Vaccination

brevkassespørgsmål

Vaccination

brevkassespørgsmål af
Anonym
12 år
Oprettet 9 år 3 måneder siden

12 års vaccination og livmodervaccination hvad skal det hjælpe?

Svar: 

Hejsa

I Danmark har man valgt at give vaccinationer til børn gratis for at undgå bestemte sygdomme. 

Som lille er du formenteligt blevet vaccineret med to forskellige vacciner MFR og DiTecKiPolHib (en forkortelsen for flere bakterier) . For at vaccinerne skal virke i mange år, er det nødvendigt at gentage dem.

Vaccinationer indeholder små dele af eller svækkede bakterier/virus. Vores immunforsvar er så smart, at det har nogle huskeceller, der kan huske, hvad man er blevet vaccineret for. Hvis man så møder en af de typer virus eller bakterier en anden gang, undgår man at blive alvorligt syg. Man bliver dog nødt til at minde immunforsvaret om, hvordan disse virus og bakterier ser ud. Derfor skal man vaccineres igen.

12-års vaccinationen en "huske-vaccine", den er forkortet MFR.  Den gives idag når man er 15mdr og 4 år, men tidligere 15mdr og 12år (som dig). Den er mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. Ved at vaccinere stort set alle børn, undgår man også at sygdommen kan sprede sig i til flere.

Mæslinger kan give en meget svær hjernebetændelse, hvor man kan blive svært hjerneskadet og dø af den.

Fåresyge kan give hjernehindebetændelse, hvis man er dreng kan man få betændelse i bollerne og blive steril (altså, at man ikke kan få børn) og pigerne kan få betændelse på æggelederne.

Røde hunde vil man ikke have spredt, da den hos gravide kvinder giver skader på fosteret.

Den anden vaccination gives når man er 3mdr, 5mdr, 1år og 5år og er mod nogle bestemte bakterier, der kan give stivkrampe, hjernehindebetændelse, strubehoste, polio og kighoste, der alle kan gøre en meget syg/man kan dø af dem.

Vaccinationen mod livmoderhalskræft er mod flere virus, HPV, der er kendt for at give livmoderhalskræft. Livmoderhalskræft er en af de kræftformer man tit opdager sent, da den har få symptomer. Det betyder derfor, at der er en høj risiko for, at dø af den. Da stort set alle, der får livmoderhalskræft også har infektion med HPV, kan det kun anbefales at få vaccinationen. 

 

Jeg håber at ovenstående giver mening og jeg vil bestemt anbefale, at du får vaccinationerne :-)

 

Mange hilsner

Eva

Evas billede
Eva fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program