Selvværd

brevkassespørgsmål

Selvværd

brevkassespørgsmål af
Anonym
16 år
Oprettet 10 år 2 måneder siden

Hej. Jeg har i 2-3 år døjet meget med lavt selvværd. Kan nogen gange bare begynde og græde, når jeg kigger i spejlet, fordi jeg virkelig ikke er tilfreds med mit udseende. Kan få det helt fysisk dårligt. Kan ikke lide at folk kigger på mig, fordi jeg føler de syntes jeg er grim. Dækker altid min næse fra siden af, fordi jeg er bange for at de syntes den er stor. Jeg har en søster på 20, som er rigtig smuk og det for hun også tit afvide, føler ikke jeg bliver kalgt smuk særlig tit, så det tager ret hårdt på mig, især også fordi at folk tit kommer hen og siger '' I ligner godt nok ikke hinanden''. Ved slet ikke hvad jeg skal stille op. Mine forældre ved godt jeg har det svært med mig selv, bare ikke at det er så seriøst. 

Svar: 

Hej med dig.

Hvor er det godt, du reagerer på, at du i så lang tid har haft dårligt selvværd. Det må være utrolig ubehageligt for dig at gå rundt og være så utilfreds med dig selv, at du får det fysisk dårligt. Dårligt selvværd kan være noget, man har i en periode, men det kan også være noget, man har i mange år, hvis man ikke gør et forsøg på at komme det til livs, som du netop gør ved at skrive herind. Jeg vil forsøge at hjælpe dig på vej med mit svar.

Jeg synes, det lyder som om, at du bygger dit selvværd rigtig meget op ud fra den måde, du ser ud på. I din alder er det helt normalt at gå meget op i sit udseende, og det er også naturligt, at man bliver negativt påvirket af ikke at være tilfreds med sit udseende. Det er dog utrolig ærgerligt, hvis det får lov at få så afgørende betydning for dit selvværd, da du jo er meget mere end den måde, du ser ud på. Jeg kan godt sætte mig ind i, at det kan være svært at undgå at sammenligne sig med de andre piger og din søster, som du synes, er smukkere end dig selv. At få styrket sit selvværd starter dog ofte ved, at man forsøger at stoppe med at sammenligne sig med andre og starter med at acceptere sig selv.

Jeg lægger mærke til, at du skriver, at du føler, de andre synes, du er grim, og at du er bange for, de vil synes, din næse er stor. Oveni det føler du også, at du ikke særlig tit bliver kaldt smuk. Det virker som om, at alle disse følelser og tanker er nogen, du selv har dannet og altså ikke noget, andre har sagt til dig. Det kan være et udtryk for, at du desværre har fået overbevist dig selv så meget om, at du ikke er smuk, som du er, at du tror, alle andre tænker det samme. I stedet for at fokusere på, hvad de andre tænker, vil jeg råde dig til at begynde at lægge mærke til, hvad de rent faktisk siger og signalerer. Hvis du begynder at lægge mærke til det, vil du måske finde ud af, at der aldrig er nogen, der har kaldt dig grim, og aldrig er nogen, der har kigget ekstra meget på din næse, fordi de synes, den er stor. Som mennesker får vi meget nemt bildt os selv nogle ting ind om os selv, som ikke nødvendigvis er sandheden, men som vi får overbevist os selv om, at det er, fordi vi er kede af det. Hvis du kan, vil jeg råde dig til at begynde at søge efter ting, kommentarer, signaler osv., som modbeviser, at du er grim.

For at blive mere tilfreds med dit udseende, kan du også stille dig foran et helfigursspejl og give dig selv den øvelse, at du kun må finde ting ved dig selv, som er pæne. Det kan være helt små, simple ting som fx, at du har pæne knæ, at dit hår sidder flot, at din øjenfarve er fin osv. Skriv alle disse ting ned, og så vil det måske være tydeligt for dig, at du rent faktisk har en masse smukke sider, som du måske helt har glemt. Når du har fundet disse ting, kan du begynde at tænke over, hvordan du kan fremhæve alt det pæne. Kan du fx begynde at gå med mascara, sætte håret op på en bestemt måde eller gå i nogle bestemte farver, som fremhæver de fine sider ved dig. Hvis du har mod på det, kan du få en veninde, din søster eller din mor til at hjælpe dig med dette. Jeg er sikker på, at andre måske har endnu lettere ved at finde flotte ting ved netop dig.

Udover at finde fine ting ved dit udseende, synes jeg, det er en god idé, at du tænker over, hvad der ellers er godt ved dig. Hvis du ser bort fra udseendet, hvad har du så ellers at byde på? Tit er det faktisk de ting, som ikke har noget med udseendet at gøre, som har allerstørst betydning for, hvem vi er. Måske er du dygtig til et bestemt fag, en god veninde, god at snakke med eller dygtig til sport/noget kreativt?

Jeg synes, det er positivt, at dine forældre ved, hvordan du har det. Du skal dog vide, at de bedst kan hjælpe dig, hvis de kender til alvoren af dine tanker. Jeg vil derfor råde dig til at fortælle dem det, du skriver her. På den måde får de nemlig mulighed for at hjælpe dig, hvilket de sikkert vil gøre. Du kan også tale med din søster om det, hvis det er nemmere. Uanset hvad synes jeg i hvert fald, det er vigtigt, du får snakket med nogen om det. Det kan være svært at starte sådan en samtale, men når du først får taget hul på det, vil det sikkert være en lettelse for dig at få talt om.

Udseende er lidt som gaveindpakning. En gave kan være pakket utrolig fint ind, men være virkelig dårlig, og det modsatte kan også gøre sig gældende. Fælles er dog, at det er det, der er bag indpakningen, som har størst betydning - nemlig din personlighed og den, du er bag dit ydre. Jeg håber, du finder styrken til at blive mere tilfreds med dig selv.

Kh. Matilde

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program