Vægttab

brevkassespørgsmål

Vægttab

brevkassespørgsmål af
Anonym
12 år
Oprettet 8 år 1 måned siden

Hej jeg er en pige på 12 som har det ret dårligt fordi jeg synes at jeg vejer for meget. Jeg synes selv at det bare er 8-10 kg men jeg kan simpelthen ikke tabe mig har i nogen gode råd. 

Jeg er 161cm og vejer 49,4 kg mine forældre siger at det er en helt fin vægt men det synes jeg ikke, når jeg kigger på mine klassekammerater har de ikke nogen dobbelt hage eller stor hængende mave eller stor lår, de er bare helt normale. Min bedste veninde er et par måneder yngre en mig hun er dog kun 1cm lavere og vejer 40 kg jeg vil også rigtig gerne veje de 40 kg, min anden veninde er godt nok ca 8cm lavere end mig og vejer 38 kg alle mine andre klassekammerater vejer 40 kg eller under er i søde at hjælpe mig. 

Svar: 

Hej med dig. 

Det er rigtig ubehageligt ikke at være tilfreds med sin krop og føle, at man vejer for meget. Men jeg kan fortælle dig, at rigtig mange, både piger og drenge, ikke er tilfredse med deres krop, og føler ikke, at de har den rigtige vægt. Så du er langt fra den eneste, som går rundt og har de her tanker og følelser. 

Det er helt normalt, at man begynder at lægge mere mærke til sin krop jo ældre man bliver, og man begynder at tænke over, om den nu ser ud som den "burde". Og man kan nemt begynde at sammenligne sig med andre omkring sig og lægge mærke til, hvordan de ser ud modsat, hvordan man selv ser ud. Jeg kan godt forstå, at du har det ret dårligt, når du føler, at du vejer for meget i forhold til de andre piger omkring dig. Det er aldrig rart at føle, at man skiller sig ud eller ikke er ligeså pæn i forhold til andre. Men jeg må understrege, at på baggrund af de tal du har givet mig, så har du en normal vægt. Og jeg ved godt, at det ikke kan føles sådan, men det er bare vigtig at understrege, at du ikke er overvægtig! Og samtidig må jeg også sige, at det kan være svært at sammenligne sin vægt med andre, da vi som mennesker er meget forskellig opbygget. Der er mange faktorer der spiller ind på en vægt såsom knogler, muskelmasse, højde osv. Og samtidig fordeler fedt sig meget forskelligt; nogen har lidt større lår, andre har lidt større numser, og ved andre sætter fedtet sig meget på maven osv.

Selvom alle de her faktorer spiller ind på din vægt, så er det selvfølgelig også vigtigt, at man prøver at leve nogenlunde sundt og får dyrket motion regelmæssigt. Men det er egentlig forskelligt, hvad der bedst kan sætte et vægttab igang, da vi som sagt er meget forskellige som mennesker. Men som udgangspunkt er det en god idé at prøve at spise mange grøntsager og spise mad med mange fibre og proteiner. Så mad som havregryn/grød, skyr, æg, rugbrød, kylling og fisk vil være godt at spise. Det kan måske være en idé, hvis du prøver at lave en madplan, så du er sikker på, at du får spist de her forskellige ting. Du kan måske snakke med dine forældre om, at du gerne vil prøve at leve sundt, så de kan hjælpe og støtte dig. Det er nemlig altid lettere at leve sundt, når man ikke skal gøre det selv, og man har andre til at hjælpe en. En god regel er at spise 3 hovedmåltider om dagen (morgenmad, frokost og aftensmad), og så hvis du bliver sulten imellemtiden, så kan du spise frugt, nødder, knækbrød eller lignende. Udover maden, så er det også en god idé at bevæge sig. Det kan være at du går til noget sport eller måske er der noget, som du har lyst til at starte til? Du kan også få motion ind i hverdagen ved "simple" ting, såsom at tage cyklen såvidt muligt, tage trappen, gå ture regelmæssigt. Det kan være at du kan indføre ugentlig gåture med en veninde, så det bliver lidt hyggeligere. Jeg tænker dog, at vil være en god ting, hvis der stadig kan være plads til usunde ting engang imellem, og hvis du generelt forsøger at spise sundt og dyrker motion, så skader det ikke med lidt usundt en gang imellem.

Det kan godt være, at du ikke taber dig så meget, selvom du prøver at gøre nogle af de ting jeg har beskrevet, da du har en normal vægt, og så bliver det sværere at tabe sig flere kilo. Men jeg tænker egentlig også, at det vigtigste er, at du lever sundt. Når man spiser sundt og bevæger sig, så plejer man også at kunne mærke det på ens humør, og hvordan man generelt har det. Og det vigtigste er, at du har det godt og er glad. Så et andet råd til dig er at prøve at lægge vægten lidt væk. Da der netop er så mange ting, der spiller ind på din vægt og et vægttab, så kan et tal på en vægt ikke fortælle, hvor sund du egentlig er. Og en hel anden ting, som også kan påvirke din vægt er det faktum, at du nok er begyndt at komme i puberteten. Når man kommer i puberteten, så begynder man at få bryster, bredere hofter og numse, og generelt mere fedt på kroppen. Det er alt sammen noget der kan bidrage til, at man synes, at man ser lidt større ud, men i virkeligheden er man blot igang med at udvikle en kvindekrop :) 

Jeg håber, at du kan bruge mit svar, og ellers er du altid velkommen til at kontakte os igen. 

Mange hilsner
Pernille

PernilleBs billede
Pernille fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program