Må jeg bo alene?

brevkassespørgsmål

Må jeg bo alene?

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 10 år 9 måneder siden

Hej,
Jeg er en pige på 15 år.. Mine forældre er skilt, og begrund af min fars arbejde (han arbejder på Nordsøen, så han er væk i 14 dage og så hjemme i 3 uger og så væk i 14 dage osv.) bor jeg hos min mor og hendes kæreste. 

Problemet er bare, at jeg VIRKELIG ikke kan lide at bo der!.

Min mors kæreste og jeg kan virkelig ikke lide hinanden, så det er ret ubehageligt at bo sammen med ham.

Så er jeg bare generelt ked af at bo der. De eneste tidspunkter jeg er rigtig glad for at være der, er når jeg er alene.

Og jeg savner min far frygteligt, og han savner mig.

Min far og jeg har længe snakket om, at jeg skal flytte over til ham. Men vi er lidt i tvivl om det er lovligt når jeg kun er 15 år?...

Er det lovligt, at jeg bor alene ved min far i de 14 dage han er på Nordsøen ?

(ca. 154 dage om året.. ikke engang så mange fordi jeg besøger jo også min mor en gang i mellem.

Og min mor bor kun 8 minutter væk, hvis der nu skulle ske noget...)

Fra hende der gerne vil flytte.

Svar: 

Hej med dig

Jeg synes det er et rigtig godt spørgsmål du stiller og jeg kan godt forstå du er kommet i tanke om den mulighed. Det lyder til at du har det rigtig godt med din far og dejligt at høre, hvordan I savner hinanden når han er på søen. Omvendt lyder det svært derhjemme og rigtig ærgeligt, at du ikke er så glad for din mors kæreste.

Det korte svar er desværre nej, men det kræver lidt forklaring og jeg synes du har nogle muligheder, som jeg også vil beskrive.

Når du er under 18 år, er det dine forældres ansvar at passe på dig, sørge for mad, at du passer din skole og i det hele taget har det godt. Det kan de ikke, hvis du bor alene i 14 dage ad gangen. Det synes jeg heller ikke ville være okay, for det er for stort et ansvar for en ung på 15 år. Hvis kommunen fandt ud af det, er jeg ret sikker på, at de vil kræve, at I finder en anden løsning eller at kommunen sørger for at der er en anden voksen der vil kunne tage ansvar for dig. Så den løsning virker ikke som den rigtige lige nu.

Men der er nogle andre ting jeg synes du skal overveje:

1. Det første handler om din mors kæreste... jeg ved godt det kan være rigtig svært, når ens mor eller far får en ny kæreste og der kan være forskellige grunde til at det ikke rigtigt fungerer. Jeg ved ikke hvad grunden er hjemme ved dig, men jeg synes det første man altid skal gøre er, at finde ud af om man ikke kan snakke sig frem til noget der fungerer rimeligt. Har du snakket med din mor om hvordan du har det med kæresten?

Det er hendes og kærestens ansvar, at det fungerer hjemme ved jer og hvis hun ikke ved hvordan du har det, så er det svært for hende at gøre noget. Måske kunne der være små ting I kunne gøre, for at det bliver nemmere derhjemme. Så jeg synes du skal sætte dig ned og tænke over, hvad der er svært og hvorfor du synes han er svær at bo sammen med. Og så få det fortalt til din mor og så se om der ikke kommer noget godt ud af det. Det er sådsan noget der godt kan tage lidt tid, fordi I er 3 mennesker der skal finde ud af at leve sammen og det er slet ikke så nemt altid. Men der skulle gerne være plads til både dig og din mors kæreste derhjemme.

2. Hvis den snak ikke bliver til noget godt, så kunne det jo være din mor og far kunne snakke om, at du bor ved din far når han er hjemme og så hos din mor, når han er ude på søen. Det er noget din mor og far bestemmer, men din mening tæller også og den skal de lytte til, men i sidste ende er det deres beslutning. Måske kunne det på den måde være mere overskueligt for dig?

3. Hvis det hele bare bliver sværere og sværere og det ikke rigtig bliver bedre, så synes jeg du skal komme på chatten her i Cyberhus. Her kan du anonymt chatte med en voksen og fortælle lidt mere om din situation derhjemme. Måske kan rådgiveren og dig, så snakke om de muligheder der så kunne være.

Jeg håber det bedste for dig

Venlig hilsen

Erroll

Niels-Christians billede
Niels-Christian fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program