Blod?!

brevkassespørgsmål

Blod?!

brevkassespørgsmål af
Anonym
17 år
Oprettet 14 år 6 måneder siden

Jeg er lidt ude af den. Jeg er syg og har et misbrug af afføringsmidler. De sidste dage har jeg været vildt bange, for der har været blod i det, når jeg har været på toilettet. Var ved at dø af skræk første gang, ved godt det er lidt klamt at skrive om, men altså. Det er ikke Kun blod, der kommer ud, men når jeg tører mig bliver papiret rødt og det gør ondt. Der er nok blod, til at man kan Se det i toilettet. Det er ikke sådan at jeg har hård afføring, det er nærmest bare vand og blod. - sådan plejer det også at være, bare uden blod. Jeg spørger bare. HVAD sker der med mig? Hvor kommer blodet fra? Jeg tør ikke gå til lægen, ingen ved at jeg tager så meget afførende, som jeg gør. Mangler virkelig et godt råd.

Svar: 

Hej med dig

Jeg kan høre, at du er meget bange for de ting, der sker med din krop for tiden. Det lyder heller ikke til at være specielt sjovt!

Blod i afføring kan skyldes mange forskellige ting. Det kan være alt fra ufarlige forandringer i endetarmens blodkar til ganske alvorlige sygdomme. Blod i afføringen skal altid tages alvorligt. Det er svært for mig at sige, hvad det præcist kan være, derfor er det vigtigt at du besøger din læge, og får en lægeundersøgelse.

Normalt fungerer ens fordøjelsessystem med mave og tarm ved, at kroppen optager alt det gode fra maden, blandt andet proteiner, vitaminer og mineraler. For at kroppen skal gøre det, skal maden ikke passere alt for hurtigt igennem systemet. Kroppen bruger mange af de ting der optages til livsvigtige funktioner i kroppen.

Afføringsmidler gør, at maden passerer hurtigere gennem tarmene, og dermed kan kroppen ikke nå at optage alle de gode ting fra maden, som den har brug for. Det er blandt andet også derfor, at afføringsmidler kun må bruges kortvarigt, for eksempel en uge, medmindre man har aftalt andet med sin læge. Hvis du har et misbrug af afføringsmidler, vil det betyde, at kroppen mangler mange af de livsvigtige ting. Det er ikke sundt, og det kan give alvorlige følgevirkninger.

Jeg kan forstå på dig, at du ikke tør gå til din læge, fordi ingen ved, at du har et misbrug af afføringsmidler. Din læge har tavshedspligt. Det betyder, at hun/han ikke må fortælle til andre om de ting som du betror og som du er bekymret for. Det kan være en god ide, hvis du starter med at tale med din mor eller far om det, for de er jo der for at passe på dig og måske vil du opleve at det ville være rart at få fortalt det og mærke at de måske gerne vil hjælpe dig.

Jeg går ud fra, at du misbruger afføringsmiddel til at tabe dig i vægt. Det er en meget farlig måde at opnå vægttab på, da meget afføringsmiddel i kroppen kan føre til at livsvigtige organer tager skade, og i sidste ende kan det blive en livsfarlig situation.

Jeg synes du skal tale med din mor eller en rigtig god og fortrolig veninde, som du eventuelt kan tage med til lægen. Blod i afføring skal altid tages alvorligt, og det er vigtigt, at du bliver undersøgt af en læge for at finde ud af, om det drejer sig om noget meget alvorligt.

Håber, at svaret hjalp dig. Du er meget velkommen til at skrive her i brevkassen igen.

Med venlig hilsen

Gowsini Joseph

 

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program