Pubertet.

brevkassespørgsmål

Pubertet.

brevkassespørgsmål af
Anonym
14 år
Oprettet 13 år 1 måned siden

Hej Cyberhus. Jeg er en pige på 14 der godt vil havde besvaret nogen spørgsmål.. 1. I hvilken alder begyndte man at udvikle sig fysisk for ca. 50-70 år siden? 2. I hvilken alder begyndte man at udvikle sig psykisk for ca. 50-70 år siden? 3. Hvornår var man normal alderen for at være seksuelt aktiv? Jeg håber i vil besvare mine spørgsmål hurtigts muligt, fordi jeg er meget desperat efter at vide det. Knus Mig (maria)

Svar: 

Hej Maria

Tak for dine meget spændende spørgsmål

Som jeg forstår dine spørgsmål, så er du nysgerrig på at vide hvornår man kom i puberteten før hen, altså hvornår kroppen begyndte at ændre sig fra barn til voksen og om det var anderledes dengang fra idag.

jeg ved at nogle piger idag rammes af tidlig pubertet, men at gennemsnitligt ligger pigerne mellem 10-11 år, når de begynder at udvikle bryster og ca. 13 år, når de får deres første menstruation.

Det var ikke ualmindeligt at mestruationen startede i 13-års alderen allerede i 1960erne og heller ikke at de første børn blev født af 16 årige piger, før præventionen blev sikker og alment udbredt i 70erne efterfulgt af legal abort i 74. 

Idag lever næsten ingen børn på fattigdomsgrænsen, så før den gode ernæring var puberteten lidt senere.

Kost, homoner og kemikaler har muligvis en årsåg til at puberteten er rykket lidt frem af, men ikke noget vi ved med sikkerhed.

Merete fra Århus Kvindemuseet har hjulpet mig med svar på dette spørgsmål.

Venlig Hilsen

Sascha

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program