hjælp!!

brevkassespørgsmål

hjælp!!

brevkassespørgsmål af
Anonym
14 år
Oprettet 13 år 3 måneder siden

hejsa :) jeg har et lidt pinligt spørgsmål, og jeg ved ikke om i kan svare på det, men jeg er virkelig bekymret så jeg blir nød til at spørge jer om det... her for en månedstid siden var der en dag hvor jeg havde virkelig meget udflåd også da jeg skulle tisse så jeg at det var helt brunt og sådan var det i tre dage tror jeg. efter det gik det væk og den var helt almindelig, indtil igår, hvor jeg kunne mærke at jeg havde en masse udflåd også da jeg gik på toillettet så jeg at jeg også åhavde en masse. og idag så jeg så at den var helt brun og lidt klumpet i det, og det lignede faktisk lort... det er virkelig pinligt og jeg er totalt bange, og ved ikke hvad jeg skal gøre. please hjælp mig!!!

Svar: 

Kære du.

Det er bestemt ikke et pinligt spørgsmål - faktisk er det et ret normalt spørgsmål i din alder, så det er godt du skriver ind, så jeg kan hjælpe dig :-) Jeg er næsten overbevist om, at du ikke har noget som helst at være bange for. Jeg synes, det lyder som om du har fået din første menstruation og det er jo helt naturligt. Mange piger får deres første menstruation lige i din alder.

Der kan være stor forskel på menstruationsblodets udseende. Det kan være alt fra mørkerødt til brunt og nærmest sort og det kan både være med eller uden klumper også. Klumperne er små "stykker" af din livmoders slimhinde, der kommer ud sammen med blodet. Det er også helt normalt.

Når man som kvinde eller ung pige som du begynder at få menstruation, betyder det at man kan få børn, hvis man har ubeskyttet sex med en mand. Livmoderen "forbereder" sig hver måned til at et befrugtet æg kan sætte sig fast og vokse sig til et barn. Dette sker blandt andet ved at slimhinden vokser og bliver mere sej, så ægget kan "klistre" sig fast.

Hvis man ikke er blevet gravid, vil slimhinden pga. nogen stoffer i kroppen (hormoner) blive udstødt. Det er dét der er din menstruation. Bagefter vil slimhinden pga. hormonerne igen vokse og gøre sig parat til et æg og efter en måned igen blive udstødt, hvis du ikke er blevet gravid. Og sådan fortsætter det hver eneste måned indtil du går i overgangsalderen og ikke længere kan få børn når du er mellem 45-55 år sådan cirka.

Dog vil jeg sige til dig, at det i starten er helt normalt at have en meget uregelmæssig menstruation. De fleste unge piger har perioder, hvor de springer nogle måneder over eller hvor der kommer mere end én menstruation om måneden. Det er også helt normalt. Hvis du nogensinde bliver i tvivl eller bekymret, kan du altid ringe og få svar på spørgsmål eller gode råd hos din læge.

Når du har menstruation kan du bruge bind eller tamponer, som kan suge blodet op, så du ikke bløder igennem dine trusser og bukser. Det er nemlig rigtig ubehageligt. Hvis du ikke bløder så meget, kan det være nok med et trusseindlæg, men prøv dig lidt frem. De kan købes i ethvert supermarked.

Håber du kan bruge mit svar - du er velkommen til at skrive igen, hvis du har andre spørgsmål omkring de forandringer kroppen går igennem når man bliver forvandlet fra pige til kvinde :-)

De bedste hilsner fra Mette

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program