Inden du selv stiller et spørgsmål

 

Tandlægebrevkassen svarer kun på udvalgte spørgsmål

OBS: Tandlægebrevkassen modtager så mange spørgsmål, at vi ikke kan give alle svar. Du kan derfor ikke være sikker på at få svar, hvis du stiller et spørgsmål til tandlægen. 

For at så mange som muligt alligevel kan få hjælp, har vi fundet frem til de spørgsmål vi oftest modtager omkring tænder, og samlet dem i en oversigt, som du kan finde her

Hjæææælp

brevkassespørgsmål

Hjæææælp

brevkassespørgsmål af
Anonym
16 år
Oprettet 10 år 5 måneder siden

Hej jeg har et problem vedr min foretænder. Jeg har en overbid på ca. 3mm. Tandlægen siger at der er ikke er behov for bøjle, men jeg vil rigtig gerne har det ordnet. Når jeg snakker eller griner Kan man se mine foretænder stikke frem i det, synes simpelthen at det er så grimt, så ville høre om der var nogle gode råd, så som måske en natbøjle.:)

håber jeg får svar hurtigst som muligt. Tak på Forhånd 

Svar: 

Hej pige 16 år

Tak for dit spørgsmål.

Jeg kan forstå på dit spørgsmål, at du er ked af, hvordan dine tænder ser ud. Det er lidt svært at svare sikkert på, hvad du kan gøre, når jeg ikke har set dine tænder. Så jeg bliver nødt til at svare lidt generelt om overbid:

Den første del af svaret er, at det er det normale at have overbid. At et overbid på 3 mm er helt normalt. Og at fortænderne ikke bare kan flyttes med en natbøjle.

Den anden del af svaret er, at når din tandlæge siger til dig, at er "ikke er behov" for bøjle, så henviser tandlægen til de regler der er for, hvem der kan få gratis tandretning. Det kan kun børn og unge, der har så alvorlige tandstillingsfejl, at de kan tage skade af det som voksne. Og et overbid på 3 mm er helt normalt.

Jeg kan godt høre på dig, at du føler dig generet af din tandstilling. Og jeg tænker også, at du derfor bliver nødt til at finde ud af noget mere om, hvad der er muligt.

Jeg tænker, at det rigtige er at bede om en samtale med en tandretningsspecialist. Sådan een kan de henvise dig til på den almindelige tandklinik, du hører til på. Jeg vil foreslå dig, at du taler med dine voksne om hvordan du har det med dine tænder. Hvad der er vigtigt for dig. Og at du tager en voksen (eller en veninde eller ven du har det godt med) med til samtalen med specialisten. Ved samtalen må du prøve at forklare specialisten, hvad det er, der generer dig ved dine tænder. Og specialisten kan så forklare dig dels om der overhovedet er nogen behandlingsmuligheder. Og i så fald hvad det koster. Fordi du selv vil skulle betale for behandlingen.

En tandretningsbehandling i din alder kan nemt løbe op i mere end 35.000 kr og bestå af både togskinner og operation af kæberne. Det er dyrt, det er omfattende og det kan være svært at kunne garantere dig, at du vil blive glad for resultatet. Du kan også risikere, at du får bivirkninger af behandlingen, som du vil være meget ked af.

Mit sidste råd til dig er derfor at tænke dig meget grundigt om, før du går i gang med noget så omfattende og dyrt. Snak med venner og veninder og med dine voksne om, hvad du tænker. Hør, hvad de tænker. Du er jo fra naturens side lavet til at se sådan ud, som du gør. Det er svært at lave om. Og måske er det kun dig selv, der tænker noget negativt om det?

Held og lykke med at finde ud af, hvad du vil.

Niels Hansen, tandlæge

nielshansens billede
Niels fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program