Ingen menstruation

brevkassespørgsmål

Ingen menstruation

brevkassespørgsmål af
Anonym
18 år
Oprettet 10 år 8 måneder siden

Hej. 

Jeg står pludselig i den situation, at jeg er i tvivl om jeg kan være gravid. Min menstuation er nemlig ikke kommet og jeg er på p-piller. Så jeg VED at den altid kommer lørdag. Det gør den bare hver gang, den er stensikker. Den er der altid lørdag morgen (nu er det natten til søndag) og den er stadig ikke kommet. Der er ingen symptiomer på den overhovedet, og jeg plejer at kunne mærke den flere dage i forvejen. Jeg har taget alle mine piller, som jeg skulle. Dog kan jeg godt have taget den ene klokken 23 om aftenen, hvorefter klokken 03 næste aften/nat. (Det er Novynette). Jeg var ikke været særlig meget i seng med min kæreste på det sidste. Vi havde sex lige inden min sidste menstuation, hvorefter vi ikke havde sex i 3 uger, fordi jeg tog på ferie. Da jeg kom hjem havde vi så sex igen og nu her en uge efter, er min menstuation ikke kommet endnu. Lyder det sandsynligt? Og hvis det er, at den skulle komme om nogle dage, kan det så betyde noget at den er forsinket? Hvad kan det skyldes og betyder det at jeg fejler noget? På forhånd tak.

Svar: 

Hej med dig.

Det er fint, du skriver herind med dit spørgsmål. Du oplever noget, som næsten alle piger og kvinder på et eller flere tidspunkter vil opleve i deres liv; nemlig en forsinket menstruation, som sætter en masse bekymringer igang.

Jeg kan godt følge dig i, at du bliver lidt bange for, om du kan være blevet gravid, eller om der kan være noget andet galt. Det er helt normalt at få sådan nogle tanker, når kroppen ikke opfører sig, som den plejer at gøre. Du skriver, at du har været god til at tage dine p-piller. Når man tager sine p-piller, som man skal, er risikoen for at blive gravid meget lille. Alligevel er der dog ikke nogen form for beskyttelse (hverken p-piller, kondom, spiral osv.), som beskytter 100% mod graviditet, og man kan derfor aldrig være helt sikker.

At du ikke har nogen symptomer på menstruation, og at din menstruation er forsinket med over et døgn, behøver ikke betyde, at der er noget galt, eller at du er blevet gravid. Kroppen er sådan indrettet, at den bliver påvirket af ens humør, tanker og dagligdag, så derfor kan din udeblevne menstruation måske skyldes, at der er sket nogle ting i dit liv, som ikke plejer at ske. Fx kan en menstruation godt udeblive, når man bekymrer sig meget, dyrker meget motion eller har meget at se til, og måske kan det være det, der er sket for dig. Det er helt ufarligt og meget naturligt, at kroppen reagerer på den måde - også selvom man tager p-piller og ikke har været særlig meget i seng med sin kæreste. Hvis din menstruation kommer om nogle dage, betyder forsinkelsen ikke noget og er altså ikke noget, du skal være bange for. Det er meget få piger, som altid får deres menstruation på samme dag, så det er bare heldigt for dig, at du normalt kan stole så meget på din.

Jeg tænker, det kan være en idé for dig at tage en graviditetstest. En test kan hurtigt vise dig, om du er gravid eller ej, og den kan købes i stort set alle supermarkeder. Hvis den viser sig at være negativ, kan du slippe dine bekymringer igen. At du stopper med at bekymre dig kan være det, der gør, at din menstruation kommer, fordi din krop bliver mere afslappet. Hvis du fortsat er bange for, at der kan være noget galt, synes jeg, du skal få en læge til at undersøge dig. En læge kan give dig et klart svar på, om du har noget at være bekymret for.

Husk på at vær tålmodig og giv kroppen tid til at finde tilbage til sin rytme.
Jeg håber, du kan bruge mit svar.

Venlige hilsner, Matilde

 

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program