Menstruation

brevkassespørgsmål

Menstruation

brevkassespørgsmål af
Anonym
12 år
Oprettet 13 år 10 måneder siden

Jeg har et spørgsmål om menstruation. For et par dage siden fik jeg min første menstruation. Jeg lånte et bind af min mor men hun har aldrig fortalt mig om hvad jeg skal gøre. Hvad skal jeg gøre hvis det kommer midt i en gymnastiktime? Skal jeg bruge bind eller tampon? Jeg tør ikke snakke men nogen om det så hvad skal jeg gøre? KH. Anonym

Svar: 

Hej med dig.

Jeg er glad for du skriver herind - især fordi du ikke føler du tør snakke med nogen omkring det. Jeg synes det er vigtigt at alle piger kender til hvad de kan gøre, når de har menstruation og jeg vil gerne prøve at give dig nogle råd, som du måske kan bruge.

Jeg er ikke sikker på hvor meget du ved om menstruation, så jeg vil fortælle dig lidt om det her. Men først vil jeg lige kort svare på dine spørgsmål.

Hvis du får din menstruation midt i en gymnastiktime, så er der ikke andet at gøre end at gå på toilettet, skifte dine trusser og så bruge et bind eller en tampon bagefter. Du kan måske have et lille rum i din skoletaske, hvor du kan have et par bind, tamponer og måske et par rene trusser til at ligge. Du kan også selv vælge om du vil bruge bind eller tampon. Mange piger starter med at bruge bind og så prøver de sig frem med tamponer senere. Det bedste du kan gøre er at være forberedt og få viden om hvad det betyder at have menstruation. Og det kan du læse mere om herunder.

Når en pige får sin første menstruation, så kan der gå ca. op til et halvt års tid inden hun får menstruation igen. Men nogle piger får menstruation en gang hver måned efter den første menstruation - det er helt normalt. Menstruation kan vare mellem 2-7 dage, det kan være meget forskelligt og man kan efter et par måneder begynde og fornemme hvordan ens egen menstruationscyklus er. Man får menstruation på ca. samme tidspunkt hver måned, det kaldes en menstruationscyklus. Det betyder at der vil være ca. 28 dage mellem hver menstruation. Når man har sin menstruation kan man godt få ondt i maven/underlivet og lænden - det kaldes menstruations-smerter. Det kan føles rigtigt ubehageligt, men nogle gange mærker man ikke noget.
Sacsha som er tidligere vejleder i lystværelset har skrevet en lille artikel om menstruationscyklus, som jeg synes er rigtig god - du kan prøve at læse den ved at trykker her. Jeg har også fundet en sød og sjov lille tegnefilm om hvad der sker inde i din livmoder, når du har menstruation. Den kan du se, når du har læst artiklen ved at trykke her.

Når du har menstruation kan du bruge bind eller tampon. Der findes mange forskellige bind og jeg synes du skal prøve dig lidt frem, så du kan finde ud af hvilket bind du synes der er rarest for dig. Der er også mulighed for at bruge tampon. Tamponen skal indføres op i din skede, sådan at den suger blodet, når blodet er på vej ud af dig. Tamponen skal også skiftes flere gange om dagen. Der findes tamponer der har et indføringshylster og tamponer som du selv skal skubbe op i skeden med din finger. Når du køber tamponer, så er der en lille slags vejledning til hvordan du bruger tamponen.

Du kan sagtens dyrke sport og gå til gymnastik, selvom du har din menstruation. Hvis du er en af de piger, som kommer til at opleve menstruationssmerter, så kan det faktisk være rigtig rart at røre sig, fordi menstruationssmerterne kan dulmes lidt, når man er fysisk aktiv. Hvis du skal i svømmehallen, så skal du bruge tampon. Du kan ikke bruge bind, da det vil blive helt gennemblødt i vandet og så vil det slet ikke virke.

Jeg kan forestille mig at man måske godt kan være lidt pinlig over at man har fået sin menstruation og have tanker som: "er der nogen der kan se det på mig eller se mit bind igennem bukserne" eller " hvad nu hvis jeg bløder igennem". Hvis du har sådan nogle tanker, så kan jeg fortælle dig at man kan ikke se på dig at du har din menstruation og hvis du er nervøs for om man kan se dit bind gennem dine bukser, så kan du måske have en lang bluse på eller en nederdel. Du kan undgå at bløde igennem ved at skifte dit bind ofte og også ved at bruge et bind med vinger.

Jeg synes at du skal prøve at snakke med din mor om det med at du har fået menstruation, når du selv har vænnet dig lidt til tanken, fordi det kan være rart for dig at der er en derhjemme der kan vejlede dig og snakke med dig om det. Du kan måske prøve at spørge hende om hun kan fortælle dig lidt om det, fordi du ikke føler du ved ret meget.

Du kan også prøve at spørge en lærer på din skole, måske en sundhedsplejerske eller en god venindes mor. Jeg ved det kan være rigtige svært at snakke om, fordi det er så nyt og man kan måske føle det er lidt pinligt. Men det er det der begynder at ske for piger i din alder. Det er helt naturligt.

Hvis du har fået flere spørgsmål eller bare har lyst til at snakke med en voksen om det hele, så kan du prøve at logge på chatten her på cyberhus. Der kan du være helt anonym. Chatten har åben fra kl. 14-19 mandag til torsdag.

Jeg håber du kan bruge noget af det jeg har skrevet til dig.

Mange tanker

Bibi

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program