strækmærker???

brevkassespørgsmål

strækmærker???

brevkassespørgsmål af
Anonym
14 år
Oprettet 13 år 10 måneder siden

i lang tid har jeg troet, at strækmærker kun var noget gamle damer, der har været gravide, eller utroligt tykke mennesker fik. men... jeg er slank, str 34-36 og 170 høj. en morgen, vågnede jeg og havde et gigantisk net af strækmærker på min højre balle.. (ca 10x10 cm) det er blåligt og grimt og jeg hader min røv, jeg før har elsket rigtig meget pga dens lille størrelse.. hvorfor får man dem? hvad kan jeg gøre far at forebygge nye? hvad kan jeg gøre for at skjule det? jeg har desuden altid været bleg. så den blå farve matcher virkelig dårligt.. jeg er meget imod solariebrug, men jeg vil virkelig gerne være lækker gyldenbrun ;) er der nogen gode selvbrunere, elelr andet jeg kan bruge? hilsen den uheldige

Svar: 

hej den uheldige.

Tak for dit spørgsmål. Jeg kan godt forstå din forvirring. Det er rigtig mange der tror at strækmærker er noget kun gravide eller overvægtige får, men så kommer de i puberteten og oplever, at det også rammer dem.

Strækmærker er bristninger i underhudsvævet, uden at overhuden er gået i stykker. De kan for eksempel opstå, når maveskindet udspændes meget ligesom det jo altså gør når man er gravid. Det er typisk glinsende, blå-hvide og senere hvide striber, så det bliver altså som oftest ikke ved med at være blåt.

Det ses altså så også ved unge veltrænede mennesker, specielt i puberteten under- eller i forbindelse med vækst-spurt (puberteten er jo en periode hvor man vokser ret meget, ret hurtigt).

Så er der også nogle der får dem, fordi de har en sygdom hvor de producerer for meget hormon i deres binyrer (de får også en masse andre symptomer, så bare rolig) eller andre får dem fordi de på grund af en anden sygdom skal behandles med binyrebarkhormon.

Der er flere forskellige faktorer udover bare sådan rent mekanisk stræk der spiller ind. Disse ting kan du bruge rent forebyggende:

 - Ernæringen af underhuden spiller en rolle for udviklingen af strækmærkerne, så det er vigtigt med en sund og varieret kost med ekstra vitaminer og mineraler. C-vitamin har fx stor betydning for dannelsen af kollagen (som er en vigtig bestanddel der ødelægges når man får strækmærker) i huden, så det er som altid vigtigt med grønt og frugt samt gerne ekstra tilskud, for eksempel 750 mg eller et gram to gange dagligt, gerne suppleret med E-vitamin (nødder og den slags).

- Blodgennemstrømningen i området: jo bedre den er, jo mindre tendens til dannelse af strækmærker får man. Derfor kan du massere området f.eks. med en god fed creme. Det bedrer blodgennemstrømningen.

- Rygning gør huden mindre elastisk, så lad for alt i verden være med at begynde på det, eller stop hvis du allerede er gået igang.

- det samme med solarier!- og soldyrkning. Jeg  er i øvrigt desværre ikke særlig god i rådgivning omkring selvbrunere. Det må blive Matas eller noget i den stil du skal spørge:-)

I forhold til at skjule det, så blegner de jo altså noget med tiden. De fleste piger uanset størrelse har dem faktisk. Også en del drenge. 

Man kan få dem laser behandlet eller behandlet med noget andet ret kraftigt stof. De er en ret voldsom behandling, taget i betragtning af, hvor normalt det er, så din læge skal vurdere at det er et ret slemt tilfælde der er tale om, før man vil gå videre med den slags.

Jeg synes du skal tage dig de par forbehold jeg har nævnt og se, at det med tiden blegner og ikke er ret synligt. Det er den slags små skønhedsfejl der gør os til dem vi er.

Håber det var svar nok for dig.

Mange hilsener, Susanne

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program