Hjælp

brevkassespørgsmål

Hjælp

brevkassespørgsmål af
Anonym
13 år
Oprettet 7 år 11 måneder siden

Hej. Jeg er en pige på 13 år.

Jeg har lidt forskellige ting jeg har brug for hjælp til.

1. Jeg hader idræt. Jeg har som sådan ikke noget i mod at bade, som mange andre har, det er mere det at have selve idræt. Jeg er måske ikke i ligeså god form som de andre piger i klassen. Jeg kan ikke løbe i ligeså lang tid, hvilket jeg normalt siger er pga mit knæ, som gør ondt. (Hvilket til dels også er rigtigt, det er bare ikke derfor jeg ikke kan løbe lige så meget som de andre. Det er nok pga min form, og min viljestyrke)

Jeg er så bange for at folk skal gøre grin af mig, eller at de måske tænker at jeg er tyk, og fed, fordi jeg ikke er i særlig god form. Jeg prøver tit at slippe fra idræt, men jeg vil bare gerne være ligeså god som de andre. Nogle gange græder jeg fordi vi skal have idræt dagen efter. 

2. Det har også lidt at gøre med problem nr 1. Jeg er meget usikker omkring min krop. Nogle dage er jeg egentlig Nogenlunde selvsikker, og andre dage er jeg virkelig usikker. Jeg har ikke noget i mod min krop, jeg vil dog gerne tabe et par kilo på sidebenene, og komme i bedre form. Men jeg hader at løbe. Så det ved jeg ikke helt hvordan jeg skal gøre?

3. Jeg er meget genert, og især i tysktimen er det er problem. Jeg kan ikke finde ud af tysk, og jeg hader tysk som pesten. Jeg kan ikke engang sige noget tysk for mine nærmeste veninder fordi jeg er bange for at de griner. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre?

Kærlig hilsen den fortvivlede

Svar: 

Hej med dig

Ligesom du har gjort vil jeg dele mit svar til dig op i tre dele, så det er nemmere for dig at finde rundt i.

1. Først og fremmest skal du have ros for at du ikke er bange for at bade i idrætstimerne sammen med de andre. Det er der lige som du skriver nemlig mange andre, der ikke kan lide. Hold fast i det, så kan det være at nogle af dem som ikke kan lide det, finder ud af at det slet ikke er så farligt at bade sammen.

Du skriver også, at du ikke synes du er i lige så god form som de andre i idrætstimerne og at det går dig meget på. Men jeg tror faktisk, at der er mange andre som heller ikke er vilde med at have idræt, så det er altså helt normalt at have det sådan. Men så længe at du deltager i undervisningen og gør dit bedste, tror bestemt ikke du skal være bange for at de andre griner af dig. Du kan også huske på at man jo ikke kan være god til alle fag i skolen, men at du sikkert har noget andet som du er god til. Du skriver at du er bange for er de andre vil gøre grin med dig, fordi du ikke er i så god form som dem. Men faktisk tror jeg de vil have fuldt respekt for dig, hvis du deltager så godt du kan, og melder ærligt ud hvis nogen spørger, hvorfor du fx stoppede. Det er en helt ærlig sag, at sige man arbejder på sin kondition og gerne vil forbedre den. Det tror jeg sagtens de andre kan forstå. Men jeg kan sagtens forstå, at du gerne vil være i bedre form og kunne løbe lige så langt som de andre, men for at du kan forbedre dig, tror jeg det er vigtig at du møder op til timerne, så du ikke forsøger at undgå dem. Jo mere bevægelse du laver, jo bedre vil du også blive. Det kan være rigtig fedt at mærke man forbedrer sig, og det tror jeg også du vil komme til at mærke. 

2. Du skriver, at du nogle gange føler dig usikker og andre dage mere sikker på din krop. Det tror jeg er helt naturligt for piger og drenge i din alder. Kroppen udvikler sig på forskellige områder og det kan være svært lige at vende sig til. Så jeg tænker, at du kan prøve, at huske på, at det er helt naturligt, at have dage, hvor man føler sig lidt mere usikker, da ens humør kan svinge meget når man er teenager. Det kan være svært og hårdt nogle gange, men det er deværre nogle gange sådan. Så jeg synes faktisk det er vigtig for dig at holde fast i, at du har mange dage, hvor du er helt tilfreds med din krop. Det er super dejligt for dig, så det kan du huske på og så tror jeg med tiden at du får endnu flere af de dage.

Du skriver, at du ikke kan lide at løbe, men gerne vil i bedre form. Det forstår jeg godt, for det er vigtig at være god mod sin krop og få bevæget sig. Det er ikke alle der kan lide at løbe, men der findes heldigvis en masse andre sportsgrene som man kan gå til. Du er stadig ung og har derfor god tid til at finde noget sport, som du vil kunne lide at dyrke. Da du skriver du godt kunne tænke, dig at bevæge dig på en anden måde, tænker jeg en mulighed kunne være at se om nogle af dine veninder eller klassekammerater går til en sport som du kunne tænke dig at prøve. Man kan ofte få lov at komme med for at prøve en sportsgren af et par gange, for at se om man synes det er sjovt. Det kan også være du har mere lyst til at begynde, at tage nogle gåturer med veninder eller familie. Der er i hvert fald mange muligheder for at bevæge sig, som du har mulighed for at afprøve. Det kan være det ville hjælpe dig hvis du snakkede med dine forældre eller nogle veninder, for de kender dig bedre og har måske en ide til, hvad for en sport, du vil synes om. 

Du skrev i forbindelse med at du gerne vil i bedre form, at du også gerne vil tabe lidt på sidebenene. Selvom det ofte er noget vi piger bilder os selv ind, så er der desværre mange som går rundt med et ønske om at veje mindre. Men det er faktisk ofte kun os selv som ligger mærke til de små ting ved os selv som vi kan irritere os over. Det vigtigste er faktisk at vi får noget forskelligt mad og bevæger os, for så er vi gode ved vores krop og passer på den.

3. Selvom det kan være rigtig træls for dig, at du i skoletimerne føler du er genert og har svært ved at sige noget, så tror jeg der er rigtig mange andre, som har det på samme måde som dig. Det kan være svært at skulle sige noget på et sprog man synes er svært. Så det kan godt kræve lidt ekstra overvindelse, når man skal sige noget. Men som med rigtig mange andre ting, så bliver tingene nemmere jo mere vi gør det og derfor tænker jeg, at det kunne være en ide for dig, at sætte små mål for timerne, hvor du lige så stille øver dig i at få sagt noget i timen. Du kan starte helt i det små, hvor du fx forbereder dig hjemmefra på noget, så du kan sige et ord eller en sætning om det i skolen, når i skal gennemgå det. På den måde har du forberedt dig og kan få sagt små ting og herigennem lære, at det slet ikke er så slemt. Det kan være rigtig svært i starten, men jeg tror du vil opleve, at du med tiden bliver bedre og bedre. De fleste har i skolen nogle fag de synes er kedelige eller svære, men jeg tænker også at du måske vil opleve, at noget bliver mere spændende jo bedre forberedt man du er og jo mere du følger med i timen. 

 

Jeg håber du kan bruge svaret, ellers er du altid velkommen til at skrive herind igen!

De bedste hilsner Maria

MariaFPs billede
Maria har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program