Hjælp

brevkassespørgsmål

Hjælp

brevkassespørgsmål af
Anonym
12 år
Oprettet 8 år 8 måneder siden

Hej.

Jeg hader min krop. Jeg kan ikke se andet en kæmpe lår, og en fed mave.Jeg vejer meget mere end de fleste andre i min klasse. Jeg har altid fået at vide at jeg var tynd. At jeg var smuk. Hvorfor kan jeg ikke selv se det? Her på det sidste har min familie kommenteret mere på min vægt end de plejer. Min moster har sagt at jeg har fået meget mere "sul" på kroppen. Og at jeg ligner en rigtig teenager. Min papfar har flere gange spurgt for sjovt om jeg var ved at få lidt hvalpefedt.Jeg har bare grint lidt af det. Men jeg syntes jo ikke at det er sjovt? Jeg har dårlig selvtillid. Når man siger til nogle piger at de er smukke og tynde. Griner de og siger at de lyver. Kun fordi at de ved at man vil sige at de er perfekte. Så er der mig. Når jeg siger at de lyver. Mener jeg det. Hvorfor skulle de ikke lyve? Jeg mener se på mig. Det er jo forfærdeligt. Jeg hader mig selv. Jeg hader min krop. Jeg kan ikke klare det her mere...- den 12 årige. P.s jeg vejer ca 42 kg. Og er ca 153cm.

Svar: 

Hej med dig!

Det lyder rigtig hårdt at tænke sådanne negative tanker om sig selv. Det må være svært at holde dem ud og jeg kan sagtens forstå, at det går ud over hvordan du har det med din krop og hvordan du har det generelt. Tanker påvirker ens adfærd og humør og derfor er det rigtig vigtigt at man tager sine tanker seriøst og får vendt dem til at blive mere positive hvis de er for negative. Jeg synes derfor det er rigtig godt gået af dig, at du har lyttet til dine tanker, har taget dem seriøst og har skrevet herind for at få råd til hvordan du kan få det bedre med din krop og dine tanker! Du er virkelig sej!

Når man tænker meget negativt om sig selv, så bliver man også automatisk mere fokuseret på de negative ting ved sig selv og man kan til sidst slet ikke se det positive. Man er ofte selv sin største kritiker. Det betyder, at man ser sig selv meget negativt og man kun kan få øje på de negative ting ved sig selv, mens andre slet ikke kan se hvad man snakker om fordi de ser en med helt andre øjne. Det er meget vigtigt at huske på! Når andre fx. fortæller dig, at du er smuk så skal du lære at tro på hvad de siger. Man kan godt selv lære at tænke mere positivt, men det er noget der kræver træning og øvelse hver dag. Man kan nemlig godt ændre sine tanker og gøre dem mere positive. Det er noget nemmere sagt end gjort, det ved jeg godt, men det er noget jeg alligevel håber du vil give et forsøg.

Jeg vil foreslå, at du hver dag prøver at skrive 3 positive ting om dig selv ned på et stykke papir.  Det kan lyde som en underlig opgave, men på den måde tvinger du dig selv til at finde de positive ting ved dig selv og du bliver mindet om de gode sider af dig hver dag. Så kan du tage dem frem når du har brug for at minde dig selv på at du er god nok præcis som du er. Du kan også lægge det i dit penalhus eller i din pung så du bliver mindet om det hver gang du åbner dit penalhus eller din pung. Det er en god måde at få hjernen til at tænke anderledes og fokusere på noget andet end det negative. Det kan godt føles lidt dumt i starten og måske vil du ikke umiddelbart kunne mærke en ændring. Det tager tid. Så jeg håber du giver det tid til at virke.

Hvis du synes det er meget svært at skrive 3 ting om dig selv, kan du evt. aftale med en veninde at I skriver 3 positive ting om hinanden og sender dem til hinanden i en sms hver dag. Det er rart at få gode ting af vide fra andre. Måske ser hun ting i dig som du ikke selv kan få øje på og så kan du øve dig i at se det i dig selv også.  

Når man har mange negative tanker som du har er det også meget vigtigt, at man får snakket med nogle om dem. Det kan godt være svært at snakke om det der fylder meget hos en og som gør ondt, men det er ikke desto mindre vigtigt at man får sat ord på tankerne. Tanker har det nemlig med at vokse sig større og mere og mere negative jo længere tid man har dem i hovedet uden at få snakket med nogle om dem.

Jeg synes derfor, at det kunne være rigtig godt hvis du kunne snakke med dine forældre om dine tanker og om hvordan du har det. Det er vigtigt, at dem omkring dig ved hvordan du har det og kan hjælpe dig hvis du er ked af det eller har det svært. Hvis du synes det er meget svært at snakke med dine forældre om det kan du evt. give dem dette brev og så kan I snakke ud fra det. Det er nogle gange nemmere at snakke ud fra noget på skrift. Du har nemlig rigtig fint beskrevet dine tanker og følelser i brevet.
Jeg vil også fortælle dig om LMS. LMS står for landsforeningen mod selvskade og spiseforstyrrelser. Jeg kan ikke sige ud fra dit brev om du lider af en spiseforstyrrelse, men LMS kender godt til negative tanker om kroppen og de er derfor rigtig gode at snakke med om den slags. Måske er det noget for dig? LMS har en hel række forskellige tilbud. Du kan evt. selv tage et kig på dem her, eller snakke med dine forældre om det og så kan I sammen kigge på dem. De har bl.a. telefonrådgivning, chatrådgivning og mailrådgivning, som man kan benytte alle steder fra.
Sidst vil jeg minde dig på at Cyberhus også har en 1-1chat, hvor man kan snakke helt anonymt med en voksen rådgiver om ens tanker og følelser, som fylder meget for en. Der er du meget velkommen hvis du får brug for en snak om det hele. Du finder chatten her.

 

Jeg ønsker dig alt det bedste!

Med venlig hilsen Astrid

Astrids billede
Astrid har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program