Sexsygdomme smitte?

brevkassespørgsmål

Sexsygdomme smitte?

brevkassespørgsmål af
Anonym
17 år
Oprettet 10 år 3 måneder siden

Jeg har snakket med mine veninder om man jo skal bruge kondom ved sex for at beskytte sig mod kønssygdomme.

Vi tænkte så på kan man godt få en sexsygdom ved at man får oralsex af en dreng?

Jeg læste engang et sted, at man godt kan få en kønssygdom hvis køndorganerne er tæt på hinanden, gælder det så hvis man bare ligger nøgne ovenpå hinanden, uden at penis er inde i pigen?

Svar: 

Hej.

Godt du skriver ind til os. Der er nemlig mange unge, der - ligesom dig - er i tvivl, hvad angår smitte med kønssygdomme. Der findes rigtig mange forskellige råd og oplysninger i forhold til kønssygdomme, så det kan godt være svært at holde styr på det hele.

Du har helt ret i, som du og dine veninder har snakket om, at man skal bruge kondom for at beskytte sig mod kønssygdomme.

Ved oralsex kan man risikere at blive smittet med især herpes, men også andre kønssygdomme. Hvis man får oralsex af en dreng, kan man beskytte sig mod kønsygdomme ved hjælp af noget der hedder slikkelapper, som er et stykke latex, som ligges hen over pigens kønsorgan. Slikkelapper kan købes på kondomerier eller på nettet. Hvis man ikke har slikkelapper, kan man i stedet bruge husholdningsfilm. Du kan læse mere om slikkelapper, og hvordan de bruges hos Sexlinien.

Hvis både dig og din kæreste tager til lægen og bliver tjekket, om I er fri for kønsygdomme, kan I dyrke oralsex uden beskyttelse, da der ikke er risiko for at blive gravid. Man skal dog huske at passe på, hvis en af jer har forkølelsessår (herpes), der kan overføres til kønsorgangene.

Til dit andet spørgsmål om, om man kan få en kønssygdom ved at ligge nøgne ovenpå hinanden, vil jeg sige, at det er højest usansynligt. Kønssygdomme smitter gennem berøring af slimhinder som mund og kønsorganer. Hvis drengens penis ikke rører pigens skede, når man ligger ovenpå hinanden, vil der ikke være fare for smitte med kønssygdomme. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der ikke kommer præsperm eller lignende, som kan komme op i pigen. Derfor er det altid en god ide at have et kondom klar, hvis der er antydning til sex - også selvom han ikke nødvendigvis kommer ind i pigen.

Jeg håber, du kan bruge mit svar på dine spørgsmål.

Venlig Hilsen Lise 

 

 

 

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program