Menstruation

brevkassespørgsmål

Menstruation

brevkassespørgsmål af
Anonym
19 år
Oprettet 13 år 7 måneder siden

Hej ;) Jeg har haft menstruation siden jeg var 13 år og den har fra starten været nogenlunde regelmæssig. Der går mellem 23 og 29 dage fra første dag til første dag i næste blødning. Kan jeg regne med at det bliver helt reglmæssigt? (jeg bruger ikke p-piller). Når jeg har mens. bløder jeg i 6-8 dage, jeg ved godt at det er inden for det normale, men jeg er ret træt af det. Jeg får altid 'tynd mave' de første 2-3 dage og jeg kender ikke andre der gør det og jeg hader det, for det betyder, at jeg skal på toilettet 8-10 gange om dagen, nogle gange mere. Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad det er, der gør, at det er sådan? Hilsen Nadia

Svar: 

Hej Nadia

Det er tydeligt at du er en pige som har rigtig godt styr på hvordan din krop opfører sig, og det er dejligt at se. Men jeg kan også godt forstå du gerne vil vide hvorfor du får tynd mave når du får menstruation.

Som det første vil jeg sige din menstruation faktisk er meget regelmæssig, når der ikke er større svingninger i hvornår du får din menstruation. Der kan være store svingninger, hvor der nogle gange går 2 måneder inden menstruationen kommer igen. Så jeg tror heller ikke det bliver mere regelmæssigt end det er nu.

Lige inden du får din menstruation begynder din livmoder at øge dannelsen af signalstoffer, hvor nogle af dem kaldes prostaglandiner. Det er dem der bl.a. er med til at slimhinden inden i livmoderen afstødes, og menstruationen kommer. Det er helt normalt

Men prostaglandinerne kommer rundt i hele kroppen med blodet, og på den måde også ned til tarmen. Der virker de også ved at øge aktiviteten i tarmen. Når aktiviteten øges, kan man risikere at få diarré. Så selvom du ikke kender andre som får diarré lige inden menstruation, så er det noget som mange oplever. Jeg kan godt forstå at du syntes det er rigtig irriterende, men det er en af de ting der nogle gange følger med når menstruationen kommer.

Det lyder som om du har snakket med dine veninder om det, men det kunne være din mor oplever det samme når hun får sin menstruation. Måske du skulle tage en snak med hende om det du oplever. Jeg håber i hvert fald du kunne bruge min forklaring :-) 

Venlig Hilsen
Iben

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program