Psykolog?

brevkassespørgsmål

Psykolog?

brevkassespørgsmål af
Anonym
13 år
Oprettet 8 år 10 måneder siden

Kære jer

Jeg er en pige på 13, som hele mit liv igennem har haft et lavt selvværd. Jeg har altid følt at alle var bedre end mig, at jeg ikke var god nok, at ingen "rigtigt" bryder sig om mig osv. Her det seneste år er det desværre blevet værre. Jeg føler at jeg slet ikke passer ind og at folk, også mine venner, kun snakker til mig for at være høflige. Jeg tør ikke række hånden op eller sige noget af frygt for hvad folk nu vil tænke om mig. Jeg er konstant bange for at blive dømt, og blive afvist... Ikke at være god nok. Derfor hader jeg også når folk sætter sig forventinger til mig, for det leder kun til skuffelse og nederlag for mig.Jeg tænker konstant negativt om mig selv. Jeg tænker konstant at folk tænker negativt om mig, og det er bare hårdt! Jeg også indelukket og heletiden alene, selvom jeg elsker at tale. Jeg har ingen tætte venner, for de har droppet mig. Der er selvfølgelig meget mere bag det, men det er for meget at skrive.Her fornylig snakkede jeg så med min mor om det. En lang snak. Hun sagde at det her virkelig var et seriøst problem, og at vi måske burde søge en psykolog. Det var virkelig mærkeligt for mig. Straks tænkte jeg at hvis jeg kom til psykolog, ville psykologen tænke: "Dine problemer er intet i forhold til andres! Det er bare klassiske teenageproblemer! Sikke en idiot!"Det er nogenlunde det samme min hjerne siger at mine lærer tænker om mig. Derfor tør jeg ikke spørge om hjælp i timerne. Jeg bliver også altid ivrig efter at gøre alt "perfekt" og være "perfekt"Jeg græder nogle gange hvis jeg får fejl i en test, fordi jeg ved hvad folk forventer. Hvad skal jeg gøre? Er psykolog en god ide? Hvordan foregår det til psykolog?-Tak

Svar: 

Kære dig. 

Jeg vil først rose dig for at dele dine tanker med andre unge her i brevkassen. Rigtig mange børn og unge har det ligesom dig, og det er derfor en stor hjælp, når nogen sætter ord på ligesom dig.

Jeg kan virkelig godt forstå du er ked af det, for det er nogen rigtig ubehagelig følelser du har! og du skal ikke gå rundt og have det sådan. Derfor tænker jeg også, det er rigtig godt, at du har snakket med din mor om det. Og det lyder til at det var en god snak. Rigtig mange mennesker synes, det kan være svært, at tage til psykolog, men det er bare sådan, at alle mennesker kan få brug for hjælp til at komme ud af nogen svære tanker og følelser. Det er godt at få hjælp, og det er sundt at tage i mod hjælp. Som du selv skriver, så er der meget mere bag dine følelser, og derfor kunne det måske også være rigtig godt at tale med en psykolog? Du spørger til om en psykolog er en god ide, og jeg vil gerne dele mine tanker med dig. Når jeg læser dit brev tænker jeg, at du kunne have rigtig meget glæde af en psykolog, som kunne hjælpe dig med at bryde følelsen af ikke at føle sig god nok. For hvis der er noget, jeg kan sige med sikkehed, så er det at du ER GOD NOK! Det skal du bare selv komme til, at synes også - og det kan en psykolog hjælpe med. 

Du spørger lidt til hvordan det foregår hos en psykolog. Dig og din mor kan sammen kigge efter en psykolog. Det kan være du gerne vil have, at det skal være en ung eller gammel? mand eller kvinde? og det kan også være det ikke betyder noget for dig. Det er vigtigt, når man går til psykolog, at man føler sig tryg ved psykologen. Det behøves ikke være din bedste ven, men du skal kunne lide ham/hende, så du tør at være ærlig. den første gang vil i nok bare snakke lidt om hvem du er, og hvad du laver og lidt om din familie og sådan. Psykologen hjælper dig hele tiden igennem samtalen. Psykologer er helt almidelige mennesker, og de sidder i helt almindeligt tøj. Det er ikke ligesom ved læger. Jeg er sikker på at en psykolog vil tage dig seriøst, og helt klart IKKE tænke du er en idiot! eller at dit problem er for lille. Du trives ikke, og det er et problem, som er rigtig ubehageligt at gå med.   

Jeg håber mine tanker er svar nok på dit brev, ellers må du selvfølgelig skrive igen. Jeg ønsker dig alt det bedste, og er sikker på at du med hjælp stille og roligt kan begynde at få troen på dig selv. 

De bedste hilsner

Mette 

MettePSs billede
Mette har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program