Tavshedspligt?

brevkassespørgsmål

Tavshedspligt?

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 8 år 5 måneder siden

Kære Cyberhus.

Jeg har en mistanke om, at min ekskæreste har givet mig klamydia, selvom han sagde, at han aldrig havde haft sex før. Det er cirka en måned siden vi slog op og vi snakker ikke længere sammen, så det er ikke noget jeg vil snakke med ham om. Jeg tænkte bare, at hvis jeg nu gik til lægen og blev undersøgt for evt. sygdomme ville de så have tavshedspligt, hvis jeg bad dem om det? Mht. mine forældre? Og hvis jeg nu blev testet positiv, kunne jeg så godt få en recept og betale for det selv? Hvordan bliver klamydia egentligt behandlet? 

Svar: 

Kære dig,

Mange tak for dit brev. Det er flot at du står frem med dit spørgsmål, og du er bestemt ikke den eneste, der har haft de tanker.

Når man tager kontakt til lægen eller sygehuset, så har disse fagpersoner altid tavshedspligt. Men der gælder specielle regler for børn og unge. Som udgangspunkt skal forældremyndigheds-indehaveren (ofte far og mor) have at vide at den unge under 18 år er hos lægen, og videregive oplysninger til forældrene. MEN hvis en læge skønner at en ung person mellem 15-17 år virker moden, så kan man omgås denne lov, således at lægen IKKE behøver at fortælle forældrene noget. Det er specielt ved disse følsomme emner som kønssygdomme, graviditet og abort. Men det er altså den enkelte læges faglige vurdering af den pågældende unge person.

Når det er sagt, så vil jeg anbefale at du taler med en voksen om det med kønssygdomme. Det er dejligt at have sex med sin kæreste, men der følger noget ansvar med. Der er jo risiko for at få kønssygdomme (og blive gravid). Hvis man finder ud af at man har en kønssygdom, så har man pligt til at kontakte sin/sine tidligere partnere, så de også kan blive tjekket og få behandling. Klamydia smitter meget let, og symptomerne kan være meget anonyme, specielt hos mænd. Hos kvinder kan det give anledning til betændese af æggelederne, som kan stoppe helt til, og gøre det umuligt for æg at passere fra æggestokkene til livmoderen, og dermed risikerer man at man ikke kan blive gravid. HELDIGVIS er behandlingen mod klamydia meget enkel, og kræver 1-2 piller, som skal tages, og så er det overstået. Men det gælder altså om at tage dem inden det er for sent.

Udover Klamydia findes der også en række andre kønssygdomme, der er kendetegnet ved at smitte ved seksuel kontakt. Specielt findes kondylomer/kønsvorter, Herpes, Gonore, HIV og Syfilis. De giver alle forskellige symptomer, og kræver forskellig behanling. Spørg evt din læge, en veninde, dine forældre eller undersøg om det er muligt at få seksualundervisning på din skole.

Jeg håber at du har fået svar på dine spørgsmål, ellers er du velkommen til at skrive igen.

Mvh David 

Davids billede
David har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program