Menstruation

brevkassespørgsmål

Menstruation

brevkassespørgsmål af
Anonym
12 år
Oprettet 14 år 8 måneder siden

Jeg har fået menstruation for anden gang. Første gang blødte det i 7-8 dage og så gik der 2 mdr. hvor jeg ikke havde menstruation. Nu har jeg så fået det igen og idag er det 12. dag at det bløder. Er det normalt? Jeg har ikke fortalt min mor at jeg har fået det. Min far har opdaget :( Min far har 'rørt' ved mig siden jeg var 8 år. I starten mest blåvdjob men siden jeg var 10 år også rigtigt samleje.

Efter at min far har opdaget at jeg har fået mens giver han mig en fortrydelsespille bagefter. Jeg har fået 4 af de piller nu og jeg har fået ret ondt i maven af det hver gang. Kan man få P-piller når man er 12 år? Og skal man have lavet en gynknægologisk øvelse? Kan lægen se at jeg ikke er jomfru hvis hun laver en gynknægologisk øvelse på mig?

Jeg er 160 cm og vejer 46,5 kg er det for meget? Du skal ikke skrive, at jeg skal melde min far for det, for hvis han kommer i fængsel, får min mor det dårligt. Hun er psykisk syg. Hun har forsøgt selvmord flere gange og jeg har fundet hende to af gangene. Mit humør svinger rigtig meget. Min mor har en bipolar depression/mani. Er det arveligt? Hilsen Anonym

Svar: 

Kære pige 12 år

Jeg synes det er super godt at du har fundet cyberhus og skrevet til mig. Jeg kan godt høre og forstå, at du synes det er en svær situation og jeg vil meget gerne prøve at hjælpe dig.

Før jeg svare på dine spørgsmål, vil jeg gerne starte med at fortælle dig noget andet.

Du skriver, at din far har rørt ved dig siden du var 8 år, og siden du var 10 år har han haft samleje med dig. Du skal vide, at det din far gør, er ulovligt og meget forkert.

Jeg ved godt at det kan være svært at se sin mor blive ked af det, men du er 12 år og derfor er det ikke din opgave at passe på din far eller mor. De skal passe på dig og må ikke gøre dig ondt. Derfor synes jeg det er meget vigtigt, at du fortæller din mor om det din far gør.

Det kan godt være hun bliver ked af det og det er helt naturligt, men hvis du fortæller hende det, så giver du hende også en mulighed for at hjælpe dig. Og det tror jeg måske hun vil blive glad for.

Der er to andre ting som jeg synes du skal gøre nu.

1. I cyberhus er der en chatrådgivning, hvor du anonymt kan chatte med en voksen. Det er voksne som er gode til at snakke om de ting der er svære og som gerne vil hjælpe dig.

Den har åben på mandag kl. 15 og jeg synes du skal kigge forbi der. Du kan følge linket her.

2. Det er vigtigt at du får støtte af en anden voksen også, en som gerne vil hjælpe dig. Hvis du har en voksen i din familie som du stoler på, så prøv at fortælle ham eller hende om det. Hvis du synes det er meget svært, så prøv at skrive et brev til dem, sommetider kan det være lidt lettere.

Det kunne også være en lærer som du synes er sød henne i skolen, eller måske skole sundhedsplejersken. Hende kan du også snakke med om menstruation og p-piller.

Din far må ikke gøre dig ked af det og jeg håber meget du har mod til at række ud efter hjælp fra de voksne som gerne vil hjælpe dig. Du skal leve et liv, uden din far røre ved dig.

Det blev lidt langt, men jeg synes det var vigtigt at fortælle dig og nu vil jeg gerne svare på dine spørgsmål.

1. Første spørgsmål, om det er normalt at bløde i 12 dage. Nej det er det ikke, men det skyldes at du har spist fortrydelsespiller. En af bivirkningerne ved fortrydelsespiller er ondt i maven, man får det pga de hormoner der er i pillen, det får livmoderen til at lave noget der kan føles som kramper.

Det er vigtigt at du fortæller din mor, at du har fået menstruation. Det er helt normalt og det er rart at have sin mor til at hjælpe, hun har også prøvet at få menstruation for første gang.

2. Ja man kan godt få P-piller som 12 årig. Din læge skal snakke med dig og måske synes han, at du skal have en gynækologisk undersøgelse, men det er ikke alle læger der gør det. Undersøger lægen dig, vil han også kunne se du ikke er jomfru, men jomfruhinden kan springe ved mange andre ting end ved samleje. Så han kan ikke se at du har haft sex på grund af det.

En læge kan også være en god person at snakke med, så prøv at fortælle ham hvorfor du gerne vil have p-piller.

3. NEJ du vejer absolut ikke for meget, du er en meget meget slank pige! Du ligger lige på grænsen til det man kalder undervægtig, så ikke noget med at gå på slankekur, vel :-)

4. Ja din mors sygdom er arvelig, men chancerne for at du har arvet den, er ikke særlig stor. Det behøver du ikke at være nervøs for.

Grunden til at dit humør svinger, er nok mere på grund af at din far røre ved dig og har samleje med dig. Det er en svær situation for dig og derfor svinger dit humør meget.

Det kan jeg godt forstå og du fortjener at få det bedre.

Jeg håber du beslutter dig for at række ud efter hjælp og fortæller det til en voksen. Du har nemlig fortjent at få det bedre og det kan du få..

Venligst

Anette

 

 

 

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program