Knude i brystet

brevkassespørgsmål

Knude i brystet

brevkassespørgsmål af
Anonym
20 år
Oprettet 14 år 1 uge siden

Hej. Jeg opdagede en knude i mit højre bryst for over to år siden, da jeg var 18. Jeg spurgte min mor, der er sygeplejerske, om det et par gange, og hun sagde, det ikke var noget at bekymre sig om, og at det var meget normalt. Det skal lige siges, at jeg er ret sent udviklet og fik først min mens en måned før, jeg fyldte 17. Knuden er der stadig. Den kan skubbes frem og tilbage, den gør ikke ondt, men kan da mærkes - den er måske en lille smule øm. Jeg ved godt, jeg nok burde gå til lægen med det, og det er da også muligt, jeg gør det. Men inden da, vil jeg meget gerne have nogle svar på nogle spørgsmål, selvom lægen sikkert ville kunne fortælle mig det samme: 1) Selvom det selvfølgelig kan variere, hvor længe inden man mærker symptomer på brystkræft opstår knuden? Er det f.eks. normalt at den har være der i over to år, lige som min, uden man mærker noget til det, hvis den er ondartet? 2) Er det normalt at have en knude som jeg i min alder? Og går den væk af sig selv? På forhånd tak.

Svar: 

Hej pige

Det er rigtigt, at det ikke er unormalt at finde en lille knude i sit bryst. Det kan f.eks. være noget af kirtelvævet, der vokser og danner en lille rund knude. Det er der mange, især unge kvinder, der kan få. Disse knuder er godartede.

Hvis du har haft knuden i brystet i to år og ikke har mærket noget til den, så tyder det ikke på, at det er noget du skal være nervøs for. Det er også et godt tegn, at den kan forskydes frem og tilbage, som du skriver. Jeg tror ikke, den går væk af sig selv, hvis den har været der så længe.

Der er ikke noget klart svar på, hvor længe der kan gå før man mærker symptomer på brystkræft. Oftest er knuden det første og eneste kvinden mærker. Hvis man ikke fjerner kræftknuden, vil den vokse sig større, og så kan brystet og brystvorten feks. begynde at ændre udseende. Jeg ved ikke, hvor lang tid der vil gå før man f.eks. får sådanne tegn, det vil også være forskelligt fra kvinde til kvinde, samt afhænge af hvilken type kræftknude, der er tale om, da nogle er mere agressive end andre. Men hvis du ikke har bemærket noget i de to år, knuden har været der, så er chancen meget lille for at det kan være brystkræft.

Man mener, at nogle typer godartede knuder kan udvikle sig til kræftknuder på et senere tidspunkt. Derfor synes jeg da også, at du skal gå til lægen, og høre hvad han/hun siger. Men jeg tror nu bestemt ikke, du har noget at være nervøs for.

Håber du fik noget ud af at læse mit svar! Ellers så giv lyd igen:)

Mange hilsener Helene

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program