Flytte hjemme fra

brevkassespørgsmål

Flytte hjemme fra

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 13 år 4 måneder siden

Hej. :-) Jeg har det ikke så godt derhjemme og det er alt på grund af min far!. Jeg kommer jo fra Irak og min opdragelse er anderledes end her i Danmark. Min mor er helt normalt og ned på jorden hun forstår mig og hun er grundene til jeg ikke er stikket hjemmefra endnu. Min far er streng jeg må ikke tage hjem til venner efter skolen, tage til fester have en kæreste og der skal ikke meget til så bliver han pludseligt sur!. Og det er bare så små ting han virkeligt kan misforstå. som fx en dag m nåede jeg ikke bussen hjem og blev nød til at vente til det andet bus og jeg kom lidt senere hjem end jeg plejer. Og det blev han bare så sur over! altså det var jo ikke med vilje jeg mistet bussen der var der ingen grund til at blive så vred over det. Og efter skolen så skal jeg bare hjem og passe mine mindre søskende! det er vildt kedeligt min hverdag gentager sig selv hele tiden og det samme med weekenderne. jeg tør ikke spøge ham om noget for han bliver så let vred også nedgøre han bare på en måde så man føler sig så uværdig! jeg kan ikke spøger min mor om at være sammen med vennerne fordi det er min far der bestemmer det HELE!! når han siger nej så er det bare nej! han vil ikke snakke om det eller noget det er bare som han siger det. Jeg vil jo bare gerne have et normalt teenager liv lige som alle mine andre veninder. Jeg kan ikke rigtigt sige hvordan jeg føler til nogen, for jeg tror bare ikke de forstår mig nu hvor de har de ikke på samme måde. Så jeg ønsker at flytte hjemmefra. Men hvor hen? jeg har hørt om en plejefemile. men jeg ved ikke hvordan man bliver behandlet hos en plejefemile og en plejefemile er jo kun i begrænset tid. Og børnehjem har jeg også hørt om, men har desværre kun hørt dårlige ting om et børnehjem. Er det rigtigt at et børnehjem er te dårligt sted at have? Jeg vil bare gerne have lidt info om hvad man kan gøre når man kun er 15 og gerne vil flytte hjemme fra. Hvor tager man hen? og hvor meget skal der til for at flytte hjemme fra. Skal jeg bare stikke af.. eller hvordan foregår sådan noget..

Svar: 

Hej med dig

Før jeg lige svare helt præcist på dine spørgsmål, så har jeg lige lyst til at fortælle dig noget andet. Først og fremmest kan jeg godt forstå din situation og at du kan blive både sur, frustreret og ked af det, og at du bare har lyst til at stikke af.

Du har levet mange år i Danmark lyder det til og når du er ung, så kommer du ud blandt andre unge og det er klart at du gerne vil have en almindelig ungdom som alle de andre du kender i Danmark.

Din far har levet rigtig mange år i Irak og vil måske gerne beholde den måde at opdrage sine børn på og derfor er der stor forskel lige nu, på hvad du vil og hvad han vil. Så jeg kan godt se at der kan komme nogle kampe mellem jer.

Og det er ikke en rar situation og jeg kan godt forstå du overvejer dine muligheder, og det er super at du skriver herind for at få svar på dem. Lad os tage dem fra en ende af:

- Jeg synes ikke du skal stikke af, fordi du får ikke så meget ud af det, udover at det kan gøre tingene værre. Du vil blive efterlyst og politiet vil begynde at lede efter dig. Det betyder at du ikke kan gå i skole og se dine venner.

- Omkring det her med plejefamilie og børnehjem, så er det sådan at det er kommunen og en sagsbehandler der bestemmer om det kan lade sig gøre. Og det er ikke bare noget som lige sker fra den ene dag til den anden, men det er en mulighed og du kan godt ringe til din kommune og bede om at snakke med en sagsbehandler familieafdelingen. Så kan du fortælle om hvordan du har det og så kan de fortælle dig om hvad der kan lade sig gøre og hvad der ikke kan lade sig gøre.

Men du skal også vide, at det er sådan at din far og mor har forældremyndigheden over dig og det betyder at de bestemmer rigtig mange ting indtil du er 18 år. De skal for eksempel være med til at bestemme hvor du skal bo, medmindre de skader dig så meget, at kommunen mener det er bedre for dig at bo et andet sted.

Jeg vil faktisk foreslå dig noget helt andet, som jeg synes du skal prøve først. Jeg synes du skal ringe eller skrive til etniskung.dk De har et hotline du kan ringe til døgnet rundt. De er knaldgode og har en masse erfaring med lige nøjagtig den situation du står i. Jeg tror de har nogle gode ideer og forslag du kan bruge, og så tror jeg bare at det kunne være rigtig rart for dig.

Og så skal du også vide, at du altid kan chatte med en voksen på Cyberhus, som også vil lytte og prøve at hjælpe. Det kan du læse mere om her.

Det var det hele fra mig og jeg håber du kan bruge lidt af det..

Venlig hilsen

Rolle

Niels-Christians billede
Niels-Christian fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program