Kan ikke tænke klart

brevkassespørgsmål

Kan ikke tænke klart

brevkassespørgsmål af
Anonym
14 år
Oprettet 13 år 11 måneder siden

Hej. Når jeg skal i seng, kan jeg godt lide at lave mine egne historier inde i mit hoved. Men hvis jeg f.eks. tænker, at der er en dør der skal åbnes, KAN jeg ikke åbne døren. Det er lige som om, at min hjerne "stritter imod" i, at den dør skal åbnes. Eller hvis jeg f.eks. skal gå normalt på et fortov - så siger min hjerne f.eks. at jeg hopper på fortovet. Det er hammer irriterende. Ved I hvorfor? Jonas.

Svar: 

Hej Jonas

Det er et godt spørgsmål du stiller, og jeg vil meget gerne prøve at besvare det.

Jeg er lidt i tvivl om, hvor meget du oplever at hjerne "stritter imod" - er det kun når du ligger i senge og laver dine historier, eller sker det også er i løbet af dagen? Jeg er heller ikke helt sikker på, om det "kun" er i tankerne, at din hjerne gerne vil bestemme - eller om den også får dig til at gøre ting - fx at hoppe når du gerne vil gå?

Nogle mennesker lider af tvangstanker og tvangshandlinger. Det betyder, at deres hjerne siger til dem, at de skal tænke på noget bestemt eller gøre noget bestemt. Det kan fx være, at alt de siger og gør skal gå op i 4 - når de går tur, tæller de måske lygtepæle, og kan ikke stoppe før de har gået forbi 4 eller 8, og måske skal alle deres sætninger være med et bestemt antal ord. Det kan også være tvangshandlinger, hvor de skal tænde og slukke lyset et bestemt antal gange før de går ind i et rum. For nogen bliver det så slemt, at de ikke kan passe deres arbejde fordi de har så mange ritualer de skal udføre inden de kan tage hjemmefra - at det kan tage dem flere timer at komme ud af døren.   

Vi har alle sammen forskellige former for tvangstanker/handlinger - nogle mennesker skal tage i døren 3 gange for at sikre at den er låst inden de tager hjemmefra. Andre tjekker om komfuret/kaffemaskinen er slukket, selvom de ikke har brugt det osv. Det er forskellige ting, som kan give os en ro når vi forlader hjemmet. Så længe det kun er små ting, som ikke forstyrrer vores hverdag så er det helt normalt og okay. Men bliver det for meget, så skal man snakke med nogen om det, for så skal man have hjælp til at styre sine tanker.

Jeg kender ikke dig, og ved ikke så meget om, hvordan din hjerne "stritter imod", så kan jeg ikke forklare dig, hvorfor lige din hjerne gør som du fortæller. Jeg er også i tvivl om, det er et problem for dig, som forstyrrer dig i din hverdag? Jeg synes derfor, at du skal logge på Chatrådgivningen her i Cyberhus, hvor du sammen med en rådgiver måske kan du finde ud af, hvorfor din hjerne stritter imod. Ellers kan det også være en god idé, at snakke med dine forældre eller en lærer om det. Hvis det er noget, som generer dig er det vigtigt, at du snakker med en voksen om det, så de kan hjælpe dig med at forstå hvad der sker.

Håber du kan bruge mit svar

Mange hilsner
Marianne

Niels-Christians billede
Niels-Christian fra Cyberhus har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program