Hvad?

brevkassespørgsmål

Hvad?

brevkassespørgsmål af
Anonym
17 år
Oprettet 9 år 2 måneder siden

Hej CB. 

Her er det sidste stykke tid har jeg haft ondt i maven (føltes som meno smerter - men det er det ikk) og det går ned i benene det strammer på en måde (ikke vokseværk da det er væk for længst) det strækker som en form for krampe men det er det ikke, jeg dyrker ikk sport og jeg er ikk overvægtig så det kan heller ikke være nogle af de ting, men hvad kan det så være? Det gør pænt ondt og min bedstemor har haft en blodprop og sagde at det trækker ned i armene og jeg tager P-piller altså = øget risiko for blodprop. 

kan det være en begyndende blodprop? 

Svar: 

Hej med dig,

Tak for dit spørgsmål.

En blodprop er en farlig tilstand, og kræver hurtig hjælp fra en læge. En blodprop starter oftest i benene, men kan også sidde andre steder. En blodprop er lavet af fedt, som sidder i blodårenes vægge, og som pludselig stopper blodåren til, ligesom skidt i et afløbsrør. Blodpropper ses oftest hos ældre personer, typisk hos folk der er overvægtige, som ikke dyrker motion, rygere, og personer med sukkersyge eller højt blodtryk. Man kan også se det hos højgravide kvinder, eller hos kvinder, der har mor/far/ bedstemor/bedstefar/søster som har haft blodprop i en ung alder. Det er korrekt at p-piller øger risikoen for blodpropper, men kun for unge kvinder, som altså i forvejen er i høj risiko. Din egen læge bør altid undersøge om du kan være i risikogruppe, inden han starter med at give dig p-piller. Kendetegnene på en blodprop er typisk pludselig indsættende smerter, hævelse, rødme og varme af det ene underben. En blodprop i maven er meget sjældent, med mindre man tidligere har fejlet noget med blodårene i kroppen.

Med hensyn til mavesmerter, så kan der være mange forskellige årsager til ondt i maven. Hos unge kvinder som dig, er det oftest pga menstruation, tarminfektion, tarmirritation, stress, fødevareallergi eller forstoppelse. Det kræver en grundig undersøgelse af maven af din egen læge, evt suppleret med blodprøver. Hvis din egen læge ikke finder en årsag, kan han evt henvise dig til en speciallæge indenfor mave-tarm-sygdomme. Det er vigtigt er være forberedt på at man ikke altid finder årsagen til ondt i maven. Men ligeså vigtigt som det er at finde ud af hvad man fejler, lige så vigtigt er det at finde ud af hvad man IKKE fejler.  Langt de fleste tilfælde af ondt i maven går over af sig selv.

Smerter der starter i maven og går ned i benene kan også stamme fra ryggen, nyrene, æggestokke og muskler.

Vokseværk ses oftest til stede i tidlig pubertet, men kan godt strække sig op i 20 års alderen. Nogle er sågår plaget af sådanne smerter flere år derefter. De kan nogle gange dæmpes med træning, og nogle gange forværres. Det er forskelligt fra person til person.

Det er altid en god ide at kontakte læge hvis du er nervøs. Nogle gange kan tingene afklares med en telefonopringning. Andre gange vil han se dig en eller flere gange. 

Jeg håber at du har fået svar på dit spørgsmål, ellers er du altid velkommen til at skrive igen.

Mvh David

Davids billede
David har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program