Piller

brevkassespørgsmål

Piller

brevkassespørgsmål af
Anonym
17 år
Oprettet 8 år 10 måneder siden

Hej

jeg har fået P-piller i 3,5 år nu ca, og jeg får flere og flere bivirkninger. 

De skal hjælpe mod acne og fedtet hud ( det gør de ikk længere), jeg får hovedpine så snart jeg stopper med at tage dem (min månedlige pause) Og jeg får så meget udflåd at det føltes som om jeg tisser i bukserne det er faktisk så slemt at jeg kan få plamager på mine bukser af det Og det er ikk særlig rart for man føler sig hele tiden beskidt og ulækker og man føler at man lugter. 

jeg vil virkelig gerne af med dem på den måde at jeg håber det hjælper med at mit udflåd måske vil forsvinde lidt, men på den anden side smider jeg dem nu er jeg bange for at jeg får acne igen + har fundet en ny sød fyr som jeg klinger rigtig godt med og jeg tror ikke der går lang tid før jeg bliver seksuel aktiv for vi er næsten allerede som kærester og har allerede været i gang med at eksperimentere lidt og vil helst ikk have en uønsket graviditet. 

(Mine P-piller er ikk et billigt blandingsprodukt,  jeg får de dyre og de rene piller der skal bestilles en måned før jeg får brug dem. de hedder zyrona og er virkelig svære at få fat i)

så hvordan kan det være de er begyndt påvirke mig sådan at jeg får Så meget udflåd at jeg ikk kan styre det og bliver nødt til at gå med bind?

håber i kan hjælpe mange tak på forhån. :)

Svar: 

Hej med dig.

Tak for dit brev. Det er rigtig godt, at du er opmærksom på din krop og reagerer på ændringer. Jeg kan godt forstå du er ked af de symptomer, du oplever – det er rigtig ubehageligt med gener fra underlivet, som man ikke føler man kan styre.

Zyrona, som du er i behandling med, er netop kendt for effekten på acne og fedtet hud. Zyrona kan ligesom andre p-piller give hovedpine. Ofte kan det hjælpe at skifte til et andet præparat. Nu ved jeg ikke hvordan din hovedpine er, men det er vigtigt sammen med din læge at få karakteriseret, hvilken type hovedpine, det drejer sig om. Nogle kvinder lider af menstruationsmigræne, dvs. migræneanfald som opstår under menstruationen. Migræne adskiller sig fra øvrige hovedpinetyper ved at komme i anfald med ensidig, pulserende hovedpine som varer 4-72 timer. Smerterne er ofte ledsaget af kvalme og opkastninger, lysskyhed og lydfølsomhed. Hvilken side af hovedet der påvirkes, kan variere fra anfald til anfald. Afhængig af hvilken type hovedpine du lider af, er der forskellige råd og behandlinger.

Udflåd fra skeden er østrogenafhængig og sekretionsmængden kan derfor også påvirkes af østrogenet i p-piller. P-piller som fx zyrona kan øge tendensen til svampeinfektion(candida)i skeden. Svampeinfektioner i skeden er en meget hyppig tilstand hos unge kvinder. Ved svampeinfektion i skeden kan symptomer netop være øget udflåd, som ofte beskrives som hytteost-lignende, andre symptomer kan være ømhed og kløe. Tilstanden er nem at behandle med stikpiller i skeden og i nogle tilfælde tabletter, der skal sluges. En anden hyppig årsag til øget udflåd er bakteriel vaginose, som kan give fiskelugtende udflåd, men uden kløe eller ømhed. Tilstanden skyldes ændret bakterieflora i skeden og går som regel over af sig selv ved at kroppens eget immunforsvar ændrer balancen. Ved betydelige gener kan man dog behandles med en antibiotikakur på recept. Nogle kvinder har god effekt af at anvende receptfrie mælkesyrekapsler, som anvendes lokalt i skeden. Årsagen til symptomer er dog vigtigt at få afklaret inden man begynder egenbehandling.

Jeg synes de problemstillinger, du beskriver med dine p-piller, øget udflåd og hovedpine giver anledning til at du skal gå til din læge til en nærmere snak om problemerne. Sammen kan I finde den bedste løsning for dig, det kan være skift af p-piller eller en helt anden præventionsform. Jeg synes også lægebesøget bør indeholde en gynækologisk undersøgelse for at belyse årsagen til øget udflåd. Det kan være grænseoverskridende de første par gange, man skal have lavet en gynækologisk undersøgelse, men lægen er vant til det og faktisk er udflåd fra skeden én af de hyppigste årsager til at vi kvinder søger læge. Der er helt sikkert hjælp at hente og en løsning på dit problem, så skynd dig at bestille en tid, så du kan nyde sommeren og din forelskelse.

Kærlige hilsner til dig.

 

Kram Linda

Lindas billede
Linda har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program