hjælp..

brevkassespørgsmål

hjælp..

brevkassespørgsmål af
Anonym
15 år
Oprettet 12 år 8 måneder siden

hej, jeg er en pige på 15 år som her for et par dage siden var på wc og lavede "stort" da jeg tørrede mig var der blod fra på papiret, det var frisk blod næsten lige som menstruationblod men det var ikke menstruation da det fra bagenden altså fra endetarmen. jeg har søgt på nette hvor der står at det kan være rifter eller hæmorider..men at det også kan være kræft, men det er kun hvis det var mærk blod og det er klumpet..jeg har haft det 3 gange to gange efter hinanden..og så efter de to gange hvor jeg havde det to dage, så var det gået væk. jeg har holdt øje, men det bløder ikke mere der fra. kan det være at det bare er gået væk af sige selv? eller hvad? jeg har også læst at det kan være kræft men det er det vel ikke for jeg har læst at hvis det er det, så har man ondt i maven og det er mørkt blod og mit var jo lyst og frisk ligesom menstruationblod og jeg har ikke ondt i maven. spørgsmål 1: kan det være at det bare er gået væk af sig selv? nu når jeg ikke har haft det i nogle dage? spørgsmål 2: hvad skal jeg gøre? jeg behøver vel ikke sige det til noget nu når det kun er sket 3 gange og det ikke bløder der fra mere eller skal jeg gå til læge alligevel? spørgsmål 3: det har ikke helt noget med det her og gøre men nu kommer det alligevel eller jeg håber det ikke har noget med det at gøre: når jeg så har menstruation så nogle gange kommer der ligesom sådan nogle mærke klumper blod med ud. og efter at jeg haft blod fra endetarmen, og jeg har læst at det kan være kræft hvis der kommer klumper med ud...men det kan vel ikke være enderarmekræft, når det kommer med ud når jeg har menstruation og klumperne er heller ikke sådan nogle tørre nogle, men "bløde og lidt som gummi " hvis man kan kalde det, det.. er det normalt eller hvad er det så, og hvad kan jeg så gøre ved det?

Svar: 

Hej med Dig.

Normal.dotm
0
0
1
380
2169
Århus universitet
18
4
2663
12.0

0
false

18 pt
18 pt
0
0

false
false
false

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Table Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";}

Jeg synes det er rigtig godt du spørger, for nogle gange kan man blive meget bekymret over noget man har læst på nettet, og så er det godt med et personligt svar.

Det er helt normalt at få en lille rift eller en lille hæmoride omkring anus en gang imellem. Det sker typisk hvis afføringen er hård, eller hvis man skal trykke meget for at få det ud. Som du også selv skriver, er en sådan lille blødning frisk og “lyserød” og ikke mørk. Omkring anus ligger blodkarrene særligt tæt på huden, dvs. helt i overfladen, og det er defor tit det bløder lidt hvis der kommer en rift.

I forhold til kræft er kræft i tarmen i din alder meget sjældent. Hvis man har en arvelig sygdom eller fejler noget andet kan der værre lidt større risiko. Men for helt almindelige raske unge mennesker som dig, er det ikke noget jeg synes du skal bekymre dig om.

Jeg har delt svarret op efter dine spørgsål.

1: Jeg tror helt sikkert det er gået i sig selv, idet det ikke har blødt i et par dage. Rifter og små hæmorider forsvinder ofte uden man behøver at gøre noget, på samme måde kan de komme igen uden man synes der har været nogen grund til det.

2: Nej du behøver ikke sige det til nogen. Det er ligesom et sår på eksempelvis knæet, det heler og forsvinder af sig selv. Der hvor det kan blive et problem, er hvis det ikke holder op af sig selv, så kan det være bliver nød til at gå til lægen, men det er sjældent et problem. Normalt holder det op af sig selv, ligesom det gjorde ved dig.

3: At der kommer klumper ud med din menstruation er helt normalt. Det er simpelthen slimhinde inde fra din livmoder der bliver udstødt, og som godt kan lægge sig i sådan nogle mørke klumper. Det kan de især gøre hvis det tager lidt tid for blodet at kommer ud, så når det at bliver mørkt. Det har derfor ikke noget med din endetarm at gøre, og det er helt normalt når man har menstruation at der komemr lidt blodige små-klumper ud. Det er bare din krop der gør hvad den skalJ

For lige at summerer op, så tror jeg du har haft en lille rift ved endetarmen som har gjort, at der kom lidt blod. Den er sikkert helet nu, og du har derfor ikke set blod fra tarmen det sidste stykke tid. Du vil garanteret opleve det igen på et eller andet tidspunkt. Blodklumperne du får når du har mensturation er også helt normalt og afstødt slimhinde fra din livmoder. Det har ikke noget med endetarmen at gøre. Blod/slimhinde-klumper ved menstruation og smårifter ved endetarmen har ikke noget med tarmkræft at gøre, og tarmkræft I din alder er meget meget sjældent.

Jeg håber du kan bruge mit svar, men hvis du har flere spørgsmål kan du altid skrive igen.

Hilsen Lea

 

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program