Tampon?

brevkassespørgsmål

Tampon?

brevkassespørgsmål af
Anonym
14 år
Oprettet 8 år 12 måneder siden

Hej:)

jeg er en pige på 14 år der lige har prøvet at bruge tampon for første gang. jeg kunne godt finde ud af at tage den ind, men det var rigtig svært at tage ud igen senere og det gjorde lidt ondt. Er det fordi, jeg købte dem i normal størrelse(de hed vist tampax pearl) skal jeg måske prøve nogle mindre... Undskyld hvis spørgsmålet var lidt dumt

mig

Svar: 

Hej med dig!

Det er slet ikke et dumt spørgsmål! Jeg kan godt forstå, at du tænker det måske kan være mærket eller størrelsen der gør, at det kan gøre at det gør lidt ondt at tage dem ud. Tamponer skal helst ikke være besværlige og skal i hvert fald ikke gøre ondt, så det er rigtig godt, at du spørger til råds!

Tamponer findes i mange størrelser og med forskellig sugeevne, dvs. der er forskel på hvor meget menstruation de suger. Det plejer at være vist på pakken med små dråber. De pakker med 3-5 dråber har høj sugeevne, mens de pakker kun med 1-2 dråber har lavere sugeevne. Ellers plejer det også at stå skrevet.
Man skal kende sin menstruation ret godt for at vide hvilken slags tamponer man skal bruge og det kan derfor være lidt svært at vælge hvilken type tamponer man skal bruge lige i starten. Nogle menstruerer ikke særlig meget og skal derfor kun bruge tamponer med 1-2 dråber, mens andre menstruerer ret kraftigt og skal bruge tamponer med 3-5 dråber. Der er også nogle piger, der nogle dage i mesntruationsperioden skal bruge tamponer med 3-5 dråber og i resten af perioden skal bruge tamponer med 1-2 dråber. Hvis man bruger tamponer med for høj sugeevne i forhold til hvad man har brug for, kan det godt gøre lidt ondt at tage tamponerne ud fordi tamponerne har suget al væske/fugtighed i skeden. Nogle piger oplever desuden at blive mere tør i skeden når de har har menstruation, det er helt normalt, men det kan godt medvirke til at det gør ondt at tage tamponerne ud.
Tamponer er desuden normalt mindre i størrelsen jo lavere sugevne de har, det kan også medvirke til om det gør ondt at tage dem ud.

Det kan være en god ide, at spørge en der har god forstand på den slag. Du kan for eksempel snakke med din mor, en ældre søster, en god veninde, en moster eller hvem som helst du tænker kunne hjælpe dig. Jeg ved godt, at det kan være lidt pinligt at snakke om den slags, men husk på at de selv har stået i din situation og ikke vidst hvad de skulle vælge.  Det kan være rart at have en at snakke med om ens tvivl omkring den slags emner.
Du kan også prøve at købe dine tamponer i Matas eller andre steder hvor du har mulighed for at spørge en ekspedient til råds. Igen kan det være lidt pinligt og grænseoverskridende at skulle spørge om det, men det er de vant til, så de tænker ikke at det er spor pinligt. De er der for at hjælpe. Så kan I sammen finde nogle der kunne være gode til dig.

Jeg håber du finder nogle tamponer, der passer til dig og jeg håber at du kan bruge mine råd!

De venligste hilsner,

Astrid

 

Astrids billede
Astrid har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program