Hvem er jeg ?

brevkassespørgsmål

Hvem er jeg ?

brevkassespørgsmål af
Anonym
17 år
Oprettet 10 år 3 måneder siden

Hej Cyberhus.

Jeg har lidt blandede, og tildels enormt forvirrende problemer, som jeg til dagligt lægger væk.

Jeg er en glad og energisk pige på 17 år, der dyrker en masse fitness og frivægt, derfor er jeg også meget trænet og attraktiv for mange drenge. 
Jeg ved, at jeg burde være glad for at fyre på 15-19 år finder mig enormt attraktiv, men jeg har et "lille" problem.
Jeg er nemlig til ældre fyre. Og ikke bare et par år ældre. Ældre fyre, der er i alderen 22+ (og helt op til 40 år). Jeg finder aldrig en fyr på min egen alder særlig interessant, for jeg synes fyre i 16-18 års alderen er så umodne og de går altid efter de dullede, umodne piger der bruger hver weekend på at drikke og ryge hash. Og sådan er jeg bare slet ikke. Jeg er meget moden, og allerede nu leder jeg efter en mand jeg kan få børn med om et par år. Jeg forventer alt for meget af en fyr lige med det samme, at mig og ham skal have noget seriøst allerede efter en uge, og at han skal have meget tid til mig og ikke ses med andre kvinder. Jeg føler mig som en kvinde fanget i en 17årig piges krop. Og det er ikke spor rart. Hvorfor er jeg sådan?

Ikke nok med at jeg er til ældre fyre, så har jeg haft fortalt mine forældre det, og de accepterer det ikke. De har befalet mig at holde mig for ældre fyre, og de kalder det at jeg er til ældre fyre for "klamt og uansvarligt" og når jeg fortæller dem at de er nød til at accepterer det, siger de at jeg skal tage mig sammen og opføre mig ordentligt. De håner mig hver evig eneste gang, og jeg har været nød til at holde det hemmeligt når jeg har mødtes med en fyr. Det er før sket at jeg hoppede ud af mit vindue om natten og tog over til en fyr, og tog hjem fra ham inden mine forældre stod op.  Jeg plejer også at sige jeg tager over til diverse venner og veninder, men i virkeligheden tager jeg over til fyren. Og det gør inderligt ondt på mig, at jeg er nød til at lyve, og faktisk slet ikke kan være mig selv foran mine forældre. Jeg føler slet ikke at jeg hører til i min familie, og vil egentlig gerne bare flytte hjemmefra. 

Samtidig er jeg konstant trist over mit ansigt, som jeg selv synes er totalt asymetrisk og grimt. Jeg prøver hårdt at acceptere mig selv som jeg er, men hvis ikke engang mine forældre accepterer mig som jeg er, hvordan kan jeg så nogensinde selv gøre det?

Jeg føler mig også tit ensom, selvom jeg dagligt bliver spurgt af flere om jeg vil hænge ud. Jeg siger altid nej til dem, fordi jeg ikke overskuer at være sammen med nogen venner eller veninder, for jeg er aldrig rigtig nærværende. Føler altid at jeg lukker mig selv inde så snart jeg sidder med et par veninder og hyggesnakker i skolen eller hjemme hos dem, eller evt. på en café. Jeg nikker bare, griner når de andre griner, og kort fortalt er jeg nok bare på "autopilot". 
Det er rigtig frustrerende! Jeg opfører mig altid som om alt er perfekt, og mange siger til mig "Du er så heldig at have et perfekt liv med gode venner og fyre der flokkes omrking dig" - Men intet er perfekt! Måske det ydre. Men indeni er jeg ved at knække fuldkommen sammen!

Jeg kan ikke koncenterere mig i skolen, jeg gider bogstaveligt talt ikke engang gøre noget ud af min OSO opgave, og tanken om at jeg meget muligt ikke bliver erklæret uddannelsesparat, rører mig slet ikke. Føler slet ikke jeg er i stand til at have dårlig samvittighed eller blive stresset eller bekymre mig om noget, for jeg har altid en dum følelse af at uanset hvor lidt jeg laver i skolen, så ender det godt for mig alligevel. Hvad er der dog galt med mig?!

Tit om aftenen når familien er gået i seng, og jeg sidder på sengen og tænker, eller maler lidt på mine i forvejen enormt deprimerende og sørgelige malerier, så spørger jeg altid mig selv: " Hvem er jeg?" og så bliver jeg ked af det og begynder at græde. Og så kommer alle følelser ud og kan græde hele natten. Jeg er en stor forvirret klump levende kød der lever på kanten af slet ikke at leve, jeg ved slet ikke om jeg er et menneske - og hvis jeg er, så er jeg måske skitzofren eller en hel ny sygdom som kun jeg har, for jeg føler mig slet ikke normal. 

Det er ikke fordi jeg har selvmordstanker overhovedet. Jeg er nok for "fej" til overhovedet at prikke mig selv i armen med en lille nål, eller så meget som give mig selv en lille skramme på knæet. Jeg ved slet ikke hvad jeg vil. Og det frustrerer mig. Hvad skal jeg gøre? 

Hvem er jeg?

Svar: 

Hej med dig.

Som det første vil jeg rose dig for at have skrevet et meget fint brev om, hvordan du går og har det. Ud fra det du skriver, er det meget let for mig at sætte mig ind i dine tanker, og jeg forstår godt, du er forvirret over hele tilværelsen. Du beskriver flere forskellige ting i dit brev, og jeg har derfor delt mit svar op i emner, så det bliver mere overskueligt for dig at læse og få noget ud af.

1) Drenge/fyre/mænd:Du beskriver, at du ikke synes, drengene på din egen alder er interessante, og at du er til de lidt ældre fyre. Jeg tror ikke, du er den eneste 17-årige pige, som har det på den måde. Faktisk er det meget naturligt, at piger på din alder er en smule mere modne end de jævnaldrende drenge, og derfor er der mange piger, som føler sig mere tiltrukket af de lidt ældre fyre og mænd. Som oftest er det en periode, som går over, når man kommer op i 20-årsalderen, fordi alder på mange måder bliver mindre vigtigt i denne alder, og de fleste er derfor mindre optagede af, om deres flirt eller kæreste er to år yngre eller ældre. I slutningen af teenageårene, hvor du befinder dig nu, er alder meget definerende for, hvem man er. Med det mener jeg, at man må noget nyt stort set hver gang, man fylder år, og man er derfor særligt fokuseret på sin alder. Der kommer et tidspunkt i starten af tyverne, hvor man ikke længere bryder nye grænser, når man fylder år, og man kan derfor næsten til tider glemme, om man fx er 21 år eller 22 år. Det er ikke sikkert, at du på noget tidspunkt kommer til at finde de jævnaldrende fyre spændende, men jeg kan i hvert fald fortælle dig, at det er helt normalt, at du lige nu er mere tiltrukket af de ældre fyre, og at der er mange piger, som har det ligesom dig.

Jeg synes, det er utrolig sejt af dig, at du har fortalt dine forældre, hvordan du har det med fyrene. Der skal meget mod til at fortælle sådan noget, og det kan være utrolig rart at få sagt højt. Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at dine forældre har reageret så negativt på det. Modsat dem mener jeg nemlig ikke, at der er noget galt i at have det, som du har det. Tværtimod synes jeg faktisk, det er modigt af dig, at du tør forfølge det. Selvom det aldrig er smart og rigtigt at lyve, kan jeg godt forstå, du har følt behov for at gøre det over for dine forældre, fordi de ikke har vist åbenhed og forståelse over for dine følelser.
Du må dog passe på med ikke at falde ind i et mønster, hvor du hele tiden er nødt til at lyve. Jeg tænker, dine forældre har behov for at få bevist, at de lidt ældre fyre ikke nødvendigvis er et dårligt parti, som du skal passe på med at omgås. Derfor tænker jeg, det kan være en idé for dig at invitere en af fyrene hjem til dig en aften, hvor dine forældre også er hjemme. Hvis det er en frisk og åben fyr, vil han måske snakke en smule med dine forældre, inden I to går sammen ind til dig. På den måde kan det være, at dine forældre får større forståelse for, at du godt kan lide de fyre, som er en smule ældre, og at der ikke sker noget ved, at du er sammen med dem.
Det kan også være, du skal prøve at tage snakken med dem igen. Hvis du fortæller dem, at det gør dig utrolig ked af det, at de ikke accepterer dig og dine valg, kan det være, det går op for dem, at de har såret dig mere, end de havde regnet med at gøre. Det er nemlig ikke sikkert, de er helt klar over, hvor meget det betyder for dig. Ved at sige til dem, at du udelukkende fortæller dem om det, fordi du har behov for deres støtte, og fordi du ikke ønsker at have hemmeligheder for dem, kan det være, de får øjnene op for dine gode intentioner. Jeg synes på ingen måde, det er fair, at de ikke accepterer dit valg - eller i det mindste viser åbenhed over for det, og jeg synes derfor, det er vigtigt, at du fortæller dem, at deres ord giver dig en følelse af ikke at høre til i familien og giver dig lyst til at lyve over for dem. Jeg er sikker på, at dine forældre ikke har valgt at reagere, som de gjorde for at gøre dig ked af det. Tværtimod har de nok gjort det for at beskytte dig, fordi de holder af dig. Det kan måske være en god indgangsvinkel at sige til dem, at du godt er klar over, at de ikke har ønsket at såre dig, men at det faktisk har gjort rigtig ondt på dig.

2) Ensomhed og indre tristhed:Jeg synes, du er meget dygtig til at sætte ord på, hvordan du oplever ydre perfektion og indre kaos. Det er en meget stor styrke ved dig, at du er så god til at sætte ord på dine følelser og reflektere over, hvordan du har det. Jeg kan godt sætte mig ind i, at det må være frustrerende for dig, at du føler, du har kaos indeni, mens alle hentyder til, at alting ved dig bare er perfekt. Det er aldrig rart, når man føler, at vægtskålene mellem ydre og indre ikke vejer lige tungt. Det lyder som om, du har en del veninder omkring dig. Jeg tænker, det er vigtigt, at du får dem fortalt, hvordan du egentlig har det, så de ikke har et forkert billede af dig. Følelsen af at være på autopilot opstår måske også, fordi du blandt dine veninder ikke føler dig forstået. Når man ikke føler sig forstået, kan man nemlig nemt komme til at opleve situationen som ligegyldig. Du må huske på, at dine veninder ikke kan læse dig ud fra dit smukke ydre. Derfor er du nødt til at fortælle dem noget af det, som du fortæller her. Tit kan det faktisk være rigtig rart at få fortalt sådan nogle ting og få snakket med nogen om det. Med tiden kan din åbenhed omkring din tilstand også være det, som gør jeres venskab stærkere, og som fjerner din ensomhed og gør det nemmere for dig at acceptere dig selv. I starten vil det måske være svært for dine veninder at forstå, hvordan en udadtil succesfuld pige som dig kan have problemer, men hvis du beskriver det så fint for dem, som du gør her, så tror jeg med tiden, at de vil forstå.

3) Skolens ligegyldighed:
Jeg kan sige til dig, at jeg synes, det lyder helt naturligt, at du lige nu ikke kan koncentrere dig i skolen og har en følelse af ligegyldighed over for den. Stort set alle unge mennesker vil på et eller flere tidspunkter i deres liv opleve perioder, hvor skolen ikke siger dem noget. For dit vedkommende tror jeg, at følelsen opstår, fordi der er noget andet, som fylder endnu mere, og som tager dit fokus. Det kan måske være, du skal sætte dig ned og skrive ned, hvorfor det er vigtigt at koncentrere sig i skolen og samtidig gøre dig nogle overvejelser om, hvad der skal til for at du igen kan begynde at koncentrere dig. Det kan være, du skal lade være med at have din mobil med i skole, skal blive mere klar over, hvad du skal bruge din skole til osv. Nogle gange kan sådan nogle overvejelser hjælpe en tilbage på sporet. Hvis det fortsætter med at være svært, synes jeg dog, du skal tage kontakt til studievejlederen, som er vant til at hjælpe med sådan nogle ting.

4) Hvem er jeg?
Jeg forstår godt, du bliver i tvivl om, hvem du er, og hvorfor du gør, som du gør. Svaret kan hverken jeg eller nogen anden give dig. Det er ubehageligt at gå med en følelse af, at man ikke kender sig selv og ikke føler sig normal. For at blive klogere på sig selv kan man begynde at skrive sin egen historie. Mange, som er forvirrede over, hvem de er, vælger at skrive, hvad der er sket for dem gennem livet og kæde begivenhederne sammen. Ved at få skrevet alle begivenheder ned, som har haft betydning for, hvor man er i dag, vil man typisk opleve, at ens tilværelse giver mere mening. Når man er i tvivl om, hvem man er, er det nemlig ofte fordi, man ikke får kædet sin nutid sammen med sin fortid og sin fremtid. Ved at prøve at forstå sig selv gennem denne form for dagbogsskrivning kan det være, du kommer nærmere, hvem du egentlig er. Jeg forstår godt, hvis du synes, det er svært, men prøv dig frem og se, om det virker for dig.
Alternativt synes jeg også, det kan være en idé for dig at opsøge en psykolog. Sammen med psykologen kan du nemlig blive klogere på dig selv og få indsigt i, hvorfor du er, som du er.

Jeg håber meget, du kan bruge mit svar, og jeg ønsker dig alt godt.

Kh. Matilde

 

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program