Bange

brevkassespørgsmål

Bange

brevkassespørgsmål af
Anonym
17 år
Oprettet 13 år 10 måneder siden

Hej super fantastiske damer. Ville først og fremmest lige rose jer for jeres dejlige brevkasse. Jeg har et rigtig stort problem og er rigtig rigtig bange for hvad det kan være. Jeg er som sagt en pige på 17år. Jeg har p-stav og sådan og har været sammen med nogle drenge i mens jeg havde/har den. En dag havde jeg bare mit lort i over 1 måned og gik så til lægen, han siger så at hvis jeg er sammen med en dreng igen uden at bruge kondom får jeg nok klamydia. Men hvordan kan han vide at jeg får klamydia næste gang jeg er sammen med en og sådan. For jeg har nemlig været sammen med en efter han sagde det og nu er jeg så bange for at jeg måske har fået klamydia, jeg tør jo ikke at sige det der hjemme så ved ikke hvordan det kan tjekkes og sådan. Nu har jeg dog ikke mit lort og det har jeg ikke haft i ca. 1 år så det er jo fint nok men ved bare ikke hvad der kan være galt. Håber i forstår og ville hjælpe.

Svar: 

Hej.

Det er godt du skriver herind når du er i tvivl. Jeg forstår dit spørgsmål sådan, at du er tvivl om du kan have klamydia, og hvad du skal gøre ved det. 

Jeg ved ikke helt præcis hvad din læge mener, men det er rigtigt at risikoen for at få klamydia er relativt stor når man ikke bruger kondom. Mange unge mennesker har sygdommen, også uden at vide det, altså uden at de har symptomer på sygdommen. Man kan derfor gå rundt med klamydia i lang tid uden at opdage det. På den måde kan man ved seksuel kontakt smitte alle dem man er sammen med, og de kan så smitte andre videre.

Klamydia er alvorlig fordi det kan gøre kvinden steril, dvs. kvinden ikke kan få børn. Det sker sjældent hvis man hurtig får behandlet sygdommen, men hvis man går med den i lang tid, kan skaden allerede være sket når man bliver undersøgt og får behandling.

Jeg vil derfor stærkt anbefale dig at blive undersøgt, ikke fordi jeg er sikker på du har klamydia, men fordi det er vigtigt du ved det. Der er forskellige måder at blive undersøgt på. Enten ved gynækologisk undersøgelse hvor lægen tager et lille skrab inde fra skeden. En anden metode er en, hvor man selv stikker en slags vatpind op i skeden, og derefter får den undersøgt. Det foregår også hos lægen, og de forklarer hvordan man gør. Hvis du har sygdommen, er behandlingen en kort antibiotika-kur som din læge skal give dig, ikke noget der tager lang tid eller er dyrt, så det er lige til. Du skal ikke være bange eller nervøs for at gå til lægen. De laver de her undersøgelser hver dag, og det er vigtig at finde ud af om du har sygdommen, det vil din læge også synes. 

Jeg synes derfor du skal kontakte din læge, og få det undersøgt. Så kan du også få ro i sindet. Du behøver ikke fortælle det derhjemme hvis du ikke vil. Lægen har tavshedspligt, og du kan sagtens selv ringe og bestille en tid.

Et sidste råd er, altid at bruge kondom når du har sex med en ny partner. Der er mange sexuelt overførte sygdomme, nogen mere alvorlige end andre, og kondom er den sikreste måde at undgå dem på. 

Jeg håber du kan bruge mit svar, ellers kan du altid skrive igen.

Hilsen Lea

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program