Pubertet

brevkassespørgsmål

Pubertet

brevkassespørgsmål af
Anonym
12 år
Oprettet 13 år 6 måneder siden

Hej ;) Jeg er 12 år (bliver 13 år til december) og jeg er endnu ikke kommet i puberteten. Jeg har hverken fået menstruation, bryster eller kønshår. Jeg er ret tynd, jeg ved ikke hvad jeg vejer, for vi har ingen vægt, men man kan se mine hofteskåle og lige ane mine ribben og der er nogle gange nogen der spørger om jeg har anoreksi, men det har jeg ikke. Jeg vil rigtigt gerne tage på og komme i puberteten og jeg har forsøgt at spise mere fedt fx avokado, mandler og peanutbutter, men det hjælper ikke rigtigt :( Jeg ved godt, at det er forskelligt, hvornår man kommer i puberteten, men jeg er den eneste pige i klassen, der ikke har fået menstruation og SLET ikke har bryster. Jeg er også den yngste i klassen (går i 8.), så det hænger selvfølgelig sådan sammen, men jeg vil bare gerne være lidt mere som de andre. Er der noget man selv kan gøre for at komme i puberteten? Jeg har også et helt andet spørgsmål. Jeg har et modermærke på kinden som buler ud. Da jeg fik MFR vaccine, sagde min læge at man godt kan få det fjernet, men min mor vil ikke have det. Hun er sådan meget man-skal-se-ud-som-naturen-har-skabt-os-agtig men jeg vil altså gerne ha' det fjernet! Hvis jeg nu selv bestiller en tid hos lægen, må hun så godt fjerne det uden at min mor ved det? Hun bliver sikkert sur, men man kan jo ikke sætte det på igen, så hun bliver nødt til at acceptere det før eller siden, for jeg får det SENEST fjernet når jeg bliver 18 år anyway. Hilsen Sofie

Svar: 

Hej Sofie!

Mange tak for dine spørgsmål! Jeg kan da godt forstå, at du synes, det ikke er særlig sjovt at være den eneste i klassen, der ikke er kommet i puberteten endnu. Men faktisk er det fuldstændig normalt at være næsten 13 år og endnu ikke have fået menstruation, bryster eller kønshår. Men bare rolig. Det skal nok komme. Der er nogen, der kommer ret tidligt i puberteten, og nogen, der gør det senere, fx som 16-årig. Det er helt normalt. Desværre er der ikke noget, man selv kan gøre for at komme hurtigere i puberteten. Det styrer kroppen selv. Jeg ved godt, det ikke lige er det svar, du har lyst til at høre, men i hvert fald kan man sige, at du er helt normal! Du kan prøve at spørge din mor, om hun kan huske, hvornår det skete for hende, for den slags er ofte arveligt.

Der er nogen, der har let ved at tage på, og nogen, som dig, der har sværere ved det. Men så er det en god idé at spise noget af det sunde fedt i form af fx avokado og mandler, som du gør, i stedet for alle de usunde ting. Men ellers skal du sådan set bare vente på, at din krop begynder at ændre sig, når du kommer i puberteten. Det sker helt af sig selv.

Med hensyn til, om du kan gå til din læge uden at din mor ved det. Så længe du er under 18 år skal din læge fortælle din mor om det. Men sommetider kan din læge lade være med at gøre det, hvis din læge tror det ville være bedst for dig.

Når man er i din alder, kan man være meget fokuseret på, hvordan kroppen ser ud, og det kan være, at du om nogle år synes at det ikke gør noget, at du har et modersmærke på kinden. Det kan også godt være, at du bliver ved med at synes, at det skal væk, og så er det rigtigt, at man kan fjerne det, men der vil altid komme et ar, når man skærer i huden.

Jeg håber, du kan bruge mine svar!

Kærlig hilsen Christine

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program