Fortrydelsespiller?

brevkassespørgsmål

Fortrydelsespiller?

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 8 år 5 måneder siden

Kære cyberhus.

Havde sex her forleden med min kæreste og på en eller anden måde må kondomer være gledet af da vi skiftede stilling, og vi lagde ikke rigtig mærke til noget, så ham kom altså inden i mig uden beskyttelse. Jeg panikkede virkelig meget og vidste ikke lige hvad jeg skulle gøre, men han var heldigvis mere rolig og foreslog, at vi gik ned på apoteket for at købe en fortrydelsespille. Jeg fik den man skal tage inden for 3 dage, og jeg tog den vel cirka 2 timer efter. Vi havde sex dagen efter min mens stoppede, så jeg har ikke nået at have ægløsning. Jeg vil bare høre hvordan det kommer til at påvirke min menstruation? Jeg har læst, at den kan være virkelig kraftig og evt. være uregelmæssig... Skal jeg være bekymret?

Svar: 

Hej med dig.
Jeg kan godt forstå, at du panikede da du opdagede, at din kæreste og dig havde haft sex ubeskyttet. Det er meget forståeligt. Og det er også helt naturligt at du har nogle bekymringer om, hvordan en fortrydelsespille vil påvirke din menstruation.

Det lyder til, at du har taget fortrydelsespillen helt korrekt. Det er rigtigt, at der kan være nogle bivirkninger ved at tage en fortrydelsespille. Det kan være, at du kan opleve pletblødninger frem til din næste menstruation, og du kan også opleve, at din næste menstruation kan komme før eller op til 3 dage efter din forventet menstruation. Jeg er usikker på, om din menstruation bliver mere kraftig, det tror jeg faktisk ikke at den vil blive. Og du skal heller ikke forvente flere smerter end du er vant til. Hvis du ikke får din menstruation næste gang så kan det være en idé at tage en graviditetstest. Det kan du også gøre nu, for at være helt sikker, men det lyder nu til, at du har taget pillen korrekt, og derfor ikke har noget at være bekymret for.

Jeg synes at det er rigtig godt at din kæreste og dig bruger beskyttelse i form af kondom. Men det kan være en god idé at bruge ekstra prævention eksempelvis p-piller, spiral eller minipiller. På den måde skal du ikke være nervøs, hvis kondomet springer eller glider af. Hvis det er noget, du er interesseret i, så kan jeg anbefale dig, at snakke med din læge. Din læge kan fortælle dig lidt om de muligheder der er, og hvilken prævention der vil passe bedst til dig. Fortrydelsespiller er, som du nok også selv ved, nødprævention, og skal kun bruges, hvis der er risiko for, at du kan være blevet gravid og du ikke er beskyttet af noget prævention, ligesom dit tilfælde her. Der er derfor mange piger som føler, at det er rarest, at de altid er beskyttet i form af f.eks. p-piller eller spiral.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar.

Mange hilsner
Pernille

PernilleBs billede
Pernille fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program