hvad skal jeg gøre

brevkassespørgsmål

hvad skal jeg gøre

brevkassespørgsmål af
Anonym
11 år
Oprettet 13 år 8 måneder siden

hej. jeg er totalt forelsket i en dreng fra min klasse jeg har været forelsket i ham siden 2 klasse. mit problem er bare at jeg ikke ved hvad jeg skal gøre jeg sveder rigtig meget og når jeg er sammen med ham er det mega pinligt at han kan lugte det vi har været lidt kærester før men han slog op for der var en af de mest populære der spurgte ham. han kigger tit på mig i timerne jeg rødmer mega meget. så ved du hvad jeg kan gøre med mit sved problem og om han kann lide mig alligevel for han siger ikke noget til det, det er kun en ved navn jacob der gør det han driller mig tit og siger jeg skal bruge parfyme og det gør jeg håber i kan hjælpe mig med det på forhånd tak. kærlig hilsen pigen med problemet

Svar: 

Hej med dig,

Det er rigtig træls at gå rundt og synes, at man lugter af sved. Især når ens klassekammerater er begyndt at kommentere på det, og især også når man er forelsket i en fra ens klasse. Jeg vil rigtig gerne prøve at hjælpe dig.

Vi sveder allesammen, men det er forskelligt fra person til person, hvor meget vi sveder, og hvor meget ens sved lugter. Når man er i puberteten eller på vej i puberteten, som du er, sveder man nogle gange lidt mere. Og nogle sveder også lidt ekstra, når de bliver nervøse eller usikre.

Sveden i sig selv er lugtfri. Sveden lugter altså ikke, når den er helt frisk eller lige er kommet ud af huden. Det er det, sveden reagerer med bagefter, der gør, at sveden kommer til at lugte. Det vil sige de bakterier man har på huden. Nogle gange betyder det også noget, hvilken slags tøj, man har på. Tøjet er jo også noget af det første, sveden møder.

Der er forskellige praktiske ting, man kan gøre for at undgå at komme til at lugte af sved:

1: Prøv at undgå at dine bluser sidder for stramt. Især under armene.

2: Undgå bluser lavet af kunststof (polyester og den slags) eller gå efter dem med så lavt et indhold af kunststof som muligt. Generelt er det bedst at gå i bluser lavet af bomuld. I bomuld kan huden lettere ånde, og man får det ikke så let for varmt. Hvad tøjet er lavet af, kan man se på den lille seddel, som sidder enten i nakken eller i siden af blusen.

3: Hvis du har hår under armene, kan du overveje at fjerne dem med en skraber. Så kan sveden ikke så let blive siddende.

4: Skift dine bluser hver dag og vask dem grundigt. Hvis man har haft en bluse på en dag og svedt i den, bliver lugten af sved tit siddende i stoffet. Det er ikke sikkert, at du kan lugte den sved, når du om morgenen står og lugter til den. Men når du får den på og blusen bliver varmet op af din kropstemperatur, så kan den gamle lugt af sved blive aktiveret. Her er det også en god idé at bruge bluser lavet af bomuld. Bomuld kan vaskes på lidt højere temperaturer i vaskemaskinen end bluser lavet af kunststof, og de bliver derfor nemmere vasket helt rene.

5: Brug en deodorant med anti-perspirant. Hvis du synes, det er svært at finde sådan en deodorant, så spørg eventuelt på apoteket eller i butikken. Vælg en deodorant uden parfume. På den måde holder du din armhule så fri for fremmede stoffer som muligt. Brug så parfume uden på tøjet, på halsen, i håret eller hvad du foretrækker. På den måde blander man ikke tingene.

6: Vask og skrub dig med sæbe under armene hver morgen, inden du tager deodorant på. Sørg også for at du er helt tør, inden du putter den på. Og lad også deodoranten tørre helt, inden du tager tøj på.

7: Hav deodoranten og noget parfume med i tasken. Så kan du i løbet af dagen friske dig selv og deodoranten op. Hvis det er muligt, så kan det være en god idé at vaske dig med vand og sæbe under armene og så putte deodoranten på igen. Hvis det er helt slemt, kan du eventuelt også have en ekstra bluse eller trøje med i skole. På den måde kan du starte helt på en frisk, når du har været ude på toilettet og vaske dig under armene og putte ny deodorant på.

8: Prøv at bruge en parfume, der ikke er alt for stærk eller kraftig. Kraftige parfumer får nogle gange folk til at lægge endnu mere mærke til din kropsduft. Find i stedet en mild og frisk duft. Hvis du mangler idéer, så prøv at spørg enten dine veninder, din mor eller i butikken.

9: Spis sundt og drik masser af vand.

Det var nogle praktiske råd, som jeg håber, du kan bruge. Uanset hvad tror jeg, du vil opleve, at du sveder og derfor også lugter mindre, når du bliver ældre. I puberteten sker der en masse ting inde i ens krop og inde i ens hoved, og begge dele kan altså være med til at sætte gang i svedproduktionen.

Hvis du ikke synes, der er noget, der hjælper, synes jeg, du skal prøve at snakke med din mor eller far om det. Måske de har nogle gode idéer, eller kan hjælpe dig med at finde en god anti-perspirant og noget tøj, som ikke sidder for stramt under armene, nemt kan vaskes og som samtidig er smart.

Du spørger også, om jeg tror, ham fyren mon kan lide dig alligevel og altså på trods af, at du nogle gange lugter lidt af sved. Han har nemlig ikke sagt noget til det. Det er lidt svært at svare på. Men I har været kærester før, og du skriver, at han kigger meget på dig i timerne. Det kunne måske godt tyde på, at han synes, du er sød eller interessant. Desuden tror jeg, at han har fuld forståelse for, at du lugter lidt af sved en gang imellem. Det er jo noget, de fleste prøver. Lugten af frisk sved tror jeg desuden ikke, at der er ret mange, der har noget imod.

Den nemmeste måde at finde ud af, om han synes du er sød, er selvfølgelig at spørge ham. Men hvis du ikke synes, du er klar til det, kunne du måske prøve at komme til at tilbringe lidt mere tid sammen med ham på sådan en lidt mere venne-agtig måde. Det kan enten være ved at prøve at komme til at snakke med ham i skolen eller ved at mødes henne i svømmehallen, sportsklubben eller noget lignende. Ved at komme til at tilbringe mere tid sammen med ham og snakke mere sammen med ham, kan det være, at du bedre kan fornemme, om han eventuelt er interesseret i dig.

Jeg håber, du kan bruge mine råd. Ellers er du meget velkommen til at skrive igen. Hav en rigtig god sommer!

Venlig hilsen, Trine

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program