selvmord

brevkassespørgsmål

selvmord

brevkassespørgsmål af
Anonym
16 år
Oprettet 9 år 1 måned siden

Kære Cyberhus 
der er noget jeg længe har tænkt på. Jeg har lige midstet min bedste veninder, altser hun er ikke død. Hun hader mig bare. Jeg har ikke spicielt mange venner og min famillie kan jeg ikke snakke med om ting som dette. jeg går på en efterskole hvor jeg virkelig ikke har det godt, men der er for kort tid tilbage af skoleåret til at jeg kan stoppe, da vi snart skal til, afgangsprøve. Men jeg tænker utrolig meget på selvmord og jeg har det utrolig dårligt med mig selv. Og jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal gøre! jeg er så fryglig ulykkelig, hvilket gør at jeg kommer til at såre de personer der er tæt på mig. Jeg ved ikke om jeg overvejer selvmord, men jeg tænker meget på det. hvad skal jeg gøre?

Svar: 

Hej du

Det lyder som om, du står i en rigtig hård og svær situation, og jeg kan godt forstå, at det gør dig ked af det. Det er bestemt ikke nogle nemme tanker, du går rundt med. Det er derfor virkelig godt gået, at du skriver herind og deler dem. Det skal du have kæmpestor ros for.

Du skriver i dit brev, at du har en masse selvmordstanker, som fylder dig meget lige nu og som påvirker dit humør en del. Det er ikke unormalt hos unge piger at der kan dukke selvmordstanker op, hvis man føler sig trængt op i en krog og ikke kan overskue sit liv. Der kan være rigtig mange forskellige grunde til, at tankerne dukker op, f.eks. depression, relationer, ensomhed, familie osv. Du nævner bruddet med din veninde, som har været hårdt. En god veninde fylder meget i ens liv, og det kan føles tomt og ensomt ikke at have kontakt længere. Hvis du ikke allerede har gjort det, kan du overveje at snakke med nogen om, hvad der er sket imellem jer. Det kan være godt at få nogle nye øjne på sagen og få luft for frustrationerne og følelserne. Du kan evt. skrive det hele ned på forhånd og læse det op, hvis det er nemmere for dig. Det kan også være en ide at snakke med din veninde på et tidspunkt, men det kan være, der skal gå lidt længere tid, før hun er klar til det. Udover det med veninden, skriver du at du ikke har det godt med dig selv. Det kan være rigtig svært at have negative tanker om sig selv og det kan føre til ensomhed, tristhed og andre følelser. Sådan nogle følelser kan godt føre til selvmordstanker. Du beskriver også, hvordan du føler, at du kommer til at såre folk, og det er forståeligt, at du kan tænke det. Når man har svære perioder i livet kommer man let til at føle sig som en byrde, fordi man ikke orker det samme som før eller ikke er ligeså glad som før osv. Jeg vil opfordre dig til at tænke over, hvorfor du føler, at du sårer dem? Er det din skyld at de bliver såret eller er du måske lidt for hård ved dig selv? Man kan godt opleve, at folk bliver kede af det eller sårede ind imellem, men det er ikke ensbetydende med, at du gør noget forkert. Det kan være svært at overbevise sig selv om, og derfor kan det komme til at fylde en del i de relationer, man har og det kan også nemt påvirke humøret ret meget.

Du skriver, at du ikke nødvendigvis overvejer at begå selvmord, men tænker rigtig meget på det. Sådan er der mange andre, som også har det. Der kan være langt fra tanke til handling, og det er slet ikke alle, som har selvmordstanker, der ender med at gøre noget ved det. Jeg synes, det er godt at høre, at du ikke tænker på selvmord, og det betyder muligvis også, at du godt kan se, at det er en fase i dit liv, og ikke resten af dit liv, som skal være så hårdt. Ind imellem kan man opleve at stå i en situation, som man ikke kan overskue selv. Du beskriver det meget godt med, at du er "frygtelig ulykkelig", hvilket absolut ikke må være særlig rart. Selvom det kan virke utrolig urealistisk lige nu, så kan der gøres noget ved din situation. Det allerbedste, du kan gøre er, at snakke med nogen om dine tanker. Det kan være et følsomt emne at bringe på banen og det kan både være hårdt og grænseoverskridende at skulle snakke om så dybe og mørke tanker. Mange oplever dog, at selvom det kan være hårdt at få startet, så kan det føles enormt forløsende at få det sagt. Når man sætter ord på noget, som fylder meget indeni, kan man opleve det ligesom at prikke hul på en ballon - det letter et tryk indeni. Det kan f.eks. være en lærer på din efterskole, dine forældre osv. Hvis du ikke har det godt med at snakke med nogen, som du kender, er der forskellige andre muligheder. Du kan f.eks. tage kontakt til Livslinien på tlf 70 201 201 mellem 11-03 alle dage eller via dette link, hvor du enten kan ringe, sms'e eller chatte anonymt med voksne om selvmordstankerne. Derudover kan du altid kontakte din egen læge, som kan henvise dig til steder, hvor du kan få den rigtige hjælp til lige præcis din situation.

Jeg ønsker dig utrolig meget held og lykke med det hele, og jeg håber, at du får åbnet op for tankerne overfor nogen. Det er ikke sjovt at gå med sådan nogle tanker alene. Husk at du også altid er velkommen i vores 1-1chat, hvis du har brug for at snakke.

Mai

 

Mais billede
Mai har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program