har ret til at sige nej tak til, hvis du er i tvivl eller faktisk ikke har lyst. Tandlæger kan sige noget om statistiske ricisi, men i virkeligheden ikke forudse, om lige netog du får problemer, hvis du ikke får rettet dine tænder.

Prøv iøvrigt at læse baglæns i brevkassen her. Der er ret mange spørgsmål og svar om forskellige slags bøjler, om lyst til at få bøjle eller lyst til at ville have dem af nu!!

Du kan finde billeder af bøjler for eksempel på Greve Kommunale Tandplejes hjemmeside - og andre steder, hvis du googler noget med bøjler.

Held og lykke med at finde ud af det.

Niels Hansen, tandlæge

nielshansens billede
Niels fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program