Efterskole?

brevkassespørgsmål

Efterskole?

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 8 år 10 måneder siden

Hej..

Jeg vil rigtig gerne på efterskole i 10. klasse. Men jeg har kigget rigtig meget på alle muglige forskellige efterskoler, og det gør mig trist. Ikke fordi jeg skal væk i et år, men fordi jeg ikke kan finde en som passer til mig, eller ser spændene ud. Og jeg vil så gerne finde en, men jeg bliver bare så ked af det hver gang jeg kigger på det. Næsten alle pigerne i min klasse har fundet en, og de siger bare at de bare vidste det da de så den. Det er bare lidt mærkeligt at jeg bliver så ked af det.  

Svar: 

Hej med dig

Det er tydeligt at mærke, at du er ked af, at du ikke kan finde en efterskole, som passer til dig. Det er også helt forståeligt. Det kan være et rigtig svært valg. Det er helt sikkert, at der er mange andre derude, som også har tanker og spekulationer omkring noget af det samme.

Hvis man har høje forventninger og tænker, at det skal blive så godt som overhovedet muligt, så kan det blive svært at finde et sted, som lever op til forventningerne. Men det er generelt meget normalt, at der er både fordele og ulemper ved alle skoler. Så det lyder ret normalt, at du støder på skoler, hvor du kan blive i tvivl og tænke, at det er dig. Måske kan du genkende følelsen af at være bange for at vælge forkert? Det er det i hver fald mange, som kan. For hvad nu hvis man får et dårligt ophold, fordi man vælger forkert. Det kan være svært at acceptere, at man ikke ved sådan noget på forhånd. For det er desværre ikke noget, som man kan vide. Når man vælger f.eks. en efterskole, så tager man en chance - fordi man ikke kan vide, hvad det fører med sig.

Vi mennesker er meget forskellige - også omkring at træffe valg. For nogle er det nemmere end andre. Nogle mærker efter og vælger udfra deres mavefornemmelse. Det er f.eks. dem, som du beskriver fra din klasse, som "bare vidste", hvad der var rigtigt. Derudover er der dem, som reflekterer og tænker og bruger hjernen til at tage beslutninger. Det kunne godt lyde som om, at det er sådan, du er. Der er ikke en af delene, som er mere rigtigt end den anden - det er bare forskellige personligheder. Men det kan sagtens være frustrerende at føle, at man er langsom og den sidste, som mangler at tage et valg, ligesom du beskriver. Det kan være, det ville være rart for dig at bruge noget tid på at lave en liste med fordele og ulemper. På den måde kan du få et overblik over, hvilke skole der er færrest ulemper ved - og så er det måske en af dem, du kan vælge. Nogle gange kan det også være rart at snakke med en, som kender dig godt, for på den måde kan du få nogle andre øjne på sagen. Og måske få et råd med på vejen. Du er også velkommen til at tage dine fordele, ulemper og tanker med ind i vores 1-1chat. Her kan du få læsset af og også få nogle tanker med på din vej.

Om du vælger det ene eller det andet, så er det en rigtig god ide at prøve at fokusere på alt det gode, der sker. På den måde vil du kunne have nogle bedre dage og et bedre ophold. Du kan f.eks. tage en dagbog med, og skrive 2-3 gode oplevelser ned, inden du går i seng. Og evt. læse dem om morgenen, sådan at du får en god start på dagen. Men samtidig vil jeg opfordre dig til at tage frustrationer alvorligt, og få snakket med en veninde eller en lærer om det, hvis de kommer. For der er ikke noget galt med at have dårlige dage eller tunge tanker - det er helt helt normalt.

Jeg ønsker dig held og lykke med beslutningen og med efterskoleopholdet. Du må altid gerne skrive herind igen, hvis du har flere spørgsmål.

Mai

Mais billede
Mai har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program