lugter!

brevkassespørgsmål

lugter!

brevkassespørgsmål af
Anonym
14 år
Oprettet 13 år 2 måneder siden

hejsa cyberhus! jeg synes dette er en vildt fed hjemmeside, og jeg er virkelig glad for den, tusind tak;D her er mine spørgsmål så: 1: jeg sveder virkelig meget virkelig let, så jeg undgår lange ærmer og går derfor kun i stropbluser, med cardiganer, men da det er vinter er det en smule koldt nogen gange, hvad skal jeg gøre? vil ikke have at folk skal se mine svedpletter under armene? 2: jeg bruger faktisk virkelig meget deodorant, og alligevel lugter jeg tit af sved hvorfor? og hvordan kan jeg få det til ikke at lugte mere? jeg bruger både en spray og en roll on fra nivea. 3: jeg har også tit dårlig ånde, selvom jeg spisser noget og børster tænder, så hvordan kan det holde op? håber i vil svare:) xoxo nickie(;

Svar: 

Hej Nickie.

Dejligt at høre, at du er glad for brevkassen og dejligt at du bruger os.

Lad os starte fra en ende af: Du siger du sveder så meget, at du faktisk er nødt til at klæde dig efter det og at det lugter. Der er faktisk 1-2% af alle danskere der på samme måde har øget svedtendens. Nogle gange er det arveligt, men ofte ved vi faktisk ikke hvad der forårsager det.

Man anbefaler gerne, at man går til lægen og bliver undersøgt, da øget svedtendens kan være tegn på en regulær sygdom. Jeg vil dog sige, at med din alder - og hvis du i øvrigt ellers føler dig sund og rask - skal vi nok ikke være så bekymrede for det.

Heldigvis er øget svedtendens noget som kan behandles. Der er flere forskellige indgangsvinkler lige fra cremer til injektioner og kirurgi, men generelt så starter vi gerne efter det vi kalder mindste middels princip - dvs. at vi starter med den mindst belastende behandling og hvis den kan klare problemet, så er alle glade. I dette tilfælde ville jeg starte med en creme som indeholder aluminiumchlorid. Det kan købes i håndkøb på apoteker og muligvis faktisk også som deodorant form. Man smører det i armhulerne og det hæmmer svedproduktionen ( og derved også meget af lugten).

Hvis dette ikke skulle være nok, synes jeg du skal tage ned omkring din læge. Han eller hun kan evt. henvise dig til en svedklinik ( ja, det er der noget der hedder). Jo mere du kender til behandlingerne jo bedre, da det ikke er sikkert din egen læge ved så meget endda lige om den sag, da behandlingerne er ret nye. Læs evt. mere på www.sved.dk.

I forhold til den dårlige ånde så er det faktisk sådan, at mere end 50% af det der giver os dårlig ånde faktisk er på tungen. Derfor er det en god idé ligeså forsigtigt også at børste tungen når man børster tænder. Man kan få tandbørster der er særligt lavet dertil.

Alternativt findes der et naturlægemiddel der hedder Klofyl som skulle være særligt godt til at fjerne naturlige kropslugte så som sved og dårlig ånde. Det kunne du jo også forsøge dig med.

Håber du kunne bruge lidt af dette.

mange hilsener, Susanne

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program