Kan det passe?

brevkassespørgsmål

Kan det passe?

brevkassespørgsmål af
Anonym
17 år
Oprettet 13 år 2 måneder siden

Hej cyberhus. Jeg er en 17 årig pige som er meget spinkel. Jeg er 161 høj & vejer 44 kg, jeg spiser ikke særlig meget i løbet af dagen, har førhen haft en mild form for anoreksi, men skulle være helt ude af den eller det synes jeg i hvert fald selv. Jeg spiser kun hvis jeg er sulten og hader hvis noget prøvet på at tvinge mig til at spise når jeg ikke er sulten. Nu er problemet bare at jeg havde lidt maveinfluenza for 2 uger siden og i sidste uge lå jeg med influenza og lille smugle feber, men havde det fint igen efter 1 - 2 dage, nu er der gået 3 dage siden jeg fik det helt godt igen og nu har jeg feber igen? kan det passe at jeg har fået en influenza for 3. gang i træk indenfor 3 uger? min mor siger at det er fordi jeg ikke har noget immunforsvar fordi jeg ikke rigtigt spiser i løbet af en dag? Kan hun have ret i det og hvad skal jeg gøre for at begynde at spise mere, for der er ikke rigtigt nogen til at "holde mig i ørene" og sørger for at jeg spiser det skal i løbet af en dag hvis i forstår? :) håber i kan hjælpe mig. mvh. mig.

Svar: 

Kære Dig.

Rigtig godt at du skriver herind, jeg skal hjælpe så godt jeg kan. Det er godt at høre at du er kommet godt ud af din anoreksi, godt gået.

Jeg har delt svaret op i to dele, hvor jeg først svarer på din spørgsmål om sygdom, og bagefter giver gode råd til hvordan man kan huske at få nok at spise.

Her om vinteren bliver vi allesammen bombarderet med alle mulige virus og bakterier. Kun en del af dem gør os syge, og grunden til at det er særligt slemt om vinteren er blandt andet, at vi er meget indenfor hvor luften er tæt, og vi rigtig kan gå og smitte hinanden. Den enkelte persons immunforsvar, som er det system af celler i kroppen der nedkæmper virus og bakterier, spiller også en rolle og er forskelligt fra person til person. Når man lige har været syg har immunforsvaret brugt en masse energi på at bekæmpe det virus eller den bakterie der forsagede sygdommen og er derfor ikke helt parat til at bekæmpe en ny infektion.

Man kan derfor godt blive syg flere gange i træk, simpelthen fordi immunforsvaret ikke er klar, og fordi man har været så uheldig at blive smittet lige i den periode hvor immunforsvaret var svækket. For at immunforsvaret fungerer optimalt er det vigtigt at man spiser ordentligt og nok med mad, så din mor har i nogen grad ret. Det er vigtigt at få de vitaminer og næringsstoffer som kroppen har brug for for at det hele fungerer. Alle de processer det kræver at holde kroppen rask har altså brug for energi som skal være fra vitaminer, fedt, protein og kulhydrat. Hvis man spiser varieret og i tilpas mængder er man fint dækket ind og vil hjælpe kroppen fint på vej mod et stærkt forsvar. At du har været syg flere gange indenfor den sidste tid, kan altså både være fordi du har været uheldig, men også fordi du ikke har fået spist nok til at hjælpe dit immunforsvar på vej.

For at komme til at spise mere tror jeg det er vigtigt for dig, at du gør det lækkert og spændende at spise. Jeg ved godt madpakker og den slags ikke er særligt spændende, men du kan prøve at lave en lidt lækker en, med en sandwich med rugbrød, salat, noget lækkert pålæg osv. Tag også noget frugt med, og skær det evt. ud i både så det er nemmere at gå til og virker mere indbydende. Grove boller er også godt. Vælg brød med mange kerner og fibre i, det er sundere.

Måske det ville være en hjælp hvis du hvad et mål for hvor meget du skal spise, også selvom du ikke er sulten. Evt. mindst en portion havregryn til morgenmad, mindst 3 stk. rugbrød i løbet af en dag, mindst 3 stk frugt osv. Jeg tænker ikke at du skal lave et skema eller noget, men bare have i baghovedet at du skal huske at spise så og så meget. Det kan også hjælpe på appetitten at bruge kroppen feks. efter en gåtur, cykeltur, rengøring eller lign. Endelig kan du spise mere energirige madvarer, der tænker jeg på olie og smør, ris, pasta og kartofler samt nødder avocado, pølse, ost juice og saft. På den måde får du nok energi indenbords uden at skulle spise ligeså store mængder mad. Fibre, kerner og grove grøntsager i rigtig godt, men for dig er det nok mere vigtigt at få nok mad, end at det er det "rigtige" ift. kostpyramiden.

Jeg ved godt det er svært at få en vane med at spise mere, men jeg synes du skal give det et forsøg. Snak evt. med din mor om det, så i får købt mad ind der passer til dit behov. Ud over de ovennævnte råd vil jeg råde dig til at spise en multivitaminpille hver dag (de kan fås er de fleste supermarkeder), så er du sikker på at du får nok vitaminer og mineraler til dit immunforsvar.

Jeg håber du kan bruge mit svar..

Hilsen Lea

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program